ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Οι νικητές του διαγωνισμού σύνθεσης για δύο πιάνα «Θόδωρος Αντωνίου»

Στον 30χρονο Ευστάθιο Χωματσά απονεμήθηκε ομόφωνα το Α΄ Βραβείο\ διαγωνισμού σύνθεσης για δυο πιάνα, «Θόδωρος Αντωνίου» 2022- 2023 (με χρηματικό έπαθλο 1500 ευρώ), με στόχο την ανάδειξη νέων δημιουργών και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Μέλη της επιτροπής κρίσης του Διαγωνισμού Σύνθεσης ήταν καταξιωμένοι δημιουργοί και προσωπικότητες του χώρου: Γιώργος Κουμεντάκης (Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Ιωσήφ Παπαδάτος (Συνθέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Καθηγητής Πανεπιστημίου), Μηνάς Μπορμπουδάκης (Συνθέτης), Ερατώ Αλακιοζίδου (Πιανίστα) και Σπύρος Δεληγιαννόπουλος (Συνθέτης, Πιανίστας) οι οποίοι αφού άκουσαν τα έργα και ύστερα από συζήτηση, κατέληξαν ομόφωνα στα κάτωθι αποτελέσματα:

Ευστάθιος Χωματσάς
                               Ευστάθιος Χωματσάς

Α΄ Βραβείο :Ευστάθιος Χωματσάς (χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ)

Β΄ Βραβείο: Σταμάτιος Πασόπουλος (χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ)

Γ΄ Βραβείο: Άγγελος Μαστραντώνης (χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ).

Έπαινοι δόθηκαν στους (κατά αλφαβητική σειρά): Παύλο Κατσιβέλη, Θεόφιλο Λαμπριανίδη και Κωνσταντίνο Χαλιάσα.

Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στον Ευστάθιο Χωματσά, δηλαδή στον διαγωνιζόμενο μουσικό που έλαβε το Α’ Βραβείο.

Ήταν μια πρωτότυπη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και τη συνεργασία του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου.

Όπως ανακοινώθηκε, τα βραβευμένα έργα συνεχίζουν το ταξίδι τους σε Αθήνα και Λονδίνο, καθώς θα παρουσιαστούν στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Hellenic Center αντίστοιχα.

Τα βραβεία και οι έπαινοι απονεμήθηκαν από όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής και από τον Προέδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και εντεταλμένο σε θέματα τέχνης – σύγχρονου πολιτισμού Ευάγγελο Ζάχαρη, ο οποίος επίσης τίμησε εκ μέρους της Περιφέρειας το μέλος της κριτικής επιτροπής – συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη για το έργο του συνολικά και ευχαρίστησε τον Ιωσήφ Παπαδάτο, συνθέτη – μέλος της κριτικής επιτροπής και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών για την εξαιρετική συνεργασία και συνδιοργάνωση.

Ο κ. Ζάχαρης μίλησε για τη σημαντικότητα του διαγωνισμού που η Περιφέρεια, όπως ανέφερε θέλει να γίνει θεσμός και ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνδιοργανωτές, συντελεστές του διαγωνισμού σύνθεσης, τους θεσμικούς εκπροσώπους, και όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση. Θερμές, παράλληλα, ευχαριστίες εξέφρασε στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την καλή συνεργασία και έγκριση του διαγωνισμού σύνθεσης και όλων των εκδηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου πατήρ Νικόλαος, ο Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σε θέματα τέχνης – σύγχρονου πολιτισμού Ευάγγελος Ζάχαρης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κώστας Σπανουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, ο διευθυντής του μουσικού σχολείου Ρεθύμνου κ. Ραπτάκης, η διευθύντρια του μουσείου σύγχρονης τέχνης, Μαρία Μαραγκού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δημοτικού ωδείου Ρεθύμνου Αντ. Μαυράκης, εκπρόσωποι από όλα τα ωδεία της πόλης καθώς και πλήθος κόσμου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μουσικοί απ’ όλη την Κρήτη όσο και μουσικοί παράγοντες του Ρεθύμνου αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

  • Η παρουσίαση της εκδήλωσης – διαγωνισμού στο Ρέθυμνο έγινε από τη συνεργάτιδα του κ. Ζάχαρη, διαχειρίστρια Πολιτισμού Ιωάννα Γιάνναρη, ενώ τον σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση του διαγωνισμού είχαν οι: Ιωσήφ Παπαδάτος, Ελένη Σκάρκου, Ιωάννα Γιάνναρη, Δημήτρης Καρύδης, Πέτρος Μόσχος.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει