ΔΥΟ ΑΟΡΑΚΙΑ: Παράταση της επένδυσης για να προλάβουν τη μεταφορά του καταυλισμού των Ρομά

Νέα τριετή παράταση για την επένδυση που σχεδιάζεται στο δημοτικό ακίνητο όπου βρίσκεται ο καταυλισμός της Νέας Αλικαρνασσού αποφάσισε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιώτη. Την ίδια στιγμή έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης το σχέδιο της Λότζια  για τη μεταφορά των Ρομά  για το οποίο έχουν παραληφθεί και  οι πρώτες εγκρίσεις που απαιτούνται από το νόμο.

Στόχος της Λότζια είναι να καταφέρει να αποσπάσει από τη Γ. Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκεκριμένη χρηματοδότηση που θα ανοίξει το δρόμο για τη μεταφορά των Ρομά σε άλλο σημείο του ίδιου δημοτικού ακινήτου που έχει προσδιοριστεί πίσω ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο. Η  προοπτική είναι  να διαμορφωθούν εκεί δύο διαφορετικές γειτονιές που θα απορροφήσουν τους Ρομά που ζουν σήμερα στον καταυλισμό, οι οποίοι έχουν ζητήσει να μπουν όρια στη χωροθέτηση των σπιτιών που θα διαμορφωθούν.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Δήμος υπάρχουν δύο δυνατότητες χρηματοδότησης, από τη Γ. Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το ποσό του 1.750.000 ευρώ για την κατασκευή δικτύων είτε εναλλακτικά το ποσό των 3.500.000 ευρώ που διατίθεται για τη δημιουργία καταυλισμού.

Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή η οποία φαίνεται να έλκει το ενδιαφέρον του Δήμου, που ωστόσο για να έχει πρόσβαση σε αυτή, έχει ήδη αποστείλει για έγκριση όλο το σχέδιο μεταφοράς του καταυλισμού που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα τρέχει και η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και  έχει ήδη λάβει θετική εισήγηση από τον ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση του νέου καταυλισμού, καθώς υπάρχει δίκτυο στην περιοχή, όπως επίσης και από τη ΔΕΥΑΗ που επίσης έχει απαντήσει θετικά, σημειώνοντας ότι υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Σε αυτή τη φάση αναμένεται η συγκατάθεση της Δασικής Υπηρεσίας και της Αρχαιολογίας για να κλείσει όλος ο κύκλος των εγκρίσεων και να νομιμοποιηθεί η μετακίνηση του καταυλισμού.

Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την τριετή παράταση της μίσθωσης του δημοτικού ακινήτου με την εταιρεία που σχεδιάζει την επένδυση στον καταυλισμό, όπου δρομολογεί τη δημιουργία εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου σε μια έκταση 140 στρεμμάτων.

Το μηνιαίο μίσθωμα θα είναι 3.000 ευρώ τον μήνα και σε περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα και δεν ευοδωθεί η επένδυση, ο ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση. Αν όμως τα πράγματα εξελιχθούν θετικά από τη στιγμή που ο επενδυτής θα εγκατασταθεί στον χώρο, θα υποχρεωθεί να πληρώσει αναδρομικά μηνιαίο μίσθωμα 40.000 ευρώ συν τις προσαυξήσεις (λόγω πληθωρισμού).

Όπως εξήγησε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, η πλευρά της εταιρείας ζήτησε τη μείωση του μισθώματος στα 500 ευρώ τον μήνα μέχρι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της μετακίνησης των Ρομά, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και το μίσθωμα παραμένει στα 3.000 ευρώ τον μήνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει