ΔΕΥΑΗ: Ρύθμιση των οφειλών με παραγραφή προσαυξήσεων έως και 95%

16,5 εκατ. ευρώ οι οφειλές προς τη Δημοτική Επιχείρηση

Τον οδικό χάρτη για τη ρύθμιση εκατοντάδων οφειλών που εκκρεμούν στη ΔΕΥΑΗ και αθροιστικά φτάνουν τα 16,5 εκ ευρώ, ανοίγει ευνοϊκή ρύθμιση της Δημοτικής Επιχείρησης που ενεργοποιείται από τις 15 Μαΐου και για ένα τρίμηνο.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο πλαίσιο αποπληρωμής με το οποίο μπορεί να γίνει παραγραφή των προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 95%.  Το τέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο που ενημερώθηκε αναλυτικά για το περιεχόμενο της ρύθμισης που δίνει ανάσα σε εκατοντάδες οφειλέτες οι οποίοι  θα  έχουν τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουν μέχρι τις 14 Αυγούστου που θα είναι σε ισχύ.

Η ρύθμιση έχει ήδη ψηφιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ που αποφάσισε να ενημερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη δρομολογούμενη ρύθμιση που έρχεται να δώσει διέξοδο στην αποπληρωμή εκατοντάδων οφειλών που προσαυξάνονται, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η εξόφλησή τους.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο πολίτης επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ όλο το χρέος του προς τη Δημοτική Επιχείρηση αφαιρείται το 96% των προσαυξήσεων. Το 50% του τελικού ποσού θα καταβάλλεται με την αίτηση του ενδιαφερόμενου και το υπόλοιπο χρέος θα πρέπει να εξοφληθεί σε διάστημα ενός μήνα. Η δεύτερη εναλλακτική λύση που θα έχει ο πολίτης είναι η εξόφληση σε έξι μήνες με ισόποσες δόσεις και προκαταβολή του 15% του ποσού της οφειλής.

Στην περίπτωση αυτή θα εξοφλείται το 80% των προσαυξήσεων. Το 15% του τελικού ποσού θα καταβάλλεται κατά την αίτηση του ενδιαφερομένου και το υπόλοιπο θα εξοφλείται μέχρι έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.  Επίσης η  ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους σε ένα χρόνο, με 12 ισόποσες δόσεις και προκαταβολή το 15% του ποσού της οφειλής. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται το 70% των προσαυξήσεων.

Το 15% του τελικού ποσού θα καταβάλλεται με την αίτηση της ρύθμισης που θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος, και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Μια ακόμα εναλλακτική λύση που δίδεται στον πολίτη, είναι να εξοφλήσει το χρέος του σε δύο χρόνια με 24 ισόποσες δόσεις και προκαταβολή του 15% της οφειλής. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται το 15% των προσαυξήσεων. Το 15% του τελικού ποσού θα καταβάλλεται με την αίτηση του ενδιαφερομένου και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Δυνατότητα υποβολής στη ρύθμιση θα δίδεται μέχρι τις 9 Ιουνίου 2023 και κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ευρώ.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γιώργος Βουρεξάκης τονίζει ότι η θεαματική εκτίναξη των οφειλών των καταναλωτών στα  ύψη ήρθε μέσα στην περίοδο της πανδημίας, διότι, ενώ αρχικά τα χρέη των δημοτών έφταναν τα 13 εκ. ευρώ, μετά τον αποκλεισμό και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν την περίοδο της covid, οι οφειλές έφτασαν τα 16. 600.000 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 3,5 εκ. ευρώ.

Η νέα ρύθμιση που αναμένεται να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο  έρχεται να δώσει λύσεις πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων στον πολίτη για να μπορέσει να διαχειριστεί τις οφειλές του προς τη Δημοτική Επιχείρηση.

Οι εναλλακτικές λύσεις που δίδονται είναι στο σύνολό τους θελκτικές, διότι δίνουν πραγματική διέξοδο στον πολίτη να μπορέσει με τον τρόπο που θα επιλέξει να αποπληρώσει τα χρέη του και να τακτοποιήσει οριστικά τις οφειλές του.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται να ανακουφίσει εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία, βρέθηκαν να χρωστούν στη ΔΕΥΑΗ σημαντικά ποσά τα οποία σήμερα δεν μπορούν να τα εξοφλήσουν.  Είναι κομβικό όλοι όσοι έχουν οφειλές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της νέας ρύθμισης που έρχεται για να τις τακτοποιήσουν οριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει