Μια έκθεση φωτογραφίας-παράθυρο ελευθερίας στις φυλακές Χανίων

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ «ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΙΜΗΣ» ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΙΑ

793

Mέσα στις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας Χανίων – Κρήτη 1,  στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, παρουσιάζει o γνωστός φωτογράφος και καθηγητής   Νίκος Μπασιάς τη φωτογραφική σειρά «Μετάλλια Τιμής», σαν μνημόσυνο στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Δημήτριο Πλαπούτα, που σαν σήμερα πριν από 189 χρόνια, η πατρίδα καταδικάζει σε θάνατο.

Ο Νίκος Μπασιάς συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές δράσεις του, με όχημα τα «Μετάλλια Τιμής μιλά  για την ελευθερία και  για την τέχνη, επισημαίνοντας ότι η εκπαίδευση στο σχολείο της φυλακής αποτελεί για τους κρατούμενους μία «χαραμάδα ελευθερίας».

Μία ημέρα σχολικής φοίτησης αντιστοιχεί σε 2 ημέρες έκτισης ποινής.

«Όμως -όπως αναφέρει-  κρατούμενοι μαθητές δεν έρχονται στο σχολείο μόνο για αυτό. Έρχονται για να βιώσουν μία «αίσθηση κανονικότητας», για να «αναπνεύσουν ελευθερία».

Μέσα στην τάξη οι μαθητές αισθάνονται ότι διαφοροποιούνται σε σχέση με τους άλλους κρατούμενους ανήκοντας σε μία ξεχωριστή ομάδα η οποία λειτουργεί και λίγο σαν «οικογένειά» τους».

Βρίσκουν στοιχεία του χαρακτήρα τους που έχουν ξεχασμένα.

έκθεση φωτογραφίας-παράθυρο ελευθερίας στις φυλακές Χανίων

Και εκεί, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να τους κάνεις να ταξιδέψουν από την τέχνη.

Να τους μιλήσεις για τους ήρωες που ξεπηδούν μέσα από τον πάγο και μας θυμίζουν ιστορίες παλιές, ηρωικές. Μάχες που αν δεν είχαν δοθεί, δεν θα ήμασταν ελεύθεροι και Έλληνες. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διδαχθούμε και από τα σφάλματα που έχουμε διαπράξει, να διορθώσουμε τα ελαττώματά μας, ας μην ξεχνάμε ότι τους περισσότερους πρωτεργάτες της Επανάστασης τους φυλάκισε άδικα η πατρίδα.

Η τέχνη και η ελευθερία είναι έννοιες αλληλένδετες.

Το σχολείο αλλάζει το μικροκλίμα της φυλακής. Η επανένταξη μετά την αποφυλάκιση είναι κάτι που ουσιαστικά μας αφορά όλους, αλλιώς θα το βρούμε μπροστά μας».

Εδώ οι στατιστικές αποστομώνουν: 72% των αποφυλακισθέντων επανέρχονται στην φυλακή. Τα αντίστοιχα ποσοστά όσων πέρασαν από σχολείο φυλακών είναι 10%!

«Ο ανθρωπιστικός -καταλήγει-και δημοκρατικός χαρακτήρας μίας κοινωνίας εν πολλοίς κρίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους κρατούμενούς της. Ως μήνυμα στην κοινωνία θα μπορούσα να αναφέρω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για μία δεύτερη ευκαιρία.

Ως καθηγητές, ας τους βοηθήσουμε να βρουν ξανά τον δρόμο τους.

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τα φανάρια όλα «πράσινα» σε ένα δρόμο διαφορετικό από αυτόν που τους οδήγησε προσωρινά εδώ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τη διευθύντρια του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων Μουριζάκη Ευαγγελία καθώς και όλους τους καθηγητές για την όμορφη συνεργασία.

Ιδιαιτέρως  θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, η υποδοχή τους ήταν πράγματι συγκινητική».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει