Στο 4,5% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα – Αύξηση στην Ευρωζώνη

Νέα σημαντική υποχώρηση για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Απρίλιο, καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν χθες, ενώ αντίθετα οριακή άνοδο σημειώνει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο υποχώρησε στο 4,5% από 5,4% που ήταν τον Μάρτιο και είναι ο 5ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Παράλληλα για πρώτη φορά μετά από μήνες υπάρχει η ένδειξη για αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα, που αποτελεί και τον μεγάλο πονοκέφαλο σε πολίτες και κυβερνήσεις, ωστόσο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 7% τον Απρίλιο του 2023, από 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός έχουν τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα στα τρόφιμα ο ρυθμός υποχώρησε τον Απρίλιο στο 13,6%, έναντι 15,5% τον Μάρτιο και ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 6,2% σε σύγκριση με 6,6% τον Μάρτιο, οι υπηρεσίες με 5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο και η ενέργεια με 2,5%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο που είχε αρνητικό πρόσημο 0,9%.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός εντοπίζεται στην Λετονία με 15%, ακολουθεί η Σλοβακία με 14% και η Λιθουανία με 13,3%. Αντίθετα ο χαμηλότερος παρουσιάζεται στο Λουξεμβούργο με 2,7%, στο Βέλγιο με 3,3%, σε Κύπρο και Ισπανία με 3,8% και ακολουθεί η Ελλάδα με 4,5%.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει