Γηροκομείο Χανίων: Έξι στο εδώλιο για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων

Όλα όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα για το «κολαστήριο» 

244

Με κάποιες διαφοροποιήσεις, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό την εισαγγελική πρόταση-καταπέλτη για τους βασικούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση του γηροκομείου Χανίων. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο καταλήγει τελικά σε 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων αντί των 35 που αναφέρονταν στην εισαγγελική πρόταση, ενώ στέλνει στο εδώλιο έξι από τους επτά βασικούς κατηγορούμενους.

Όπως είχε γράψει η «Π»,  ο εισαγγελέας είχε προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο οι επτά βασικοί κατηγορούμενοι για 35 περιπτώσεις ηλικιωμένων τροφίμων, με τις κατηγορίες ανά περίπτωση της διεύθυνσης, συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο,  σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενης  με πράξεις και με παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα,  κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτες της δομής, έναν γενικό γιατρό και έναν ψυχίατρο  (και οι τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι), και τρεις ακόμα εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο, συγγενή των ιδιοκτητών, ο οποίος είχε χρέη γραμματειακής υποστήριξης στη δομή και ενίοτε εκτελούσε και νοσηλευτικές εργασίες, όπως αναφέρεται, και δύο ακόμα άτομα που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Έξι στο εδώλιο για 32    περιπτώσεις ηλικιωμένων

Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Χανίων έρχεται τώρα να επικυρώσει σε συντριπτικό βαθμό την εισαγγελική πρόταση, ωστόσο απαλλάσσει έναν εκ των κατηγορουμένων και εν προκειμένω το συγγενικό πρόσωπο της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου και της κόρης της. Οι έξι φέρονται ως υπόλογοι για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων, με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και απαλλάσσονται για έξι περιπτώσεις, δύο ανθρωποκτονίες και δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα αρχικώς, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πέντε, δηλαδή το χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2015, και στην πορεία, στις αρχές του 2016, προστέθηκε και ο κατηγορούμενος ψυχίατρος.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους δεδομένου του ότι η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγηση γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρόνο ενόψει του ότι η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη τη χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών, οι μερίδες φαγητού πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού που χορηγούνταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ήταν ελάχιστη π.χ ένα φλιτζάνι του καφέ με  δύο με τρεις κουταλιές.

Από γαλακτοκομικά, προσφέρονταν αραιωμένο γάλα, ενώ στους τρόφιμους προσφέρονταν ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία τροφές π.χ. εντόσθια ζώων που τα παρείχαν δωρεάν στη μονάδα.

-παρέλειπαν να χορηγούν τη δέουσα ενυδάτωση και η  χορήγηση υγρών ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη και επικίνδυνη για την υγεία των τρόφιμων,

-παρέλειπαν να χορηγούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους

-προέβαιναν  σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων  μετά την εισαγωγή τους στη δομή προκειμένου να αδρανοποιούνται με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια

-προέβαιναν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχεύτευση τροφής και ουροκαθετήρων  για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς

-παρέλειπαν συστηματικά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία,

– εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Ακόμα αναφέρεται ότι:

«Ήλεγχαν τα επισκεπτήρια των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων έτσι ώστε οι συγγενείς να μην έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και αντίληψης της υγείας και της κατάστασης των ηλικιωμένων, επιδεικνύοντας καθολικά ιδιαίτερα σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο και δείχνοντας πρωτοφανή και πλήρη απαξίωση προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προς φιλοξενία ευάλωτων ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας, προέβαιναν σε εξευτελιστικές πρακτικές, υποβάλλοντας τους σε «βασανιστήρια» προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της οργάνωσης».

Οι ηλικιωμένοι υποσιτίζονταν σε υπερθετικό βαθμό και σταδιακά αποστεώνονταν, επικρατούσαν  κάκιστες συνθήκες υγιεινής, υπήρχε διάχυτη και έντονη δυσοσμία από τις ακαθαρσίες, αποπνικτική ατμόσφαιρα, και πολύ συχνά καταγράφονταν εξάρσεις λοιμώξεων από μικρόβια, μολύνσεις στους ηλικιωμένους από παθογόνους μικροοργανισμούς των δερματικών ελκών (κατακλίσεις) κλπ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει