Η διαταγή του Iulius Ringel (Παρασκευή 23 Μαΐου 1941) και η εκτέλεση στον Ταυρωνίτη Χανίων (Πέμπτη 3 Ιουλίου 1941)

931

Το πρωινό της 20ης Μαΐου 1941ξεκίνησε η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Ερμής με στόχο την κατάληψη της Κρήτης. Η πολεμική αυτή επιχείρηση σχεδιάστηκε να γίνει με ρίψεις Γερμανών αλεξιπτωτιστών υπό τις διαταγές του Διοικητή τους Αντιπτεράρχου Κουρτ Στούντεντ. Ο πρώτος Γερμανός αλεξιπτωτιστής ρίχτηκε στην περιοχή των Χανίων στις 6.15 το πρωί. Ακολούθησαν ρίψεις στο Ρέθυμνο από τις 2.30 μετά το μεσημέρι και στο Ηράκλειο από τις 3.40 το απόγευμα.

Οι μάχες που ακολούθησαν ήταν σφοδρές. Στόχος των Γερμανών ήταν η κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε ώστε να μπορούν να προσγειωθούν τα μεταγωγικά τους αεροπλάνα με γερμανικά στρατεύματα.  Την άμυνα της Κρήτης υπεράσπιζαν Βρετανικά, Αυστραλιανά, Νεοζηλανδικά και Ελληνικά στρατεύματα με Διοικητή τον Νεοζηλανδό στρατηγό Μπέρναρντ Φράιμπεργκ.

Ένα ολέθριο λάθος του Φράιμπεργκ σχετικά με την άμυνα του λόφου 107 που έλεγχε το αεροδρόμιο του Μάλεμε, είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψή του τη δεύτερη ημέρα της μάχης. Έτσι από τις 22 Μαΐου το απόγευμα, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε άρχισαν να αποβιβάζονται τα γερμανικά στρατεύματα της 5ης Ορεινής Μεραρχίας με Διοικητή τον Αυστριακό υποστράτηγο Ιούλιο Ρίγκελ. Αυτός ήταν τελικά ο πορθητής της Κρήτης.

Ο Στούντεντ και ο Ιούλιος Ρίγκελ στη Μάχης της Κρήτης
Ο Αντιπτέραρχος Στούντεντ (δεξιά) και ο Υποστράτηγος Ιούλιος Ρίγκελ (αριστερά) σε ένα διάλειμμα της Μάχης της Κρήτης

Από την πρώτη ημέρα της μάχης, οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές έδειξαν το βάρβαρο πρόσωπό τους στους Κρητικούς, όταν το βράδυ της 20ης Μαΐου εκτέλεσαν εννέα (9) πατριώτες στην περιοχή Σταυρωμένου Ρεθύμνου. Ακολούθησε και άλλη ομαδική εκτέλεση τεσσάρων (4) πατριωτών την επόμενη ημέρα 21 Μαΐου και πάλι στην περιοχή Σταυρωμένου Ρεθύμνου. Την Παρασκευή 23 Μαΐου 1941, τα εγκλήματα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών καθιερώνονται με τη διαταγή που εξέδωσε στις 10 η ώρα το πρωί  της ημέρας αυτής ο υποστράτηγος Ιούλιος Ρίγκελ και έλεγε :

«Η δολοφονία ενός Γερμανού αεροπόρου στις 22 Μαΐου απέδειξε ότι ο ελληνικός πληθυσμός, με πολιτική περιβολή- ή με γερμανικές στρατιωτικές στολές, παίρνει μέρος στη μάχη. Πυροβολούν ή μαχαιρώνουν τραυματίες θανατώνοντας τους και τους παίρνουν τα δαχτυλίδια και επίσης ακρωτηριάζουν και απογυμνώνουν πτώματα νεκρών. Κάθε Έλληνας πολίτης συλλαμβανόμενος με πυροβόλο όπλο στα χέρια του θα εκτελείται αμέσως όπως θα εκτελείται επίσης και οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται να επιτίθεται εναντίον τραυματιών. Όμηροι (άντρες μεταξύ 18 και 55 ετών) πρέπει να συλληφθούν αμέσως από τα χωριά, και οι άμαχοι πρέπει να πληροφορηθούν αμέσως ότι εάν λάβουν χώρα εχθρικές πράξεις εναντίον του Γερμανικού Στρατού οι όμηροι θα εκτελεστούν αμέσως. Οι χωρικοί της περιοχής πρέπει να πληροφορηθούν ότι 10 Έλληνες θα θανατώνονται για κάθε Γερμανό».

Ο Ιούλιος Ρίγκελ και οι ανώτεροι γερμανοί αξιωματούχοι απαγόρευαν στους Κρητικούς να υπερασπιστούν το νησί τους, απαγόρευαν να πολεμήσουν για τα ιερά χώματά τους, δεν έπρεπε να υπερασπίσουν τα παιδιά τις γυναίκες τους γονείς τους, αλλά να γίνουν θεατές στην προέλαση των φασιστικών στρατευμάτων του Χίτλερ στην Κρήτη. Χρησιμοποίησαν ψεύδη και αναλήθειες για κακοποίηση γερμανών αλεξιπτωτιστών, κυρίως τραυματιών και κοστολογούν τη ζωή ενός αλεξιπτωτιστή με τη ζωή δέκα Κρητικών.

Την 1η Ιουνίου 1941, η Κρήτη περνούσε υπό την κατοχή των γερμανοϊταλικών στρατευμάτων. Με το “αφήγημα” των αντιποίνων που πρώτος χρησιμοποίησε  ο Ιούλιος Ρίγκελ και τον ακολούθησε ο Αντιπτέραρχος Στούντεντ (πρώτος Διοικητής του Φρουρίου Κρήτης), ακολούθησαν πολλές ομαδικές εκτελέσεις. Μία απ’αυτές έγινε στην περιοχή του Ταυρωνίτη Χανίων με την εκτέλεση 12 Κρητικών.

Τις δραματικές λεπτομέρειες της εκτέλεσης των 12 πατριωτών στον Ταυρωνίτη Χανίων, την Πέμπτη 3 Ιουλίου 1941 από τα βάρβαρα στρατεύματα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, περιγράφει η κ. Ευτυχία Κατάκη στην ομιλία που εκφώνησε στις 8 Ιουλίου 2018 στο μνημείο πεσόντων του Ταυρωνίτη. Η κ. Ευτυχία είναι εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταυρωνίτη. Η ίδια μας επέτρεψε την αναδημοσίευση της ομιλίας της και γι’αυτό την ευχαριστούμε πολύ. Για την τραγική Πέμπτη, 3 Ιουλίου 1941, η κ. Κατάκη ανέφερε :

´Η Κρήτη  υπήρξε πάντα “το νησί των γενναίων, το νησί των ηρώων, το νησί των θυσιώνî. Σίγουρα  είναι κι αυτό κι εκείνο κι όλα μαζί. Όσα κι αν γραφτούν  είναι πάντα ελάχιστα. Γιατί η Κρήτη είναι τόσο μεγάλη σε προσφορά, τόσο πλούσια σε ιστορία, τόσο όμορφη που δεν μπορεί να εξαντληθεί σαν θέμα.

 

Ο Νικόλαος Κερατζιμπασάκης του Εμμανουήλ
Ο Νικόλαος Κερατζιμπασάκης του Εμμανουήλ, ετών 50. Εκτελέστηκε στον Ταυρωνίτη, στις 3 Ιουλίου 1941. (Πηγή: Δημήτρης Νικολακάκης)

Το τελευταίο γεγονός της κρητικής  Ιστορίας είναι η περιώνυμη Μάχη της Κρήτης, όπως επικράτησε να ονομάζεται η επική αντίσταση των υπερασπιστών της νήσου κατά των Γερμανών εισβολέων, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου του 1941.Η μάχη αυτή βέβαια είναι γεγονός της Παγκόσμιας  Ιστορίας και εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα , είναι και γεγονός της Ελληνικής Ιστορίας, καθώς είναι η φυσική συνέπεια και ο δραματικός επίλογος του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η άμυνα της Κρήτης είχε παραμεληθεί, ίσως γιατί κανένας δεν πίστευε ότι ο Χίτλερ θα αποτολμούσε μια δύσκολη επιχείρηση για την κατάληψή της. Εντούτοις η γερμανική ηγεσία είχε αποφασίσει την επιχείρηση και είχε ετοιμάσει το πολεμικό σχέδιο Ερμής που στηριζόταν στην χρησιμοποίηση αερομεταφερόμενων επίλεκτων μονάδων αλεξιπτωτιστών.

Η επιχείρηση ανταποκρινόταν στην αχαλίνωτη φιλοδοξία του αρχηγού της γερμανικής αεροπορίας Γκαίριγκ και του υπαρχηγού του Στούντεντ, ο οποίος είχε εκπονήσει τα σχέδια και επέβλεπε προσωπικώς στην εκτέλεσή τους.

Η προπαρασκευή της εισβολής ξεκίνησε στις 14 Μαΐου, με ισχυρό βομβαρδισμό στρατηγικών στόχων στην Κρήτη. Η ουσιαστική εισβολή έγινε τα ξημερώματα της 20ής Μαΐου, με ανελέητο βομβαρδισμό και ρίψη αλεξιπτωτιστών στην περιοχή των Χανίων. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας έπεσαν αλεξιπτωτιστές στο Ρέθυμνο  και το απόγευμα στο Ηράκλειο. Κύριος στόχος των εισβολέων ήταν η κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε, στο οποίο θα προσγειώνονταν στη συνέχεια ελεύθερα τα αεροσκάφη τους.

Στις 15 Μαΐου, λίγες μόλις μέρες πριν την τελική εξόρμηση για την κατάληψη του αεροδρομίου, εδώ, ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, ξεκινάει μια υπερήφανη, μα θλιβερή και τραγική ιστορία.

Δυο μονοθέσια καταδιωκτικά αεροπλάνα τύπου Μέσερσμιτ Me 109, τα οποία πετούν πάνω απ’ το νεοκατασκευασμένο αεροδρόμιο του Μάλεμε (η κατασκευή του ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1940 από μονάδες της 14ης Ταξιαρχίας Πεζικού της Βρετανικής Κοινοπολιτείας), προσβάλλονται από τα αντιαεροπορικά πυρά των Βρετανών και πραγματοποιούν αναγκαστική προσγείωση στην παραλία του χωριού Ταυρωνίτη στη θέση Πλάκα.

Δυο αγρότες, ο Βασίλης Κουτσάκης από τον Ταυρωνίτη κι ο Νικόλαος Κερατζιμπασάκης από τα Καμισιανά, που δούλευαν λίγο πιο κάτω, παράτησαν τα  χωράφια τους κι έτρεξαν στον τόπο της πτώσης.

Εκεί, ένας εκ των δυο αγροτών, ο Κερατζιμπασάκης, προσπάθησε να πάρει το πιστόλι του ενός εκ των δυο πιλότων. Στη σύρραξη που ακολούθησε τραυματίσθηκαν ελαφρά οι πιλότοι.  Κατόπιν οι ντόπιοι τους αφοπλίζουν και τους παραδίδουν στα συμμαχικά στρατεύματα που είχαν ήδη φτάσει στην περιοχή. Οι Βρετανοί τούς επιβιβάζουν σε ασθενοφόρο και αφού πυρπολούν τ’ αεροπλάνα, αναχωρούν με κατεύθυνση τα Χανιά.

Την όλη σκηνή παρακολούθησε ένας Ρώσος ή  Πολωνός με το όνομα Γρηγόρης Ποζιάνσκι, ο ποίος  θα προδώσει το γεγονός στους κατακτητές και θα συκοφαντήσει τον Κερατζιμπασάκη και Κουτσάκη ότι κακοποίησαν τους δυο πιλότους.

Στις 20 με 29 Μαΐου και μετά από λυσσώδεις μάχες, κυρίως λόγω της απρόσμενα θαρραλέας και ηρωικής αντίστασης του κρητικού λαού, οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τονησί.

Ο Ιωάννης Κωσταριδάκης του Στέφανου
Ο Ιωάννης Κωσταριδάκης του Στέφανου, ετών 30. Εκτελέστηκε στην παραλία του Ταυρωνίτη Χανίων στις 3 Ιουλίου 1941. (Πηγή: Δημήτρης Νικολακάκης)

Η πρώτη σφοδρή μάχη που έδωσαν στην περιφέρεια της δυτικής Κρήτης ήταν η μάχη του Ταυρωνίτη.

Στη μάχη αυτή, την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων έπεσαν ηρωικά οι παρακάτω: από τα Καμισιανά ο Μανωλακάκης Κων/νος, τραυματίας αδειούχος του αλβανικού μετώπου, από τον Ταυρωνίτη ο Μαθιουδάκης Ιωάννης και Αντώνιος Σκορδύλης, ο Κουτσάκης Βασίλειος (Φαϊγιάννης) καταγόμενος από το Γαλατά, ο Καπνισάκης Εμμανουήλ από τις Βούβες, ο Κολόμπος Στυλιανός από τις Καρρές ο Μπερτάκης Ιωάννης από τη Μαραθοκεφάλα, ο Δρακακάκης Ιωάννης από το Σέλινο.

Η άμυνα των γενναίων υπερασπιστών προξένησε τόση εντύπωση στους κατακτητές, ώστε ο ίδιος ο Χίτλερ σε ραδιοφωνική ομιλία του κατά τη διάρκεια της Μάχης, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι ένοχοι κάτοικοι έπρεπε να τιμωρηθούν σκληρά και οι υπεύθυνοι στρατιωτικοί θα λογοδοτήσουν ενώπιον των γερμανικών στρατοδικείων.

Αμέσως μετά την οριστική κατάληψη της μεγαλονήσου ο  πτέραρχος Φον Κούρτ Στούντεντ θα ξεκινήσει άμεσα δικαστική έρευνα, ώστε να διεξάγει αντίποινα. Δώδεκα στρατιωτικοί δικαστές αρχίζουν ανακρίσεις στις 26 Μαΐου, οι οποίες και ολοκληρώνονται μετά από τρεις μήνες.

Όμως ο Στούντετ τυφλωμένος από το μίσος του, εξαιτίας του αποδεκατισμού του επίλεκτου σώματος που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, ήδη από τις 31 Μαΐου εκδίδει διαταγή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να διεξαχθούν αντίποινα για τις δολιοφθορές που έκανε ο κρητικός λαός εις βάρος των γερμανών στρατιωτών. Τα αντίποινα θα είναι εκτελέσεις, πρόστιμα, ολοκληρωτική καταστροφή χωριών δια πυρός και εξόντωση του αντρικού πληθυσμού της περιοχής.

Τις εντολές του για αντίποινα χωρίς τυπικές διαδικασίες άρχισαν να εφαρμόζουν οι περισσότεροι γερμανοί αξιωματικοί. Έτσι μέσα στον Ιούνιο έχουμε τις εκτελέσεις και λοιπές καταστροφές στον Αλικιανό, στην Αγυιά, το Πατελάρι, τις Βρύσες Κυδωνίας, το Κυρτομάδω, το Κοντομαρί, την Κάνδανο, τις Στέρνες, τα Περιβόλια Κυδωνίας κλπ. Έτσι φτάνουμε και στα δικά μας γεγονότα. Οι Γερμανοί με ειδική διαταγή κήρυξαν απαγορευμένη ζώνη την ευρύτερη περιοχή του Ταυρωνίτη, λόγω της στρατηγικής και γεωγραφικής του θέσης. Όλους τους κατοίκους τούς απομάκρυναν από τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Ο Στούντεντ έλαβε την πληροφορία από τον προδότη Ποζιάνσκι ότι ντόπιοι κατακρεούργησαν δυο Γερμανούς πιλότους στη θέση Πλάκα της παραλίας του Ταυρωνίτη. Δε διέταξε άμεση εκτέλεση. Ίσως αυτό συνέβη επειδή εκείνες τις μέρες έλαβε εντολή μετάθεσης. Έτσι διατάχτηκε προφυλάκιση των υποδειχθέντων από τον Παζιάνσκι 5 αρχικά  ενόχων  οι οποίοι ήταν: Αρτέμης Καβελάκης, Χαρίλαος Μπιριτάκης και Ηλίας Γιακουμάκης από τον Ταυρωνίτη, Νικόλαος  Κερατζιμπασάκης και Κωνσταντίνος Γεωρταμιλάκης από τα Ραπανιανά. Τους έστειλαν στα Χανιά και τους έβαλαν να ανοίγουν τους λάκκους τους με σκοπό να τους εκτελέσουν. Έγιναν κάποιες ανακρίσεις  και οι 5 αρχικά συλληφθέντες, αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί αποδείχτηκαν αθώοι.

Μετά όμως από μερικές μέρες γίνονται εκ νέου συλλήψεις μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Γιακουμάκης που συνελήφθη στη θέση του πατέρα του.

Ο παπα Γιώργης Φουτάκης
Ο παπα Γιώργης Φουτάκης. Στήθηκε για εκτέλεση στον Ταυρωνίτη Χανίων, αλλά την τελευταία στιγμή ο επικεφαλής αξιωματικός τού χάρισε τη ζωή. Ως αιτία, ο αξιωματούχος επικαλέστηκε την εγκυμοσύνη της γυναίκας του παπα Γιώργη Φουτάκη. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Φουτάκης. (Πηγή: Δημήτρης Νικολακάκης)

Έκαμαν επιλογή και αφού συμπλήρωσαν τον αριθμό 12 τον οποίο ήθελαν τους οδήγησαν στην περιοχή της Πλάκας στο σημείο της πτώσης των γερμανικών αεροπλάνων.  Στο χώρο της εκτέλεσης οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει πληθυσμό από την γύρω περιοχή και τους υποχρέωσαν να παρακολουθήσουν την εκτέλεση για εκφοβισμό.

Εν τω μεταξύ ο πατέρας Ηλίας Γιακουμάκης νιώθοντας τον κίνδυνο που διατρέχει ο γιος του βγαίνει από το μέρος που βρισκόταν και ακριβώς την κατάλληλη ώρα, λίγο πριν την εκτέλεση μπαίνει στη σειρά των εκτελεσθέντων δίπλα στο γιο του. Πατέρας και γιος άρχισαν να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο για το ποιος θα μείνει από τους δυο.

Ο επικεφαλής της εκτέλεσης διάβασε στο συγκεντρωμένο πλήθος την απόφαση της καταδίκης, που έλεγε: ìΕσείς όλοι, επάνω σ’ αυτόν το τόπο κατά διαταγή του Φύρερ θα εκτελεσθείτε, δια τον κατακρεουργισμόν που εκάματε εδώ στους δυο Γερμανούς αεροπόρους. Μονάχα στον παπα Γιώργη Φουτάκη χαρίζεται η ζωή, επειδή η γυναίκα του είναι έγκυος και για να εκτελέσει τα θρησκευτικά σας έθιμαî. Στη θέση του βάζουν τον Ιωάννη Φουτάκη.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι παρακολούθησαν μια από τις πιο δραματικές σκηνές της κατοχής, κατά την οποία ο πατέρας ζητούσε επίμονα να εκτελεστεί αντί του παιδιού του και το παιδί αντί του πατέρα του, με αποτέλεσμα να συγκινηθεί ο επικεφαλής του αποσπάσματος και να χαρίσει τη ζωή και των δυο. Το περιστατικό αυτό έγινε θρύλος που μεταδίδεται μέχρι σήμερα προφορικά και γραπτά. Οι Πολωνοί έκαμαν το γεγονός ανάγνωσμα στα σχολικά τους βιβλία.

Τον αριθμό 12 των εκτελεσθέντων οι Γερμανοί συμπλήρωσαν με κάποιον ντόπιο από τους συγκεντρωμένους  ονόματι Νίκο Μουριζάκη που έτυχε να γελάσει εκείνη τη στιγμή. Ακολούθησε η εκτέλεση. Τα ηρωικά θύματα ήταν :

Από τον Ταυρωνίτη

 1. Καβελάκης Αρτέμιος του Γεωργίου ετών 23
 2. Μαρολαχάκης Ζαχαρίας του Αντωνίου ετών 46
 3. Μουριζάκης Νικόλαος του Σταύρου ετών 45
 4. Μπιριτάκης Χαρίλαος του Μιχαήλ ετών 52

Από τα Καμισιανά- Ραπανιανά:

 1. Ανδρεδάκης Ιωάννης του Δημητρίου ετών 70
 2. Γιορνταμιλάκης Κωνσταντίνος του Αντωνίου ετών 20
 3. Κερατζιμπασάκης Νικόλαος του Εμμανουήλ, ετών 50
 4. Κωσταριδάκης Ιωάννης του Στεφάνου, ετών 30
 5. Κωσταριδάκης Νικόλαος του Κων/νου, ετών 18
 6. Μαρκουλάκης Μιχαήλ του Εμμανουήλ, ετών 34
 7. Μπατάκης Νικόλαος του Στυλιανού, ετών 42
 8. Φουτάκης Ιωάννης του Δημητρίου, ετών 54

Οι Κρητικοί είναι γεμάτοι συναίσθημα. Γι’ αυτό αγαπούν πληθωρικά. Αγαπούν τον άνθρωπο, αγαπούν τη ζωή, αγαπούν τη λευτεριά. Γύρω από αυτό το τρίπτυχο ζουν και κινούνται. Κάνουν τραγούδι τον πόνο τους κι αν χρειαστεί να πεθάνουν, βγαίνουν τραγουδώντας ν’ ανταμώσουν το θάνατο. Έτσι επίσης, παίρνει το νόημά της και η άλλη ενέργεια: η αποδοχή της θυσίας. Η ηρεμία και η γαλήνη στο δρόμο προς το ολοκαύτωμα, η προσφορά προς το θάνατο…ª.

Στη διάρκεια της μάχης της Κρήτης, (20 ως 31 Μαΐου 1941) και το διάστημα από την 1η Ιουνίου ως τις 10 Σεπτεμβρίου 1941, οι γερμανοί  “ιππότες” και οι αξιωματούχοι του Γ΄ Ράιχ διέπραξαν στην Κρήτη τριάντα δύο (32) ομαδικές εκτελέσεις, (εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας) και πυρπόλησαν πέντε (5) χωριά. Την Κάντανο, τον Σκηνέ και την Αγυιά στον νομό Χανίων, το Αστέρι και το Άδελε στον νομό Ρεθύμνου. Υπεύθυνοι ήταν ο Αντιπτέραρχος Στούντεντ (Διοικητής από 1 Ιουνίου ως 8 Ιουλίου 1941), ο Στρατηγός Αντρέ (από 9 Ιουλίου 1941 ως 10 Ιανουαρίου 1943) και στην τελευταία εκτέλεση των πατριωτών από το χωριό Καλλονή Πεδιάδος στον Ξηροπόταμο Ηρακλείου, ο Στρατηγός Μπρόγερ (11 Ιανουαρίου 1943 ως 19 Ιουλίου 1944).

Τα εγκλήματα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών τα χωρίζουμε σε δύο ενότητες.

α) από 20 ως 31 Μαΐου 1941, στη διάρκεια της μάχης της Κρήτης και

β) από 1 Ιουνίου ως 10 Σεπτεμβρίου 1941, με το αφήγημα των «αντιποίνων», για τη συμμετοχή του πληθυσμού στη μάχη της Κρήτης και στην αρωγή και περίθαλψη των συμμάχων στρατιωτών.

Σ’αυτά προσθέτουμε και την εκτέλεση τριών πατριωτών του χωριού Καλλονή Πεδιάδος τον Ιούλιο του 1943, που είχε ως αιτία την ταφή τριών Γερμανών αλεξιπτωτιστών σε ένα ξεροπήγαϊδο του χωριού.

Συγκεκριμένα στον νομό Χανίων έγιναν δεκαεννέα (19) ομαδικές εκτελέσεις : Πλακάλωνα Κισσάμου, Κακόπετρος, Αλικιανός στις 24 Μαΐου και 2 Ιουνίου 1941, Μάλεμε στις 25 και 27 Μαΐου 1941, Κοντομαρί, Κάντανος, Στέρνες Ακρωτηρίου, Ταυρωνίτης Κισσάμου, Ποταμός Κερίτης Αλικιανού, Αγυιά, Πατελάρι, Βρύσες Κυδωνίας, Κυρτομάδω, Περιβόλια Κυδωνίας, Χώρα Σφακίων και Παλαιόχωρα.

Στον νομό Ρεθύμνου εννέα (9) ομαδικές εκτελέσεις : Σταυρωμένος 20 και 21 Μαΐου 1941, Μισίρια 23 και 24 Μαΐου 1941, Αστέρι 1 και 3 Ιουνίου 1941, Άδελε, Λούτρα  και Παγκαλοχώρι.

Στον νομό Ηρακλείου τέσσερις (4) ομαδικές εκτελέσεις : Αγάκου Μετόχι, Λιοφυτάκι Γουρνών, Σκαλάνι και Ξηροπόταμος Ηρακλείου.

 

 Ο Γεώργιος Α. Καλογεράκης είναι δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής Δημοτικού Σχολείου  Θραψανού Πεδιάδος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει