Πρωτιές, «σιγουράκια» και εκπλήξεις σην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου

457

Αναμενόμενες … βουλευτικές πρωτιές, εκπλήξεις, αλλά και μάχες στήθος με στήθος περιλάμβαναν τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ψηφοφόροι δεν «έπεσαν από τα σύννεφα» αν και υπήρξαν πολλές συζητήσεις γύρω από τα συνολικότερα αποτελέσματα των εκλογών και τους συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν.

Ειδικότερα, στη Νέα Δημοκρατία, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης έκοψε πρώτος το νήμα, καταφέρνοντας να λάβει συνολικά 24.740 σταυρούς επί συνόλου 63.201 ψήφων και να τερματίσει πρώτος και σε επίπεδο Κρήτης.

Χαρακτηριστικό πάντως για τη Νέα Δημοκρατία τοπικά είναι το γεγονός πως και οι τρεις υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος που κατάφεραν τελικά να εκλεγούν ξεπέρασαν το φράγμα των 20.000 σταυρών, τρεις ακόμη ξεπέρασαν κατά πολύ το φράγμα των 10.000 σταυρών και μία υποψήφια, έφθασε πολύ κοντά στο όριο των 10.000.

Η πρωτιά του Λευτέρη Αυγενάκη στην Κρήτη θεωρήθηκε απόλυτα αναμενόμενη, αφού ως υπουργός είχε να επιδείξει ένα πλούσιο έργο, ενώ είχε πολύ καλές σχέσεις με όλους τους δημάρχους στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και όχι μόνο.

Αντίστοιχα αναμενόμενη, αλλά με τεράστιες απώλειες, ήταν και η πρωτιά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος κι έλαβε 12.763 σταυρούς. Η πρωτιά ωστόσο, αν και αναμενόμενη δεν ήρθε εύκολα, αφού ο Χάρης Μαμουλάκης κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 408 σταυρούς περισσότερους από τον δεύτερο Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος επίσης πραγματοποίησε μια πολύ δυναμική πορεία στο Ηράκλειο.

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, μόνο οι τρεις από τους 11 υποψήφιους κατάφεραν να περάσουν το φράγμα των 10.000 σταυρών, ενώ η πλειοψηφία των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε κάτω από τους 6.000 σταυρούς.

Σε… θρίλερ μεταξύ Ελένης Βατσινά και Φραγκίσκου Παρασύρη εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία για το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Αν και στην αρχή της καταμέτρησης των ψήφων ο Φραγκίσκος Παρασύρης είχε καθαρή πρωτιά, στη συνέχεια η Ελένη Βατσινά κατάφερε να επικρατήσει, έστω και οριακά με μια διαφορά της τάξης των 518 σταυρών, επί συνόλου 11.388 σταυρών που έλαβε συνολικά.

Χωρίς εκπλήξεις και η πρώτη θέση για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στο Ηράκλειο, με τον Μανώλη Συντυχάκη να καταφέρνει να συγκεντρώσει 4.254 σταυρούς σε σύνολο 9.111 ψήφων που πήρε το κόμμα συνολικά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει