«Ο Μικρός Πρίγκιπας» έγινε 80 χρονών

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» έγινε 80 χρονών… Τον Απρίλιο του 1943, κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη, το φιλοσοφικό και ποιητικό παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, που έγινε το αγαπημένο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, καθώς και έμπνευση για αρκετές γενιές καλλιτεχνών.

Είναι ένα παραμύθι διαχρονικό, αφού όλα αυτά τα  χρόνια αφήνει με τον ίδιο τρόπο άφωνους από συγκίνηση όσους το διαβάζουν.

Ένα πιλότος που, κουρασμένος πια από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά, με προμήθειες νερού ίσα ίσα για οκτώ μέρες.

Εκεί συναντάει τον μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη, μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ και ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούργιους πλανήτες, θέλει να δει και να μάθει. Είναι όμορφος κι ευαίσθητος, αμείλικτος και διάφανος, περίεργος κι απρόβλεπτος όπως μονάχα τα παιδιά μπορούν να είναι.

Τι ήταν αυτό που μας άφησε ο Μικρός Πρίγκιπας στη σύντομη επίσκεψή του στη Γη; «Νομίζω, γράφει η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, είναι η ποίηση – «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Το σημαντικό τα μάτια δεν το βλέπουν» -, η ελπίδα πως «κάθε σπίτι κρύβει ένα μαγικό μυστικό στα βάθη του» και μια υπόσχεση-«Όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό τη νύχτα, κι αφού εγώ θα μένω σ’ ένα απ’ αυτά, αφού εγώ θα γελάω σ’ ένα απ’ αυτά, θα είναι για σένα σαν να γελάνε όλα τα αστέρια».

Από το 1943 που πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε εκατοντάδες γλώσσες και δε σταμάτησε ποτέ να κάνει καινούριους φίλους σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα πρωτοκυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1943. Μια από τις πρώτες εκδόσεις την υπογράφει ο Στρατής Τσίρκας.

Ο Σαιντ Εξυπερύ γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1900 στη Λυών από εργατική οικογένεια. Στα 19 του χρόνια μπαίνει στη σχολή των Μπωζ-Αρ στο τμήμα Αρχιτεκτονικής. Υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του στο 2ο σύνταγμα της καταδιωκτικής αεροπορίας στο Στρασβούργο.

Μετά από επιλογή γίνεται πιλότος και στη συνέχεια σαν αξιωματικός στέλνεται σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ζει όλη του τη ζωή με το πάθος του να πετά και στις 31 Ιουλίου 1944 σε ηλικία 44 χρονών απογειώνεται για μια τελευταία αποστολή. Δε γύρισε ποτέ ξανά πίσω, το αεροπλάνο του καταστράφηκε από γερμανικά αναγνωριστικά κάπου… στη Κορσική.

Η προσφορά του στη λογοτεχνία υπήρξε τεράστια. Γνωστά έργα του είναι η «Πτήση στη Νύχτα», «Ο αεροπόρος», «Η Γη των Ανθρώπων», «Ο Πιλότος του Πολέμου», «Γράμματα σε έναν όμηρο», κ.ά. Ο «Μικρός Πρίγκιπας» είναι ένα υπέροχο δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει