Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, θέτει θέμα ασφάλειας των ασθενών και σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης στο “Ράδιο Κρήτη”, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα σταλεί σχετικό υπόμνημα στην Εισαγγελία Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εγκύκλιοι του Υπουργείου Υγείας που αναφέρουν ότι διασωληνωμένοι ασθενείς μπορούν να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους εκτός ΜΕΘ.
Ακόμη να υπάρχουν στην Ογκολογική και την Καρδιολογική Κλινική 35 και 45 ή 50 ασθενείς με δυο νοσηλεύτριες σε κάθε τμήμα και όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής, την εφημερία να καλύπτει γιατρός άλλης ειδικότητας, του ιδίου τομέα. Η νέα αυτή εγκύκλιος που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, αυτό σημαίνει ότι:
- Στον παθολογικό τομέα: Όταν δεν υπάρχει παθολόγος ή καρδιολόγος, το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο, παιδίατρο κ.λ.π. Όταν δεν υπάρχει ογκολόγος μπορεί να καλύπτεται από νεφρολόγο ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του παθολογικού τομέα
- Στον χειρουργικό τομέα: Όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός, μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει, ωστόσο, ότι η εγκύκλιος προβλέπει πως θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι, δηλαδή γιατρός ο οποίος θα καλείται στο νοσοκομείο σε περίπτωση ανάγκης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν. Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης είπε στην «Π» ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πώς μια γιατρός όπως είναι η κ.Γκάγκα συμφώνησε στην έκδοση μιας τέτοιας εγκυκλίου που ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς και οδηγεί σε παραποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.
Τόσο ο ίδιος όσο και η γραμματέας της Ένωσης Γρηγορία Μπέτση είπαν ότι αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τόνισαν ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι χειρότερη από ποτέ και η δημόσια υγεία έφτασε σε αυτή την κατάσταση γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα παρά μόνο αντικίνητρα, που διώχνουν, τον ένα μετά τον άλλο, τους γιατρούς απο το ΕΣΥ.
«Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ, με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πώς εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.