Οι μαθητές του Αγίου Μύρωνα έκαναν… εργαστήρια στο ΕΛΜΕΠΑ

363

Τις απορίες, τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους είχαν τη δυνατότητα να διατυπώσουν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Αγίου Μύρωνα που επισκέφθηκαν το ΕΛΜΕΠΑ στο πλαίσιο των «ζωντανών εργαστηρίων» που περιλαμβάνουν βιωματικές δράσεις εκπαιδευτικές – ενημερωτικές ομιλίες.

Ειδικότερα το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης – Ενεργειακό Κέντρο, ο Δήμος Ηρακλείου, το Υπουργείο Παιδείας – Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου υλοποιούν το έργο Ελλάδα – Κύπρος «Συνεργατική ευφυής εκπαίδευση και ηλεκτροκινητικότητα – κτήρια μηδενικής ενέργειας «C-IZEBS», όπου ανακαινίζεται ενεργειακά το κτήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Μύρωνα και εγκαθίστανται υποδομές ηλεκτροκινητικότητας.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης – Ενεργειακό Κέντρο σε συνεργασία με καθηγητές του Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Μύρωνα υλοποιεί τα «Ζωντανά εργαστήρια» με ομάδα πενήντα μαθητών.

Τα «Ζωντανά εργαστήρια» περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές – ενημερωτικές ομιλίες για όλους τους μαθητές – μαθήτριες (200) συνεχείς εξειδικευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις / σεμινάρια / ασκήσεις και βιωματικές δράσεις για μία ομάδα 50 μαθητών του Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Μύρωνα.

Οι μαθητές του Αγίου Μύρωνα επισκέφθηκαν το ΕΛΜΕΠΑ

Στα Ζωντανά εργαστήρια  συμμετέχουν με ομιλίες – παρεμβάσεις και άλλοι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τα «Ζωντανά εργαστήρια» περιλαμβάνουν επίσης βιωματικές συνδέσεις με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου και του εξοπλισμού θέρμανσης καθώς και με το αυτόματο εγκατεστημένο σύστημα ενεργειακών δεδομένων του κτηρίου.

Επειδή τα Ζωντανά εργαστήρια συνδέονται άμεσα με την καινοτομία πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της ενεργειακής ομάδας σε σχετικά εργαστήρια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Συγκεκριμένα οι μαθητές, οι συνοδοί καθηγητές και τα στελέχη του ΠΤΑΚ επισκέφθηκαν τον τομέα συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και το εργαστήριο σύνθεσης ενεργειακών συστημάτων όπου οι καθηγητές κος Ε. Καραπιδάκης και κος Δ. Χρηστάκης αντίστοιχα ενημέρωσαν – και συζήτησαν με τους μαθητές και καθηγητές – για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον «πράσινο» ηλεκτρισμό, τη βιώσιμη ενεργειακή τοπική ανάπτυξη, τις νέες επαγγελματικές ευκαιρίες στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τις ενεργειακές καινοτομίες της καθημερινής ζωής, την ηλεκτροκίνηση κλπ.

Τους μαθητές – μαθήτριες συνόδευαν οι υπεύθυνοι καθηγητές της ενεργειακής ομάδας των Ζωντανών εργαστηρίων κος Σαβίδης και κος Ευαγγέλου ενώ συμμετείχαν και οι καθηγητές κος Παπαδογιάννης και κος Καραγιαννάκης καθώς και οι υπεύθυνοι έργου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης – Ενεργειακού Κέντρου Δρ. Ν. Ζωγραφάκης και Γ. Παντελάκης MSc.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει