Άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για το «κολαστήριο» στις φυλακές που κατήγγειλε ο ανήλικος

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΘΥΜΑ 17ΧΡΟΝΟ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗ

Η καταγγελία σοκ ανήλικου από το Ηράκλειο για άγριους ξυλοδαρμούς και ομαδικούς βιασμούς σχεδόν κάθε νύχτα όσο βρισκόταν έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης νέων, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Γ. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ζητήθηκε από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών να διενεργήσει άμεση  προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Μάλιστα από το υπουργείο εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας η εις βάθος διερεύνηση καταγγελιών που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων κατά παντός υπευθύνου».

Η μαρτυρία του 17χρονου σήμερα αγοριού είναι πραγματικά συγκλονιστική αφού τα όσα καταγγέλλει παραπέμπουν σε ένα «κολαστήριο». Ο ανήλικος, ο οποίος παρέμεινε για σχεδόν έξι μήνες στο κατάστημα κράτησης νέων, περιγράφει ότι εκεί μέσα έζησε τις χειρότερες στιγμές της ζωής του, με τον φόβο να φωλιάζει στην ψυχή του. Έπεφτε να κοιμηθεί και δεν ήξερε αν θα ξημερωθεί, υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

«Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα. Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε». Καταγγέλλει ακόμα ότι η ομάδα των «5», τους οποίους κατονομάζει έναν προς έναν, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλο παιδί στο χώρο του μπάνιου.

Στις 20 Μαρτίου, τρεις ημέρες αφ’ ότου βγήκε από το ειδικό κατάστημα κράτησης, η μητέρα  μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει όσα της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της, μέσα στο αυτοκίνητο, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκισή του. Το αγόρι κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Πλέον η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη.

Ο εγκλεισμός του σε κατάστημα νέων είχε κριθεί αναγκαίος περισσότερο για λόγους σωφρονισμού και αναμόρφωσης μετά από σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του. Για τη μητέρα ήταν μία βασανιστική απόφαση στην οποία συναίνεσε με βαριά καρδιά. Είχε πειστεί όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή ότι αυτό θα γινόταν μόνο για καλό. Άλλωστε θα είχαν καθημερινή επικοινωνία με το γιο της.

Η μητέρα του 17χρονου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν το γιο της, ενώ εξαπολύει «πυρά» και σε εκείνους που δεν τον προστάτευσαν ως όφειλαν, ηθικά και θεσμικά. Και ο ανήλικος όμως ζητά να τιμωρηθούν για όσα έκαναν σε εκείνον αλλά και σε άλλα παιδιά.

Σε νεότερη συνομιλία με τη μητέρα, μάς ανέφερε ότι ήδη χθες, με τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο κ. Παπαθανασίου επικοινώνησε μαζί της τρεις φορές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να συνομιλήσει και με τον ίδιο τον ανήλικο.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κοκοσάλης, ο οποίος  παρακολουθεί στενά την πορεία της προανάκρισης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει