Δεν ξεχνούν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

220

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν χθες από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (συμβολή Λ. Κνωσού και Ιωνίας).

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Μηνά επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος. Για το ιστορικό των δραματικών ημερών μίλησε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου»  Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και κατάθεση στεφάνων από: τους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων Σωκράτη Βαρδάκη και Μανόλη Συντυχάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον εκπρόσωπο του δημάρχου Ηρακλείου Μαρίνο Παττακό, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων Ιωάννη Μαλισιώτη διοικητής της 133 Σ.Μ., εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, Ποντιακών Σωματείων-Συλλόγων, Μικρασιατών, ενώσεων αποστράτων.

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη και Νίκος Ξυλούρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρει:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης τιμούμε και φέτος τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων, του Ποντιακού Ελληνισμού, που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους, διωκόμενοι κατά τη διάρκεια μιας γενοκτονίας.

Οι χιλιάδες νεκροί εκείνης της περιόδου μάς υπενθυμίζουν πως ο αγώνας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής.

Υποχρέωση όλων μας είναι να μετατρέπουμε με την ψύχραιμη ανάγνωση του παρελθόντος, την τραγωδία σε δύναμη. Γιατί οι Έλληνες του Πόντου παρά τους διωγμούς, τις κακουχίες έδωσαν νέα ορμή στον ελληνισμό. Η Ελλάδα τούς οφείλει πολλά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γ. Κουράκης σε σχετική δήλωσή  του τονίζει μεταξύ άλλων ότι ῾῾τιμούμε και φέτος με σεβασμό και συγκίνηση, την επέτειο μιας μελανής ιστορικής σελίδας, τον ξεριζωμό και την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους, που όσοι  διασώθηκαν από τις βάρβαρες επιδρομές  πήραν τον σκληρό δρόμο της προσφυγιάς.

Σε όποιο σημείο της χώρας μας κι αν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο, κατόρθωσαν όχι μόνο να αποδείξουν ότι πρόκειται για ένα καθαρό και αδιάσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, αλλά και να διαπρέψουν σε όλα τα δημιουργικά πεδία, κυρίως δε του Πολιτισμού και της Οικονομίας.

Έναν αιώνα σχεδόν από τον σκληρό και απάνθρωπο αυτό ξεριζωμό, η Ελλάδα συνεχίζει και εντείνει παγκοσμίως τις προσπάθειες,  της πλήρους και διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο αποκατάστασης της Ιστορικής πραγματικότητας και δικαίωσης των αγώνων για Ελευθερία και Πρόοδο των λαών.

Αντίστοιχα ο δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός, ατο μήνυμα του τονίζει ότι  οι  Τουρκικές αρχές, από το ξεκίνημα του 20ού αιώνα σχεδίασαν και πραγματοποίησαν, σε όλη την επικράτειά τους, την μεθοδική εξόντωση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών.

Ο εκριζωμός χιλιάδων Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, όπου, επί αιώνες, έζησαν και δημιούργησαν έναν σπουδαίο πολιτισμό, έλαβε τελικώς τις διαστάσεις της Γενοκτονίας. Με αναρίθμητους νεκρούς, και τεράστιες δυσκολίες στα χρόνια που ακολούθησαν τους διωγμούς, οι Πόντιοι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από την γη τους, κατόρθωσαν, φτάνοντας στην Ελλάδα, να σταθούν και πάλι όρθιοι.

Διατηρώντας τις ψυχικές τους δυνάμεις, τον πολιτισμό και τα ήθη τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις επόμενες δεκαετίες, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του τόπου μας. Οφείλουμε να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, προχωρώντας με σύνεση, αλληλεγγύη και ομοψυχία προς το μέλλον.  Οι κίνδυνοι από την αναθεωρητική Τουρκία με τις διαρκείς παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου και κάθε έννοιας καλής γειτονίας, παραμένουν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει