Τέσσερα χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από  την παμψηφεί εκλογή του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου     στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυστραλίας (9 Μαΐου 2019), από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ.κ. Μακάριος, με καταγωγή από το Ηράκλειο, ιερούργησε  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ, παρουσία πλήθους Αρχιερέων, κληρικών και πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να ευχηθούν στον ποιμενάρχη τους.

Αναλυτικότερα, στη χαρμόσυνη αυτή περίσταση για την τοπική Εκκλησία, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, οι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, κληρικοί από όλη την Αυστραλία και μοναστικές αδελφότητες, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σίδνεϊ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, καθώς επίσης πρόεδροι και εκπρόσωποι Ενοριών-Κοινοτήτων, Οργανισμών και Καθιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην επέτειο της εκλογής του, δηλώνοντας καταρχάς ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ εκείνες τις ημέρες στο μαρτυρικό και εσταυρωμένο Φανάρι, σπεύδοντας δε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό του.

Ακολούθως, έστειλε ένα μήνυμα εμψύχωσης προς όλους, υπογραμμίζοντας την αξία της προσπάθειας για πρόοδο ακόμα και μέσα από δοκιμασίες και δυσκολίες.

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας προχωρεί μπροστά, όχι χωρίς προβλήματα και δυσκολίες, υπογράμμισε πως αυτό είναι το μήνυμα του Χριστού και του Ιερού Ευαγγελίου προς κάθε άνθρωπο και κάθε εκκλησιαστικό οργανισμό.

Όπως επισήμανε: «Όταν κάποιος προχωρεί μπροστά, δε σημαίνει ότι δεν έχει προβλήματα ή δυσκολίες. Αλλά αυτό το οποίο μάς μαθαίνει η Εκκλησία είναι να έχουμε χαρά ενώ περνάμε δυσκολίες και δοκιμασίες. Να πορευόμαστε και να προχωρούμε μπροστά, χωρίς οι δυσκολίες, που είναι πάρα πολλές και καθημερινές, να μας κρατούνε στάσιμους ή να μας κρατούνε πίσω. Αυτό το «μπροστά» είναι ένας τρόπος ζωής και πρέπει να τον διδάξουμε στους εαυτούς μας.

Γιατί ο διάβολος μισεί την πρόοδο μέσα στην Εκκλησία και καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει πρόοδος. Όταν υπάρχει πρόοδος, ο διάβολος είναι σαν να τίθεται σε έναν μεγάλο υπαρξιακό συναγερμό».

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, παράδειγμα του πώς κανείς μπορεί να πορεύεται μπροστά, παρά τις υπέρμετρες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είναι το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχηθεί καταλλήλως στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο κ. Χριστοφόρο, και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Yellow Rock, Πανοσιολογιώτατο κ. Ιερώνυμο, για τα ονομαστήριά τους, ενώ με αφορμή την εορτή της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πρώτου Ποιμενάρχου της πέμπτης ηπείρου, μακαριστού Μητροπολίτου Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κυρού Χριστοφόρου (Κνήτη).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει