Παίρνουν κοκαΐνη και πιάνουν το τιμόνι

ΟΔΗΓΟΙ... ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σε μία διαπίστωση που τρομάζει έχουν καταλήξει το τελευταίο διάστημα αστυνομικοί του Ηρακλείου, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά των ναρκωτικών.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που διερευνούν αυτές τις υποθέσεις σε τοπικό επίπεδο διαπιστώνουν ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους σε αυτές τις υποθέσεις, είτε πρόκειται για χρήστες είτε για εμπόρους, μικρής ή μεγαλύτερης εμβέλειας, πιάνουν το τιμόνι, αφού προηγουμένως έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης. Υπήρξε πρόσφατο περιστατικό με άτομο που συνελήφθη στο Ηράκλειο γιατί εμπορευόταν την ναρκωτική ουσία και το οποίο αποκάλυψε ότι οδηγούσε, αφού προηγουμένως, είχε κάνει μεγάλη δόση του ναρκωτικού.

Και μάλιστα, το ίδιο άτομο, δεν είχε διστάσει να βάλει στο αυτοκίνητό του μέσα το μικρό του παιδί και τη σύζυγό του.

Αστυνομική πηγή ανέφερε στο creta24 ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ατόμου που θα μας απασχολήσει και θα το συλλάβουμε, δείχνει ότι έχει κάνει χρήση ουσιών. Υπάρχουν πολλά άτομα, που μας αποκαλύπτουν ότι λίγο πριν είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών και κυρίως κοκαΐνης».

Τα αποτελέσματα αυτής της πράξης είναι ορατά κατά την οδηγική συμπεριφορά αλλά και άκρως επικίνδυνα, όχι μόνο για το χρήση, αλλά και για τους πολίτες που θα τύχει να βρεθούν στον ίδιο δρόμο με το άτομο που οδηγεί έχοντας κάνει χρήση ουσιών. «Παλαιότερα, αρκετοί από εκείνους που είχαν μπει στην έρευνά μας, οδηγούσαν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

Τώρα βλέπουμε ότι έχουν κάνει στροφή προς την κοκαΐνη» αναφέρει αστυνομικός και προσθέτει: «τα αποτελέσματα είναι ορατά και έχουν να κάνουν με την νευρική οδήγηση, την υπερεκτίμηση δυνάμεων που έχει όταν πιάνει το τιμόνι, την παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κ.α»

Η χρήση της επιλέγεται γιατί δείχνει την αίσθηση στον παραβάτη ότι είναι άτρωτος, ότι μπορεί να ξεφύγει ακόμα και να πέσει σε ένα μπλόκο αστυνομικών, αλλά κυρίως πιστεύει το άτομο αυτό, ότι η χρήση του ναρκωτικού θα το βοηθήσει να εκπληρώσει τον παράνομο στόχο του.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει όργανο για τη μέτρηση της κοκαϊνης στον οργανισμό, αντίστοιχο δηλαδή του αλκοολόμετρου, ωστόσο δεν έχει διατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικης αστυνομίας.

Παράλληλα με την επικίνδυνη αυτή συνήθεια και οδηγική συμπεριφορά, αυτό που επίσης διαπιστώνεται από τους αστυνομικούς που μίλησαν στο creta24,  είναι η πολύ μεγάλη αύξηση της χρήσης κοκαΐνης και η πτώση της ζήτησης σε άλλες επικίνδυνες ουσίες, όπως η ηρωίνη.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι τιμές τον δύο αυτών ναρκωτικών κυμαίνονται στα ίδια σχεδόν επίπεδα, ενώ η προμήθεια της κοκαϊνης φαίνεται να είναι πιο εύκολη από εκείνη της ηρωίνης ή άλλων ναρκωτικών αυτής της κατηγορίας.

Έρευνα

Αύξηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και του συνδυασμού κατασταλτικών και διεγερτικών ουσιών, το λεγόμενο «speedball», κυρίως από νεαρούς χρήστες δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας για την εξέλιξη της χρήσης των ναρκωτικών και των θανάτων που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ιατροδικαστική έρευνα ωστόσο επικεντρωμένη στα τροχαία δυστυχήματα την τελευταία διετία αποκάλυψε «ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαΐνης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας πως «η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, επήλθε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία της Covid 19.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει