ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ “Π” ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Τι συμβαίνει με την καρδιακή ανεπάρκεια

Περίπου 1.000 νέα περιστατικά ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Κρήτη, ωστόσο η σοβαρή αυτή πάθηση μπορεί να προληφθεί.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης είπε στην “Π” ότι οργανώνονται ενημερωτικές δράσεις πανελλαδικά αλλά και στο Ηράκλειο αύριο Πέμπτη 4 Μαΐου 9.30π.μ. – 2.30μ.μ. στην πλατεία των Λιονταριών.

Ο ίδιος αναφέρει ότι:

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης
Ο πρόεδρος της Ελληνικής
Καρδιολογικής Εταιρείας,
καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης

“Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και σύνθετη πάθηση που αφορά το 1,5% περίπου του πληθυσμού στη χώρα μας.

Ο αριθμός των ασθενών πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης της διάγνωσής της. Με τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους καρδιαγγειακούς ασθενείς και ευρύτερα τους πολίτες για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία αυτή η σοβαρή ασθένεια.

Ταυτόχρονα στοχεύουμε στην πληρέστερη ενημέρωση των Ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των φροντιστών των ασθενών, κάτι που θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία”.

Τι συμβαίνει στην καρδιά

Οπως εξηγεί, “στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά του ασθενή είναι αδύναμη και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το σώμα του ασθενούς να μην λαμβάνει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν, για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής εμφανίζει εύκολα κόπωση.

Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε δημιουργούνται οιδήματα-πρήξιμο στα πόδια και την κοιλιά. Υγρό μαζεύεται και στους πνεύμονες και προκαλεί συμφόρηση και δύσπνοια.

Στην κατάσταση αυτή το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει, αλλά μόνο για λίγο χρονικό διάστημα τα καταφέρνει και τελικά τα συμπτώματα επιδεινώνονται”.

Τα κύρια συμπτώματα

  • Δύσπνοια αρχικά στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, στην ηρεμία και στην κατάκλιση
  • Απότομη αύξηση σωματικού βάρους
  • Εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες
  • Εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχη)
  • Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Τόσο ο κ. Κοχιαδάκης όσο και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Μαρκέτου είπαν στην “Π” ότι η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων ουσιαστικά ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας με υγιεινή διατροφή, άσκηση, διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, ρύθμιση της υπέρτασης κ.ά. , αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Στη χώρα μας δεν γίνεται γενετικός έλγχος όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και ο προληπτικός έλεγχος στην Ελλάδα είναι περιορισμένος.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Μαρκέτου
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια
Μαρία Μαρκέτου

Αυτό που συνιστάται είναι υπέρηχος καρδιάς και τεστ κοπώσεως μετά τα 35-40 μια φορά τον χρόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό,  διαφορετικά ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πολύ νωρίτερα.

Η θεραπεία εστιάζεται στα φάρμακα, το χειρουργείο και την τακτική παρακολούθηση από γιατρό, ενώ υπάρχουν και συσκευές για την αυτοδιαχείριση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Πολλά νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην καρδιά και να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι σημαντικού βαθμού βαλβιδοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, οι μυοκαρδίτιδες, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια κ.ά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προσδόκιμο ζωής των ασθενών στην πενταετία φθάνουν στο 50% και πρόκειται για ασθενείς με συχνές νοσηλείες που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το σύστημα υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει