Στον αέρα βρίσκεται νέα διαγωνιστική διαδικασία με ευθύνη της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, για την εκμίσθωση των δύο μεγάλων εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτηρίων στην καρδιά της πόλης. Πρόκειται για το πρώην κτήριο της Τροχαίας και το κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν το Β Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, τα οποία δημοπρατούνται με ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία που λήγει στις 26 Ιουνίου.
Αυτή τη φορά τα ακίνητα δεν δημοπρατούνται μαζί, όπως είχε γίνει στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία που είχε ως αφετηρία εκμίσθωσης τα 70.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το ακίνητο της πρώην Τροχαίας δημοπρατείται με το ποσό των 19.500 ευρώ, ενώ το κτήριο που στέγαζε το Β Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου στην πλατεία Λιονταριών δημοπρατείται με το ποσό των 49.000 ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, τα δύο κτήρια τα οποία χρόνια τώρα έχουν εγκαταλειφθεί, τα έχει διεκδικήσει ο Δήμος Ηρακλείου, προβάλλοντας έντονα το οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει τόσο σε σχέση με τις δημοτικές όσο και γενικότερα με τις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά για την ενοικίαση χώρων για τη στέγαση τους.
Μάλιστα είχε τεκμηριωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει πολύ σημαντική οικονομική ωφέλεια εάν αποδεσμευτεί από το κόστος της ενοικίασης κτηρίων για τις υπηρεσίες του, τις οποίες θα μπορούσε να στεγάσει στα εγκαταλελειμμένα κτήρια. Ωστόσο παρά τις πιέσεις και τις οχλήσεις της Λότζια, το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τα στελέχη της ΕΤΑΔ, για την οποία η κατεύθυνση εκμετάλλευσης των ακινήτων είναι μονοσήμαντη και έχει ως απόλυτο αυτοσκοπό το κέρδος.
Τι αναφέρει η προκήρυξη
Στη διαγωνιστική διαδικασία που τρέχει οι χώροι στέγασης της πρώην Τροχαίας και του πρώην Αστυνομικού Τμήματος έχουν διαχωριστεί ενώ στο παρελθόν αναφερόταν ως ένα κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από δύο κτήρια.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται υπάρχει το κτήριο Α και το κτήριο Β. «Το κτήριο Α (επί της συμβολής των οδών Τ. Τζουλάκη & Χάνδακος): Κτίσμα Α Ορόφου άνω του Ισογείου, στο κέντρο της παλαιάς πόλης του Ηρακλείου Κρήτης στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν η Τροχαία Ηρακλείου. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 499,30 τμ., από την οποία τα 475,05 τμ είναι κλειστός χώρος και τα 24,25 τμ ημιυπαίθριος. Η πρόσβαση γίνεται μεσω εξωτερικού κλιμακοστασίου.
Κτήριο Β (Πλατεία Ελ. Βενιζέλου 29 (Λιοντάρια) & Τ. Τζουλάκη): Κτίσμα τριών (3) ορόφων άνω του Ισογείου, στο κέντρο της παλαιάς πόλης του Ηρακλείου Κρήτης στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν το Β Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου. Η πρόσβαση στο ακίνητο γίνεται μέσω κλειστού κεντρικού κλιμακοστασίου, το οποίο ξεκινάει από το ισόγειο, από κλειστό χώρο επιφάνειας 27,49 τμ. Ο Α και Β όροφος έχουν εμβαδόν 374,19 τμ. έκαστος, ενώ το εμβαδόν του δομημένου χώρου στον τρίτο όροφο όπου βρίσκεται το δώμα είναι 58,02 τμ».
Η θέση του Δήμου
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Βασιλάκης τόνισε μεταξύ άλλων την εκτίμησή του ότι ο Δήμος Ηρακλείου εν θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία με την έννοια ότι θα κληθεί να πληρώνει από τη μία ένα σοβαρό τίμημα για την ενοικίαση των κτηρίων και από την άλλη θα πρέπει να φροντίσει για την αποκατάστασή τους που έχει ένα τεράστιο κόστος.
Ειδικά το κτήριο της πρώην Τροχαίας, όπως τονίζει, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στο εσωτερικό του και η δαπάνη της αποκατάστασης του θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Το να αναλάβει ο Δήμος Ηρακλείου την αποκατάσταση του κτηρίου και την ίδια στιγμή να πληρώνει και μίσθωμα πάει πολύ…
Ο ίδιος θεωρεί επίσης ότι υπάρχει άλλο ένα εμπόδιο κεντροβαρούς σημασίας ειδικά στο συγκεκριμένο κτήριο, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ΑμεΑ. Όπως τονίζει, είναι αδιανόητο σε ένα δημόσιο κτήριο να μην μπορεί να έχει πρόσβαση ένας συμπολίτης μας που αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας ή μια μητέρα με το καρότσι της, διότι με αυτό τον τρόπο σημαίνει ότι θα κρατούσαμε εκτός τη μισή πόλη…
Στο πλαίσιο αυτό η εκτίμηση που εκφράζεται είναι ότι για το κτήριο που στέγαζε το πρώην αστυνομικό τμήμα θα υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε αντίθεση με το κτήριο της Τροχαίας που δεν είναι εύκολο να αξιοποιηθεί.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Βασιλάκης, ανεξάρτητα από αυτό, παραμένει άσβεστο το ενδιαφέρον του Δήμου για την αξιοποίηση και των δύο κτηρίων, αφού η σημερινή εγκατάλειψη τους μοιραία μπορεί να αποβεί ολέθρια, λόγω των βαρύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να δοθεί προοπτική για τα δύο κτήρια, που δυστυχώς μέρα με τη μέρα βουλιάζουν σε μια κατάσταση παρακμής που έχει και κοινωνική διάσταση, καθώς αποδεικνύεται βολική για να υποθάλψει φαινόμενα παραβατικότητας και όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, η εξέλιξη αυτή με κάθε τρόπο θα πρέπει να αποτραπεί.