Λιγότερο βαρετό από το αναμενόμενο ήταν το χθεσινοβραδινό debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε 3 ώρες και έξι θεματικές ενότητες, επιχείρησαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πλήξουν τους αντιπάλους τους. Δεν έλειψαν τα δηλητηριώδη σχόλια και τα πολιτικά χτυπήματα, υπήρξαν ωστόσο αρκετές παραδοχές και ουσιαστικές συγκλίσεις, αλλά το τοπίο των πιθανών συνεργασιών μετά τις εκλογές δεν φωτίστηκε από την τηλεμαχία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια» και σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (MEGA) αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ανέφερε τα εξής: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».
Σε επόμενη ερώτηση γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, ένας πολιτικός αρχηγός και ένας εν ενεργεία υπουργός απάντησε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης.
Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει. Σύμφωνα με τον economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας».
Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία
«Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμά μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που τέθηκε για το κόστος του προγράμματος, από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), στο πλαίσιο της ενότητας «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα».
Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ. η καθεμία».
Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.
Πρόσθεσε ότι «είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους.
Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».
Ανδρουλάκης: «Ναι» στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική – «Όχι» στην παρακμή
«Ναι» στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι «όχι» στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο debate από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη (OPEN), αν επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για τα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.
Η απάντηση Κουτσούμπα για τις συνεργασίες και «όλα τα κόμματα είναι ίδια»
«Διαστρεβλώνετε θέση του κόμματος. Δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα και τα υπόλοιπα κόμματα. Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα και στρατηγικές στοχεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, την ενεργειακή πολιτική, τις επιλογές των διεθνών συμμάχων που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας.
Με βάση αυτά τα προγράμματα, το ΚΚΕ δεν δίνει ανοχή ή στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση.
Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει την πλειοψηφία, μπορούμε να το υλοποιήσουμε.
Follow up ερώτηση:
Το ΚΚΕ αρνείται να συμμορφωθεί με το νόμο για την ονομαστική χρηματοδότηση. Για 4 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ.
Απάντηση Κουτσούμπα:
«Παραφιλολογία. Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους από την εφορία, την επιτροπή της Βουλής, ορκωτούς λογιστές. Δημόσια δίνονται τα Πόθεν Έσχες. Αρνούμαστε να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτούς που μας ενισχύουν».
Βελόπουλος: Σε έναν πολυπολικό κόσμο αποφασίζεις με ποιους θα πας
Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη (ANT1) για την θέση του κόμματός του για την εξάρτηση της χώρας από την Δύση, την φιλορωσική πολιτική που εκφράζει και αν είναι κατά της Δύσης απάντησε:
«Σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά την μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις διεθνείς σχέσεις μονόπατα. Με την Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία και την Βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες έλεγαν άλλα. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο και μπορεί να χάσουμε και την Θράκη. Για την Ελληνική Λύση το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι το άλλοθι του αποτυχημένου. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο. Δεν μπορείς να λες πως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα τα ελληνοτουρκικά όταν τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι εταίροι μας στην Τουρκία είναι τροχοπέδη σε αυτό».
Η απάντηση Βαρουφάκη για το σχέδιο «Δήμητρα»
Το ελληνικό κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια του 2010. Είμαστε το μοναδικό κράτος που δεν ελέγχει τις εφορίες του. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που να έχει υπερταμείο; Ενα ταμείο που το ελέγχουν ξένες δυνάμεις και ξένοι δανειστές.
Η κυβέρνηση γράφει στα παλιά παπούτσια αποφάσεις του ΣτΕ.
Η βασική μας πρόταση, διαβουλευτικά συμβούλια, που να αποτελούνται από πλειψηφία πολιτών. Σε αυτά τα συμβούλια να λογοδοτούν οι υπηρεσίες
Follow up ερώτηση:
Πρέπει να είναι αυστηρότερες οι συνέπειες για όσους με τις αποφάσεις τους ζημίωσαν τη χώρα; Έχετε λάβει αποφάσεις που ζημίωσαν τη χώρα;
Απάντηση Βαρουφάκη:
Προτείνουμε ένα δικό μας FBI που να έχει τα μέσα για να διώκει το μεγαλοεπιχειρηματικό έγκλημα. Τα δικά μου λάθη; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε εκείνη την εξεταστική επιτροπή για το 2015; Γιατί δειλιάσατε κ. Μητσοτάκη;