ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ: Καθαίρεση ορόφου για την ανάδειξη της κρήνης Πριούλη
Μια μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση του ορόφου πίσω ακριβώς από το σπουδαίο μνημείο της κρήνης Πριούλη στην Αγία Τριάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Η καθαίρεση του ορόφου θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για να αρθεί η επικινδυνότητα της κατάρρευσης, επάνω στο εμβληματικό μνημείο της οδού Δελημάρκου, το οποίο χρόνια τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με την απειλή ενός βαρύτατου τραυματισμού λόγω της ετοιμορροπίας του παρακείμενου ακινήτου.
Συγκεκριμένα τόσο το ισόγειο όσο και ο όροφος του κτηρίου που βρίσκεται στην πλάτη της κρήνης Πριούλη, ανήκει σε ιδιοκτήτες που χρόνια τώρα λείπουν στο εξωτερικό και δεν έχουν προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης του ακινήτου, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της πολεοδομίας, να φροντίσουν για την αποκατάστασή του.
Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί η καθαίρεση του πρώτου ορόφου του κτηρίου και όπως τονίζεται πρόκειται για μια δύσκολη παρέμβαση που απαιτεί μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της, διότι μια άστοχη κίνηση μπορεί να προκαλέσει την πτώση του μνημείου. Ωστόσο την ίδια στιγμή καταγράφεται έντονος προβληματισμός και για το ισόγειο ιδιωτικό ακίνητο με δεδομένο ότι εμφανίζει αντίστοιχα προβλήματα ετοιμορροπίας και στο πλαίσιο αυτό διατυπώνεται το ερώτημα για το αν θα πρέπει αντίστοιχα να δρομολογηθεί η κατεδάφιση του.
Η ιστορία της κρήνης
Η κρήνη κατασκευάστηκε από τον γενικό προβλεπτή Antonio Priuli, στα 1666. Βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Μποδοσάκειο Δημοτικό Σχολείο (στην περιοχή της Πύλης Δερματά). Τη διακόσμησε με κίονες και πεσσούς, με κιονόκρανα κορινθιακού τύπου, ενώ η όλη κατασκευή στέφεται με τριγωνικό αέτωμα. Και από τις δύο πλευρές των κιόνων σχηματίζονται κόγχες που οι μετόπες τους διακοσμούνται με περίτεχνη διακόσμηση. Στο μέσον της κρήνης υπάρχει επιγραφή τούρκικη στην οποία αναφέρεται το όνομα του πασά που κατόρθωσε να φέρει ξανά νερό στην κρήνη.
Μάστιγα οι ετοιμορροπίες
Η συγκεκριμένη περίπτωση της καθαίρεσης του ορόφου πίσω από την κρήνη Πριούλη, είναι μόνο μια από τις αμέτρητες ετοιμορροπίες που καταγράφονται στην πόλη που αποτελούν κυριολεκτικά μάστιγα για το Ηράκλειο, και μάλιστα ασκούνται έντονες πιέσεις από τη Δικαιοσύνη στη Λότζια για να παρέμβει.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, αυτή τη στιγμή το οξύ πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η πόλη, δεν εστιάζεται μόνο στα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια, αλλά στα κτήρια της δεκαετίας του ’70 και του ’80 οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν χρήματα να τα συντηρήσουν με αποτέλεσμα να εμφανίζουν φθορές οι οποίες απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.
Έτσι για παράδειγμα παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε μπαλκόνια από τα οποία αποκολλούνται σοβάδες και πέφτουν στο δρόμο. Αντίστοιχα πέφτουν μικρά κομμάτια από τις όψεις των κτηρίων με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται ο σιδερένιος οπλισμός τους.
Όπως προκύπτει, είναι αμέτρητα τα κτήρια τα οποία εμφανίζουν προβλήματα και είναι ξεκάθαρη η αντικειμενική δυσκολία των πολιτών λόγω της αφόρητης οικονομικής πίεσης που βιώνουν να προχωρήσουν στη σωστή αποκατάσταση των σπιτιών τους τα οποία μέρα με τη μέρα επιβαρύνονται.
Την ίδια στιγμή με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, η δικαιοσύνη έχει αυστηροποιήσει τη στάση της στο κρίσιμο θέμα της δημόσιας ασφάλειας και ασκεί πιέσεις στην πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου να παρέμβει πιο δυναμικά σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται περιπτώσεις ετοιμορροπίας.