ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: Αντίστροφη μέτρηση για το ολικό λίφτινγκ της πλατείας Ελευθερίας

Βγαίνει ανάδοχος και για τα ενετικά τείχη στην πύλη Παντοκράτορα

Τέσσερις προσφορές κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το σημαντικό έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας που μετά από 10ετίες ολόκληρες αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά.

Το ύψος των εκπτώσεων θα αποκαλυφθεί την ερχόμενη Παρασκευή που θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές από την Επιτροπή Διαγωνισμού η οποία και θα αναδείξει τον προσωρινό ανάδοχο του έργου. Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του ενετικού τείχους στο σημείο που σχηματίζεται η καμάρα της πύλης Παντοκράτορα στη Χανιόπορτα.

Και γι’ αυτό το έργο κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές όπου μετά την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης.  Όπως είναι γνωστό, το έργο της αποκατάστασης της πλατείας Ελευθερίας χρηματοδοτείται με το ποσό των 4,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αντίστοιχα το έργο της άρσης επικινδυνότητας και αποκατάστασης του νεωτερικού ανοίγματος στη Χανιόπορτα καλύπτεται με το ποσό των 400.000 ευρώ από την ίδια χρηματοδοτική πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό η Λότζια θα τρέξει άμεσα τις διαδικασίες για τη συμβασιοποίησή τους, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να ανοίξουν δύο νέα σημαντικά εργοτάξια.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Αντίστροφη μέτρηση για το ολικό 
λίφτινγκ της πλατείας Ελευθερίας
Τι προβλέπει η μελέτη για την πλατεία Ελευθερίας

Η  αποκατάσταση των βαρύτατων φθορών της πλατείας Ελευθερίας ήταν ένα έργο το οποίο δρομολογήθηκε με εντολή του δημάρχου Ηρακλείου Β.Λαμπρινού, ο οποίος είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες του με κάθε τρόπο να μεριμνήσουν για να αποκατασταθούν τα λειτουργικά προβλήματα που έχει υποστεί ένας από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, η έγκριση της μελέτης του έργου της ανάπλασης πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα μέχρι να δοθεί το πράσινο φως  για τη δημοπράτηση του έργου. Η χρονοτριβή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος της πλατείας να έχει κυριολεκτικά απαξιωθεί από τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τα προβλήματα αυτά καλείται να θεραπεύσει η μελέτη ανάπλασης που στο κεντρικό τμήμα της πλατείας, το “BELVEDERE” προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών υψομετρικών σταθμών και χαράξεων, τη διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων τη διατήρηση και συντήρηση μέρους των υφιστάμενων καθιστικών από σκυρόδεμα ώστε να είναι ασφαλής για τους χρήστες. Η πρόσβαση στην πλατεία θα γίνεται είτε μέσω σκαλοπατιών είτε μέσω των υφιστάμενων αλλά και νέων ραμπών πρόσβασης προδιαγραφών ΑμεΑ δυτικά της πλατείας.

Προβλέπεται η διατήρηση των υφιστάμενων φωτιστικών ιστών και η συντήρηση ή αντικατάσταση των φωτιστικών υφιστάμενων σωμάτων τους. Ειδικότερα θα γίνει προσπάθεια συντήρησής τους ώστε να αποφευχθεί το όποιο πρόβλημα στατικότατας και θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη επιθυμητή απόδοση φωτισμού της πλατείας.

Προβλέπεται η καθαίρεση των υφιστάμενων σχαρών δένδρων (ευκάλυπτοι) που σηκώνονται από τις ρίζες τους και η δημιουργία νέων υπερυψωμένων, ελλειψοειδών και κυκλικών παρτεριών, χαμηλής ανθοφόρου βλάστησης τα οποία δίνουν χρώμα στο ασπρόμαυρο φόντο της πλατείας.

Τα παρτέρια αυτά θα χρησιμοποιούνται ως καθιστικά και θα είναι κατασκευασμένα από εμφανές σκυρόδεμα υψηλής αντοχής ύψους 45εκ. και πλάτους 45εκ., φωτοκαταλυτικής επιφάνειας για την αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στον αστικό αέρα που προκαλούν οσμές, ρύπους και είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Η επιφάνεια που θα χρησιμοποιείται ως κάθισμα θα καλύπτεται με στοιχεία πριστής ξυλείας εμποτισμένης Φινλανδικής Πεύκης διαμορφώνοντας ένα άνετο χώρο ξεκούρασης.

Ακόμα προβλέπεται η αντικατάσταση των πλακών στο κεντρικό τμήμα “BELVEDERE” λόγω των μεγάλων φθορών που έχουν προκύψει τόσο με το χρόνο όσο και με τις χρήσεις της πλατείας.

Θα χρησιμοποιηθούν πλάκες από μάρμαρο Φαιστού κοπανιστό, προς αποφυγή της ολισθηρότητας, σε μεγαλύτερο πάχος 4-5εκ. για να επιτευχθεί η μέγιστη αντοχή. Ακόμα προβλέπεται η διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου πρασίνου (320τ.μ.)  περιμετρικά από την προτομή του Ν. Καζαντζάκη και τους υφιστάμενους φοίνικες στο νότιο τμήμα της πλατείας (πλατεία Ιατρικού).

Το σχήμα του νέου παρτεριού αποτελεί μια μικρογραφία του κεντρικού τμήματος “BELVEDERE” της πλατείας. Ο χώρος εμπλουτίζεται με χαμηλή φύτευση και δέντρα που προσφέρουν σκίαση ενώ περικλείεται από καμπυλόγραμμο καθιστικό από εμφανές σκυρόδεμα υψηλής αντοχής, φωτοκαταλυτικής επιφάνειας για την αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στον αστικό αέρα.

Το ένα τμήμα αυτού θα έχει ύψος 45εκ. και πλάτους 45εκ. και θα χρησιμοποιείται ως κάθισμα, διαμορφώνοντας ένα άνετο χώρο ξεκούρασης. Το υπόλοιπο τμήμα που θα περιβάλλει του υφιστάμενους φοίνικες θα είναι χαμηλού ύψους περίπου 15εκατ.

Ακόμα η μελέτη προβλέπει την ανάπλαση της διαδρομής από την Πλατεία προς το πάρκο Γεωργιάδη και τη σύνδεσή τους. Δημιουργείται μια λωρίδα πρασίνου που περιλαμβάνει τα μεγάλα υφιστάμενα δέντρα σε συνδυασμό με χαμηλή φύτευση που αρχίζει από το πάρκο Γεωργιάδη ως την πλατεία Ελευθερίας κατά μήκος της διαδρομής των πεζών.

Ακόμα προβλέπει την ανάπλαση της περιοχής γύρω από την πλατεία από τη Λ. Δικαιοσύνης έως το Αρχαιολογικό Μουσείο η οποία αποτελεί συνέχεια της μελέτης Ανάπλασης Δικαιοσύνης – Καλοκαιρινού. Γι’ αυτό και ακολουθείται το ίδιο μοτίβο στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων.

Χανιόπορτα

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να συμβασιοποιηθεί και να αρχίσει να εκτελείται  μία ακόμα σημαντική παρέμβαση που αφορά στην άρση επικινδυνότητας και την αποκατάσταση του ανοίγματος της Χανιόπορτας, γνωστής ως  Πύλης του Παντοκράτορα. Από έναν ενιαίο χώρο εσωτερικά της πύλης ξεκινούν δυο αψιδωτές στοές με διαφορετικές εισόδους, η μια που οδηγούσε στα δυτικά και η άλλη (στρατιωτική στοά) στη νότια χαμηλή πλατεία του προμαχώνα του Παντοκράτορα.

Στις αρχές του 20ού αι. με την εμφάνιση του αυτοκινήτου δημιουργήθηκαν ρήγματα σε διάφορα σημεία του τείχους, δίπλα στις υπάρχουσες ενετικές πύλες. Έτσι  ακριβώς δίπλα στην πύλη του Παντοκράτορα, δημιουργήθηκε το άνοιγμα της Χανιόπορτας που γεφυρώθηκε το 1913.

Το νεωτερικό άνοιγμα της Χανιόπορτας στα ενετικά τείχη της πόλης του Ηρακλείου, πέραν του πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα που διαθέτει, αποτελεί ως τοξωτή γέφυρα κάτω διάβασης, σημαντικό τεχνικό έργο, του οποίου η ακεραιότητα και η ασφάλεια είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, καθώς ευρίσκεται σε βασική αστική οδική αρτηρία, που συνδέει το ιστορικό κέντρο με τα δυτικά προάστια, τους γειτονικούς οικισμούς των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και την Εθνική οδό Ηρακλείου – Χανίων.

Οι εργασίες που δρομολογούνται αφορούν στην αποκατάσταση των βλαβών που εντοπίζονται εσωτερικά του τόξου του γεφυρώματος (εσωράχιο) όπου παρατηρείται πολύ έντονη υγρασία, διαρροή νερού, εγκάρσιες ρωγμές και αποσάθρωση του συνδετικού κονιάματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει