Να ανοίξει τώρα ο διάλογος για το Ηράκλειο

567

Βρισκόμαστε για τα καλά εντός προεκλογικού πολιτικού χρόνου αλλά μοιραία το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις εθνικές εκλογές και τον εκεί κομματικό ανταγωνισμό. Όμως θα ήταν λάθος αν όλοι όσοι έχουμε ένα αυθεντικό ενδιαφέρον για τον τόπο μας, έστω και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, δεν μπούμε στη μάχη των ιδεών για την πόλη μας, το Ηράκλειο, και επιλέξουμε μια βολική αναμονή χωρίς παρεμβάσεις όσο διαρκεί αυτός ο προεκλογικός αγώνας.

Έχω μια διαφορετική προσέγγιση για τα πράγματα και αυτήν θα επιχειρήσω να παρουσιάσω στις επόμενες γραμμές. Πιστεύω πολύ στην ιεράρχηση και στις προτεραιότητες. Η σπανιότητα των πόρων αλλά και η απολύτως πεπερασμένη φέρουσα ικανότητα της διοικητικής μηχανής στην Ελλάδα πρέπει να μας κάνει σοφότερους και ειλικρινείς.

Μια λογική πληθωρισμού υποσχέσεων για το Ηράκλειο δεν θα μου άρεσε – την θεωρώ ξεπερασμένη πολιτικάντικη επιλογή που δεν τιμά ούτε αυτόν που την κάνει, ούτε όσους την επικροτούν. Αντίθετα, μια καλά δομημένη ατζέντα προτεραιοτήτων είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει στον τόπο όποιος θέλει να λογίζεται δυνητικά μέρος του πολιτικού του προσωπικού.

Είναι μια χρυσή ευκαιρία αυτές οι εθνικές εκλογές να αποτελέσουν αφορμή για έναν δημόσιο διάλογο αξιώσεων όπου κόμματα και υποψήφιοι θα μπορούσαν να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους και να τοποθετηθούν για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στο Ηράκλειο. Υποψήφιοι βουλευτές και γιατί όχι και αρχηγοί κομμάτων θα ήταν χρήσιμο να μιλήσουν για την πόλη μας, το Ηράκλειο παρουσιάζοντάς μας τις δικές τους προσεγγίσεις. Ακόμη και τώρα, στις τελευταίες δέκα ημέρες προ εκλογών.

Βέβαια για να ευοδωθεί μια τέτοια πρόταση θα πρέπει τάχιστα να διαμορφωθεί μία ατζέντα συζήτησης για το Ηράκλειο του 21ου αιώνα, αλλιώς κινδυνεύουμε να χαθούμε σε γενικότητες και υποσχεσιολογία.

Σίγουρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν την δική τους δυναμική, τα δικά τους επίδικα όμως με την χρονική διάρθρωση των πολιτικών γεγονότων είναι ορατό το σενάριο να φτάσουμε στις κάλπες του Οκτωβρίου χωρίς επαρκή χώρο και χρόνο για μια συζήτηση που πρέπει να γίνει.

Επί της ουσίας τώρα, προτάσσω για το Ηράκλειο το ζήτημα των Υποδομών. Οι υποδομές είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να πετύχουμε την ανάπτυξη της πόλης και την βιωσιμότητά της. Υποδομές και αναπλάσεις του δημοσίου χώρου είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που και λύνουν υπαρκτά προβλήματα αλλά και προετοιμάζουν την πόλη για τις επόμενες δεκαετίες.

Ξεκινώντας από τον ΒΟΑΚ και την προτεινόμενη υπογειοποίησή του, συνεχίζοντας με το παραλιακό μέτωπο, αγγίζοντας τα ζητήματα της συγκοινωνίας και της κινητικότητας για να καταλήξω σε υποδομές που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα της πόλης – χρειαζόμαστε δεσμεύσεις και πλάνο.

Πέραν των ανωτέρω, μια ενδεικτική ατζέντα δημοσίου διαλόγου θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα εξής:

* Κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, στο κέντρο, στις συνοικίες και στους κόμβους του (ΒΟΑΚ-Αλικαρνασσός, Παπαναστασίου, Γιόφυρος)

*Προβλήματα Καθαριότητας και συλλογής απορριμμάτων στις συνοικίες.

*Έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο και στις συνοικίες της πόλης.

*Ελλιπής κοινωνική πολιτική και ανεπαρκής αριθμός  παιδικών σταθμών

*Δημιουργία αρδευτικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές του Δήμου.

*Παραγωγή νέων πολιτιστικών προϊόντων στην πόλη στους τομείς της Τέχνης, της Ποίησης, της Μουσικής, της Ζωγραφικής, της Λογοτεχνίας.

Στην Ελλάδα δυστυχώς ακόμη και σήμερα ο ρόλος της κεντρικής εξουσίας είναι κομβικός καθώς δεν έχουν μεταφερθεί πόροι και αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – όχι τουλάχιστον στο βαθμό που θα μπορούσε. Ως εκ τούτου είναι χρήσιμο να επιδιώξουμε απαντήσεις από εκπροσώπους των κομμάτων επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Το δικό μας αυτοδιοικητικό πρόγραμμα ετοιμάζεται και είναι μια διαδικασία συμμετοχική και δυναμική. Αγκαλιάζουμε όλες τις πτυχές μιας σύγχρονης αυτοδιοικητικής πρότασης χωρίς εκπτώσεις. Το μείγμα ρεαλισμού αλλά και οράματος είναι ισορροπημένο – αυτό είναι που μας δίνει τη δυνατότητα και την επιλογή να απευθυνθούμε και στα κόμματα.

Δεν περιμένουμε να μας πούνε αυτά τι θα κάνουμε στο Ηράκλειο. Παίρνουμε εμείς την πρωτοβουλία να θέσουμε μια ατζέντα, να ενημερώσουμε για τις προτεραιότητες που πιστεύουμε ότι έχει η πόλη και να ζητήσουμε τις θέσεις τους.

Στη ζωή μου δεν έμαθα να κρύβομαι, ούτε να ετεροκαθορίζομαι. Όσοι θέλουν να δοξασθούν κρυπτόμενοι μπορούν να επικαλεστούν τις γιορτές του Πάσχα, τις εθνικές εκλογές και αργότερα τις καλοκαιρινές διακοπές για να φτάσουν ήσυχοι και αθόρυβοι στην κάλπη για το Δήμο. Εγώ θα επιδιώξω ενεργά το αντίθετο γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι την πολιτική και την προσφορά. Ανοιχτός διάλογος με όλους στη βάση προγραμμάτων, προτάσεων και προτεραιοτήτων.

 

*Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Αλεξάκης είναι πολιτικός μηχανικός και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στη London School of Economics, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει