Τι σημαίνει η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ

του Σταύρου Τζεδάκη*

Προτεραιότητα του νέου μας Προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη από την πρώτη στιγμή της εκλογής του αλλά και ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας ήταν το τρίπτυχο ανανέωση-ενότητα-πολιτική αυτονομία της παράταξης.

Η λέξη ενότητα είναι απαράβατος όρος για να πετύχουμε τον στόχο μας και αποδεικνύεται καθημερινά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι και ενωμένο και δυνατό.

Η λέξη ανανέωση δεν είναι μόνο ηλικιακή. Σίγουρα χρειάζονται και νέοι άνθρωποι που ευτυχώς έχουμε πολλούς στην παράταξη όμως είναι αναγκαίο όλα μας τα στελέχη παλιά και νέα η εμπειρία με την ανανέωση να δώσουν ένα μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης.

Η λέξη ανανέωση σημαίνει και πολλά άλλα σημαντικά πράγματα όπως ανανέωση όσον αφορά την νοοτροπία και την κουλτούρα μας και με ένα νέο πολιτικό ήθος να ξανακάνουμε την παράταξη ελκυστική, να ξανακάνουμε τους πολίτες να συμμετέχουν με τα κοινά και να θεωρούν την πολιτική μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Η λέξη τώρα πολιτική αυτονομία, που τόσο πολύ στενοχωρεί τον κύριο Μητσοτάκη, αλλά και τον κύριο Τσίπρα.

-Πολιτική αυτονομία δεν είναι, κύριε Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ ως συμπλήρωμα να νομιμοποιήσει τις καταστροφικές επιλογές και των 2 την τελευταία δεκαετία όπου και τα 2 κόμματα:

-Επένδυσαν στο διχασμό (δήθεν αντιμνημόνια, τα ΖΑΠΠΕΙΑ οι μεν, οι δε με τις πλατείες και μετά πέρασαν χειρότερα μνημόνια που κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ στον Ελληνικό λαό).

-Είδαμε την θεσμική κατάρρευση. Από την μια τα πλαστά δημοψηφίσματα, το κλείσιμο των τραπεζών, την προσπάθεια να ελέγξουν τις τηλεοπτικές άδειες παρεμβαίνοντας στους διαγωνισμούς με τον κύριο ΠΑΠΠΑ καταλήγοντας στις κρεμάλες και τις προγραφές του κυρίου Πολάκη.

Και από την άλλη η ΝΔ με τις υποκλοπές, τις τεράστιες απευθείας αναθέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπου οι δημοσιογράφοι έχουν φτάσει να είναι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, τις πάρα πολλές απευθείας αναθέσεις όσον αφορά τα έργα, το μεγάλο αριθμό μετακλητών στα υπουργεία καταλήγοντας στους πάτσηδες, τους παπαθανάσηδες και τους χειμάρρες.

Πολιτική αυτονομία δεν είναι να νομιμοποιήσουμε ως συμπλήρωμα την ανεπάρκεια, τις μεγάλες ευθύνες όσον αφορά την διαχείριση των κρίσεων, αλλά και τις τραγωδίες τις οποίες ζήσαμε τα 10 τελευταία χρόνια (Τέμπη, Μάτι, Βόρεια Εύβοια, Μάνδρα, Αττική οδό).

Πολιτική αυτονομία δεν είναι να νομιμοποιήσουμε ως συμπλήρωμα τις νέες ετερόκλιτες συμμαχίες από την μια τον κύριο Τσίπρα με την καραμανλική πτέρυγα, με τον κο Καμμένο και τον κο Αντώναρο, και από την άλλη τον κύριο Μητσοτάκη υποδυόμενος το προφίλ του κεντρώου να έχει δώσει τα πιο κρίσιμα υπουργεία στα παιδιά του Καρατζαφέρη.

Πολιτική αυτονομία για αυτήν την ιστορική παράταξη είναι να τιμήσουμε την διαδρομή του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, τις μεγάλες τομές όπως  το ΕΣΥ, Δημόσια παιδεία, ΑΣΕΠ, Διαύγεια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ισότητα, μεγάλα έργα, το θεσμό της αυτοδιοίκησης κ.ά. Πολιτική αυτονομία είναι μηδενική ανοχή στη διαφθορά, σε πρόσωπα και πρακτικές που πλήγωσαν την παράταξη και την κοινωνία, και βέβαια αυτονομία από τα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που ο πρόεδρος μας έχει δείξει αποφασιστικότητα και μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Και βέβαια πολιτική αυτονομία είναι το πρόγραμμά μας. Ο πρόεδρος μας, ο Νίκος ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής του προγράμματός μας όπου με προγραμματικές συγκλίσεις και προγραμματικές συμφωνίες γραμμένες στην πέτρα και με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή να αλλάξουμε σελίδα για την χώρα με ένα ισχυρό ΕΣΥ, μια δημόσια παιδεία με επαγγελματικό προσανατολισμό, με ισχυρούς θεσμούς, με διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι η ώρα που όλοι μαζί, τα μέλη μας οι φίλοι μας μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές μας να επικοινωνήσουμε σε κάθε χωριό σε κάθε πόλη το πρόγραμμα μας με τους πολίτες για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

*Ο Σταύρος Τζεδάκης είναι μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Μπορεί επίσης να σας αρέσει