Λότζια: Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διχοτόμηση του Ηρακλείου

Επειδή αγνοήθηκαν από το Υπουργείο οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου για τις υπογειοποιήσεις στον ΒΟΑΚ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μετά την προκλητική, όπως χαρακτηρίστηκε αγνόηση της απόφασης του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο επιλέγει να  μονιμοποιήσει τη διχοτόμηση του Ηρακλείου μέσα από την έγκριση των περιβαλλοντικών  όρων του έργου «Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης»  (τμήματα «παράκαμψης» των πόλεων Χανίων- Ρεθύμνης  και Ηρακλείου).

Το θέμα ανέδειξε με παρέμβαση της η παράταξη «Συν- Εργασία» ξεκαθαρίζοντας ότι στις 6 Απριλίου η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής  Αδειοδότησης  του Υπουργείου Περιβάλλοντος  εξέδωσε την 27000/1983 απόφαση της με την οποία ενέκρινε τους   περιβαλλοντικούς  όρους   του έργου «Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης»   (τμήματα    «παράκαμψης» των πόλεων Χανίων- Ρεθύμνης  και Ηρακλείου).

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κουκιαδάκης το υπουργείο αγνόησε   πλήρως   την 334/13/12/2022 σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, με την οποία συμπληρώθηκε η με αριθμό 182/2022  (αρχική) απόφαση  ίδιου  Συμβουλίου η οποία προβλέπει  να γίνουν μια σειρά από υπογειοποιήσεις στα πρανή των δρόμων σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν προταθεί στη διαδρομή από την Αλικαρνασσό μέχρι το Γάζι.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης σημείωσε ότι η απόφαση αυτή, αν δεν «ανακληθεί» από την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή,  ή αν δεν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας-μονιμοποιείται η διχοτόμηση του Ηρακλείου παρά τις σχεδόν  ομόφωνες   αποφάσεις  του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης  και του Δημοτικού Συμβουλίου  Ηρακλείου για το αντίθετο.

Πρόσθεσε επίσης ότι «αν και η  περίοδος είναι «ύποπτη», λόγω  των πολλαπλών  εκλογικών αναμετρήσεων, κυρίως για όσους φιλοδοξούν να συμμετάσχουν ενεργά  σε αυτές, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να υπερασπισθούμε την πόλη μας, αν πραγματικά εμπιστευόμαστε την ορθότητα των ομόφωνων αποφάσεων μας. Πρέπει δηλαδή   να  κατανοηθεί  και να ληφθεί σοβαρά  υπόψη από όλους  ότι προέχει το συμφέρον της Κρήτης και των  κατοίκων της και όχι των παρατάξεων μας.  Έτσι, τα   συλλογικά όργανα  της αυτοδιοίκησης κυρίως, αλλά και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές της Κρήτης,   έχουν χρέος  να  αναδείξουν το μείζον αυτό  πρόβλημα και να διεκδικήσουν από κοινού και χωρίς εκπτώσεις την υλοποίηση των παραπάνω  ρεαλιστικών αποφάσεων τους,  οι οποίες δυστυχώς  δεν ελήφθησαν υπόψη».

Από την πλευρά των Ενεργών Πολιτών  ο κ. Λυγερός τόνισε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό θέμα το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον της πόλης, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το πρίσμα των διοδίων.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Δ.Βρύσαλης σημείωσε ότι μια τέτοια αρνητική εξέλιξη που καταγράφεται, δηλαδή να μην λαμβάνεται υπόψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για υπογειοποιήσεις στη σύνδεση της πόλης με τον ΒΟΑΚ  θα βάλει ταφόπλακα χωροταξικά και οικονομικά για το Ηράκλειο, και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει η προσφυγή ακόμα και αν καθυστερήσει το έργο. Και πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να σκιάζει την προσφυγή η ενδεχόμενη καθυστέρηση διότι αυτό που προέχει είναι το έργο να γίνει σωστά και να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει