ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΟΔΟ: Έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Συνεχίζει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, καθώς στη νέα συνεδρίαση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.

Στο φόντο αυτό, και την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία επιδότησης των δόσεων δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών, έντονος είναι ο προβληματισμός για το κατά πόσο η άνοδος των επιτοκίων θα σπρώξει στην “κόκκινη” ζώνη δάνεια αλλά και το κατά πόσο θα “φρενάρει” την ανάπτυξη.

Η σημερινή απόφαση, η οποία όπως είπε η Κριστίν Λαγκράντ ήταν σχεδόν ομόφωνη, σηματοδοτεί ότι η ΕΚΤ έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι αυξήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα κάνουμε παύση «καθώς έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, καθώς εξασθενεί η ενεργειακή κρίση. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να μειώσει το δημόσιο χρέος, είπε. Εξάλλου, χαιρέτισε τις προτάσεις της Κομισιόν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα  μείωσε πάντως τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της με την χθεσινή απόφαση και διατήρησε τις επιλογές της ανοιχτές για μελλοντικές κινήσεις, καθώς συνεχίζει να δίνει την μάχη της κατά του επίμονα υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα τρία βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ήταν η μικρότερη από τότε που άρχισε να τα αυξάνει το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν δεσμεύτηκε ρητά για περαιτέρω αυξήσεις.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα φθάσουν σε επίπεδα επαρκώς περιορισμένα ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», ανέφερε.

Η έβδομη συνεχόμενη αύξηση της ΕΚΤ φέρνει το επιτόκιο που καταβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις, δηλαδή το σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη των 20 χωρών, στο 3,25% από 3,0%. Αυτό ήταν σύμφωνο με όσα περίμεναν οι αναλυτές και με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το επιτόκιο την Τετάρτη.

Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στον στόχο του 2%, αφού άγγιξε για λίγο διψήφιο αριθμό πέρυσι, τροφοδοτούμενος, μεταξύ άλλων, από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, την επέκταση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων και τη στενή αγορά εργασίας.

Μετά τη χθεσινή αύξηση, το επιτόκιο στις ελάχιστα χρησιμοποιούμενες εβδομαδιαίες δημοπρασίες μετρητών της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο 3,75%, ενώ τα δάνεια μίας ημέρας από την κεντρική τράπεζα θα κοστίζουν πλέον 4,0%.

Η Fed αύξησε για δέκατη φορά τα επιτόκια, κατά 25 μονάδες βάσης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε   τη νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή ήταν η δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 5-5,25% και βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδό του από το 2006. Η Fed σημείωσε ωστόσο ότι θα παρακολουθήσει τις επιπτώσεις αυτών των διαδοχικών αυξήσεων στην πραγματική οικονομία για να αποφασίσει εάν θα υπάρξει ή όχι ανάγκη να συνεχίσει αυτή τη νομισματική πολιτική της ώστε να επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει