ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης

185

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο τιμήθηκε χθες  από τις αρχές του τόπου η 82η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης που οργάνωσε η Π.Ε. Ηρακλείου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Μεθόδιος Βερνιδάκης. Για το χρονικό της Μάχης της Κρήτης μίλησε ο Μιχάλης Φαρσάρης, φιλόλογος – ιστορικός (MSc Νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας), του 7ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού Μεθόδιο Βερνιδάκη και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης» από: τον εκπρόσωπο της Βουλής Λευτέρη Αυγενάκη, την Υποπρόξενο Μ. Βρετανίας Αριστέα Χουρδάκη, τη γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον εκπρόσωπο του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου Γιάννη Μαλισιώτη, Δ/της 133 Σ.Μ., τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, και ενώσεων αποστράτων.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των τεσσάρων συμμαχικών κρατών Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου.

Δήλωση Αρναουτάκη

Σε δήλωσή του για την επέτειο των 82 χρόνων  από τη Μάχη της Κρήτης  ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει:

«Η φετινή επέτειος της Μάχης της Κρήτης, μας υπενθυμίζει το διαχρονικό χρέος των λαών για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας, της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, του Διεθνούς Δικαίου και των Δημοκρατικών Αξιών, για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα για έναν κόσμο ειρήνης, συνεργασίας και προόδου.

Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι στην εποχή μας, η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε όλους τους αγωνιστές και τους ήρωες που στη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, όταν ο Κρητικός ουρανός σκοτείνιασε από τα αλεξίπτωτα των Γερμανών, μετέφεραν στις πόλεις και τα χωριά μας, ύστερα από αιώνες, το «Μολών Λαβέ», και αντιστάθηκαν «ομηρικά» στο απάνθρωπο ιδεολόγημα του ναζισμού».

  Δήλωση Λαμπρινού

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ.Λαμπρινός  επισήμανε:

“H Γερμανική εισβολή της 20ής Μαΐου 1941 στην Κρήτη, αφύπνισε αμέσως τους κατοίκους του τόπου μας, καθώς οι μακραίωνοι αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία, είχαν χαλυβδώσει το φρόνημα της αντίστασης και της αυτοθυσίας για την υπεράσπιση του πατρίου εδάφους.

Αυτή, η απρόβλεπτη  από τους επιδρομείς,  απόφαση του άμαχου πληθυσμού: να αντιμετωπίσει, χωρίς οργάνωση και προετοιμασία, χωρίς οπλισμό, σε συγκρούσεις σώμα με σώμα–με  την συνδρομή μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, καθώς οι Κρήτες στρατιώτες δεν είχαν ακόμη επιστρέψει από το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο– τους πάνοπλους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, υπήρξε ένα από τα καίριας σημασίας γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ογδόντα δύο χρόνια από την πραγμάτωση του ύψιστου Χρέους, παραμένει για πάντα στην συλλογική μας Μνήμη, η παλλαϊκή αντίσταση του Κρητικού λαού, τον Μάϊο του 1941, από κοινού με τα γεγονότα ηρωισμού, αυταπάρνησης, και θυσιών που ακολούθησαν, καθ’ όλη την διάρκεια των Κατοχικών χρόνων.

Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί διαρκές ορόσημο της ιστορικής μας πορείας, και ανυπέρβλητο παράδειγμα φιλοπατρίας και αντίστασης για όλες τις νεότερες γενεές της χώρας μας”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει