Φόβοι για τα ετοιμόρροπα του Ηρακλείου από τη σεισμική δραστηριότητα της Μεσσαράς

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

288

Στο “κόκκινο” η αγωνία στην Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, μετά τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών, που κλιμακώνουν την αγωνία για το πώς θα συμπεριφερθούν ετοιμόρροπα κτήρια, αλλά και κατασκευές που εμφανίζουν προβλήματα ετοιμορροπίας. Σε καθημερινή βάση η υπηρεσία πραγματοποιεί αυτοψίες και παράλληλα δέχεται αδιάκοπα αιτήματα πολιτών που εντοπίζουν προβλήματα σε μπαλκόνια με ραγισμένες γωνίες και σε  τοίχους που έχουν αποκολληθεί σοβάδες και έχει αποκαλυφθεί ο σιδερένιος εξοπλισμός τους, στα γηρασμένα κτήρια της πόλης εντός και εκτός του ιστορικού ιστού.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην “Π” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Πολεοδομίας  Γιώργος Καραντινός, ο αριθμός των ετοιμορρόπων στο Ηράκλειο είναι… δυναμικός, αφού κάποια αποκαθίστανται αλλά την ίδια στιγμή  συνεχώς εμφανίζονται και νέες περιπτώσεις κτισμάτων που απαιτούν τεχνικές εργασίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εμφανίζουν και αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν υπάρχει μέρα που η υπηρεσία να μην ασχοληθεί με τις ετοιμορροπίες κτισμάτων ή τμημάτων κτηρίων, εφιστώντας  την προσοχή των ιδιοκτητών ακινήτων να φροντίσουν άμεσα για να αποκαταστήσουν τα επικίνδυνα σημεία των κτισμάτων τους. Ωστόσο οι νέες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών έχουν αυξήσει την αγωνία της υπηρεσίας για τα καταγεγραμμένα προβλήματα που υπάρχουν και δεν αφορούν μόνο στα ετοιμόρροπα κτίσματα αλλά και στα κτήρια της δεκαετίας του ’70 και του ’80 οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν χρήματα να τα συντηρήσουν με αποτέλεσμα να εμφανίζουν φθορές οι οποίες απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

 ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Φόβοι για τα ετοιμόρροπα 
του Ηρακλείου από τη σεισμική 
δραστηριότητα της ΜεσσαράςΤο πρόσφατο παράδειγμα του μπαλκονιού που έπεσε χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει κανείς είναι ενδεικτικό της ευκολίας ενός ατυχήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, όταν στα γηρασμένα κτήρια υπάρχουν και κατασκευαστικές αστοχίες, τότε σε αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες μιας ευαλωτότητας είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Όπως προκύπτει, είναι αμέτρητα τα κτήρια τα οποία εμφανίζουν προβλήματα και είναι ξεκάθαρη η αντικειμενική δυσκολία των πολιτών λόγω της αφόρητης οικονομικής πίεσης που βιώνουν να προχωρήσουν στη σωστή αποκατάσταση των σπιτιών τους τα οποία μέρα με τη μέρα επιβαρύνονται και αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό η υπηρεσία απευθυνόμενη στους πολίτες τούς καλεί για μια ακόμα φορά να προχωρήσουν σε κάποιες βασικές εργασίες για την άρση των ετοιμορροπιών στα επικίνδυνα σημεία των σπιτιών τους αφαιρώντας τα τμήματα που είναι έτοιμα να αποκολληθούν και παράλληλα να βάλουν στον προγραμματισμό τους το σχεδιασμό για τη συνολική αποκατάστασή τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δικαιοσύνη έχει αυστηροποιήσει τη στάση της στο κρίσιμο θέμα της δημόσιας ασφάλειας και ασκεί διαρκείς πιέσεις στην πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου να παρέμβει πιο δυναμικά σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται περιστατικά ετοιμορροπίας που έχουν πάρει τη μορφή μάστιγας σε ολόκληρη την πόλη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει