ΚΡΗΤΗ: Βάλτε στην τσέπη 3.500 ευρώ και ξεκινήστε οικογενειακώς για διακοπές στις Κυκλάδες!

2.332

Tίτλοι όπως  «Οι Κυκλάδες είναι εξωτικός προορισμός για τους Ελληνες» δεν απέχουν από την πραγματικότητα και πολλοί σχολιάζουν ότι με τις σημερινές υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς δεν θα καταφέρεις να φθάσεις ούτε… στο λιμάνι.

Οι διακοπές μίας εβδομάδας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι απαγορευτικές για μια μέση τετραμελή οικογένεια στην Ελλάδα, εκτός αν μπορεί να διαθέσει περίπου 3.000- 3.500 ευρώ για μεταφορικά, διαμονή, διατροφή και βενζίνη.

Οι εταιρείες ποντάρουν κυρίως στον τουρισμό και όχι στους ντόπιους, αν κρίνουμε από τις υψηλότατες τιμές για ένα ταξίδι από το Ηράκλειο, ακόμη και για κοντινούς στην Κρήτη προορισμούς, όπως είναι η Σαντορίνη και η Πάρος.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η τιμή του εισιτηρίου για Σαντορίνη είναι 96 ευρώ για να πας και άλλα τόσα για να γυρίσεις, δηλαδή το συνολικό ποσό φθάνει τα 192 ευρώ.

Το δρομολόγιο για Πάρο και Νάξο με επιστροφή στοιχίζει 200 το άτομο, για Ίο τα 196 ευρώ και για Μύκονο και Σύρο τα 236 ευρώ το άτομο.

Η τιμή του αυτοκινήτου με επιστροφή είναι 200 ευρώ. Όσον αφορά στη διαμονή σε νησί, το εβδομαδιαίο κόστος φθάνει για μια τετραμελή οικογένεια τα 1.300-1.500 ευρώ.

Αν συνυπολογίσουμε τα καθημερινά έξοδα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, καφέδες και βενζίνη το τελικό ποσό ισοδυναμεί με 3-4  ελληνικούς μισθούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ξενοδοχειακές τιμές σε σχέση με το 2022 έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα απο 30%-80% ανάλογα με την εποχή και τον προορισμό και είναι μεγαλύτερες απο χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Αν κάποιος ήθελε να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές διαμονής έπρεπε να κάνει κράτηση πολλούς μήνες νωρίτερα.

Επιπλέον, όπως λένε πράκτορες και ξενοδόχοι, η ζήτηση απο τον τουρισμό είναι πολύ μεγάλη και έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να βρει κατάλυμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος
Ο πρόεδρος της
Ένωσης Εργαζόμενων
Καταναλωτών
Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος είπε στην «Π» ότι τα κόστη των διακοπών για τη μέση ελληνική οικογένεια είναι δυσβάστακτα, οι τιμές είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με το 2022 και εκείνοι που μπορούν να κάνουν διακοπές 10-15 ημερών, είναι αυτοί που φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων και συγγενών τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης, το 56,2% δεν έχει κάνει διακοπές τουλάχιστον τα 3 τελευταία έτη ή και καθόλου. Σχεδόν 3 στους 10 καταναλωτές δεν έχουν κάνει διακοπές εδώ και πολλά χρόνια ενώ ομοίως στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το υπόλοιπο 27,8% που απέδρασε μόλις για μία εβδομάδα πριν από τρία έτη.

Το 22%, δηλαδή μόλις 2 στους 10 καταναλωτές φροντίζουν να εξασφαλίζουν πάντα μία εβδομάδα διακοπές. Τέλος, το 21,8% κατάφερε να κάνει διακοπές πριν από 12 μήνες. Σε μία απόπειρα προσέγγισης του ζητήματος υπό το πρίσμα της επαγγελματικής κατάστασης των καταναλωτών αλλά και του μηνιαίου οικογενειακού τους εισοδήματος θα εντοπίσουμε πως μεγάλοι ηττημένοι των διακοπών είναι οι άνεργοι, οι οποίοι, σε ποσοστό 77,53% δεν έχουν κάνει ποτέ διακοπές ή έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια να κάνουν διακοπές. Σε ποσοστό 68,42% στην ίδια θέση βρίσκονται και οι συνταξιούχοι.

Κερδισμένοι αποδεικνύεται ότι είναι οι επιχειρηματίες, καθώς το 72,73% εξασφαλίζει πάντα μία εβδομάδα διακοπών και επίσης απέδρασε για μία εβδομάδα πριν από 12 μήνες.

Με παρονομαστή το μηναίο οικογενειακό εισόδημα, το 80,33% των καταναλωτών με μηναίο οικογενειακό εισόδημα 0€ – 1000€ δεν απολαμβάνει διακοπές εδώ και πολλά χρόνια ή έχει να απολαύσει τουλάχιστον τρία χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα 1000-2000€ είναι 57,5%.

Εξετάζοντας τις επόμενες κλίμακες εισοδήματος, οι περισσότεροι δηλώνουν πως εξασφαλίζουν πάντα μία εβδομάδα διακοπών ή έκαναν τουλάχιστον πριν 12 μήνες (εισόδημα 2000€-3000€ το 68,46%, 3000-4000 το 78,72% και 4000€-5000€ το 58,82%).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει