Τριπλασιασμός αλλεργιών την τελευταία 30ετία

Σε μάστιγα στην κοινότητα έχουν εξελιχθεί η αλλεργίες παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλλεργικού Ασθματος.

Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα είναι οι βασικές και πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις αναπνευστικών αλλεργιών, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να πάσχει από αυτές από το 1990 μέχρι σήμερα, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η ανθοφορία των φυτών, η γύρη, σε συνδυασμό με τη σκόνη που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την έξαρση των αλλεργιών. Καταρροή, φτέρνισμα και έντονο μπούκωμα στη μύτη είναι τα βασικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι οι αναπνευστικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ για το διάστημα μετά τη δεκαετία 2000–2010 έγινε αναφορά για το δεύτερο επιδημικό κύμα αλλεργίας σε όλα τα νοσήματα, μεταξύ των οποίων και τα αναπνευστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 75% των περιπτώσεων άσθματος είναι αλλεργικής αιτιολογίας. Από αυτούς τους ασθενείς, περίπου το 30% με 40% έχουν και αλλεργική ρινίτιδα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει