Νέους «δρόμους» ανοίγει ο τουρισμός του Ρεθύμνου

Νέους δρόμους ανοίγει η δυναμική παρουσία του Ρεθύμνου στις διεθνείς τουριστικές αγορές, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου που φέτος αναμένεται να εμφανίσει ενισχυμένη δυναμική σε επίπεδο τουριστικών ρευμάτων, με τον προγραμματισμό “ρεκόρ” απευθείας πτήσεις από και προς τα δύο νησιά.

Στον απόηχο της παρουσίας της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης στη Λευκωσία στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του project «Γίνε Κρητικός για μια μέρα», που είχε ως στόχο την τουριστική προώθηση και προβολή του νησιού στην Κύπρο και την οποία διοργάνωσε ο ιδιωτικός φορέας “Choose Crete” και φιλοξένησε το Top Kinisis, το Ρέθυμνο έκανε αισθητή την παρουσία του, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την προσέλκυση επισκεπτών από την Κύπρο.

Απευθείας πτήσεις προς την Κρήτη θα φέρνουν 2,5 χιλιάδες επισκέπτες ανά εβδομάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως οι απευθείας πτήσεις που θα ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα από την Κύπρο, φέτος το καλοκαίρι, ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης και εκτιμάται πως θα φέρνει περίπου 2,5 χιλιάδες επισκέπτες κάθε εβδομάδα από την Κύπρο στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα έχουν ανακοινωθεί οι εξής πτήσεις:

  • CYPRUS AIRWAYS, 4 πτήσεις την εβδομάδα προς Ηράκλειο
  • TUS AIRWAYS, 3 πτήσεις την εβδομάδα προς Ηράκλειο και 1 πτήση την εβδομάδα προς Χανιά
  • RYAN AIR, 4 πτήσεις την εβδομάδα προς Χανιά
  • AEGEAN AIRLINES, 2 πτήσεις την εβδομάδα προς Ηράκλειο

Tα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνου Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία αναφέρθηκε στην εκδήλωση όπου είχε εκπροσωπήσει τον Δήμο Ρεθύμνης, όπου παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της και μίλησε εκτενώς για τις στοχεύσεις που θέτει διαρκώς η δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση του τουρισμού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο για τον τουρισμό του Ρεθύμνου, όπως τόνισε η ίδια, έχει τα τελευταία χρόνια η ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων με το βλέμμα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον τουρισμό εμπειρίας αλλά και την πληθώρα των δραστηριοτήτων που ανοίγονται για τους επισκέπτες του Ρεθύμνου μέσα από την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και πολλές ακόμη δραστηριότητες στην πόλη και την ενδοχώρα.

Ο απολογισμός, όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα είναι θετικός με την αρμόδια επιτροπή αλλά και τους φορείς τουρισμού του Ρεθύμνου να διεκδικούν διαρκώς τον δωδεκάμηνο τουρισμό, αλλά και το άνοιγμα σε νέες αγορές.

“Η Κύπρος είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά και υπάρχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον”

Η κα Μπιρλιράκη μιλώντας ιδιαίτερα για την παρουσία στην Κύπρο, μια αγορά που είχε ξεκινήσει και στο παρελθόν να ανοίγει, ωστόσο πλέον εισέρχεται δυναμικά, όπως όλα δείχνουν, στον τουρισμό της Κρήτης, ανοίγοντας περαιτέρω τη “βεντάλια” των επισκεπτών είπε: “Η Κύπρος είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά.

Οι Κύπριοι έρχονται ιδιαίτερα στην Κρήτη, με μεγάλη αγάπη, όπως μας τόνισαν. Για εμάς ήταν μια αναγκαία δράση να πάμε να τους βρούμε, να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να τους πούμε ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές”.

Μιλώντας για τα πεδία που παρουσιάστηκαν στην Κύπρο η κα Μπιρλιράκη, αναφέρθηκε και στη νέα εποχή για την Κρήτη για την οποία οι φορείς προετοιμάζονται και εξήγησε:“Εμείς αυτό που κάναμε σαν Ρέθυμνο είναι να παρουσιάσουμε σε όλους τους πράκτορες και δημοσιογράφους που είχαμε καλέσει, όλα αυτά που το Ρέθυμνο μπορεί να προσφέρει, τους άπειρους συνδυασμούς, τα ενδιαφέροντα που μπορεί να έχει κάποιος όταν ταξιδεύει είτε για δουλειά είτε για αναψυχή, είτε για το συνδυασμό όλων αυτών.

Θέλαμε να το κάνουμε όπως σε κάθε αγορά, να έχουμε μια άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους που δίνουν τις προτάσεις στον κόσμο. Τώρα πια μιλάμε σε άλλη βάση, όπου έως το 2026 θα έχουμε νέο αεροδρόμιο το οποίο θα γίνει νέος κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας την Κρήτη μας ένα πολύ ενδιαφέρον τουριστικό προϊόν σε όλους τους πράκτορες του κόσμου και από Αμερική και από Ασία.

Ξεκινήσαμε λοιπόν να προετοιμαζόμαστε για αυτή τη νέα εποχή και στο πλαίσιο αυτό κάνουμε επαφές, όπως έχουμε και με την Ιορδανία τις επόμενες ημέρες που το Ρέθυμνο θα επισκεφτεί”.

“Ρεκόρ” απευθείας πτήσεων από την Κύπρο δίνει ώθηση τον τουρισμό της Κρήτης

Μιλώντας για το “ρεκόρ” απευθείας πτήσεων που έχουν δρομολογηθεί από την Κύπρο προς την Κρήτη, η κα Μπιρλιράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της αφού η τουριστική ροή του νησιού θα ενισχυθεί μόνο από τις εν λόγω πτήσεις κατά 2,5 χιλιάδες επισκέπτες ανά εβδομάδα. Αναφερόμενη και στο “προφίλ” των Κύπριων επισκεπτών η ίδια πρόσθεσε: “Είναι όπως οι Έλληνες.

Καταναλώνουν, απλώνονται στην αγορά, δεν είναι τόσο πελάτες των τεσσάρων και πέντε αστέρων, αν και υπάρχει και αυτή η κατηγορία, αλλά είναι και πελάτης των τριών αστέρων και ενοικιαζόμενων.

Άρα αυτό σημαίνει ότι δίνει ένα μεγάλο κομμάτι και στο να νοικιάσει αυτοκίνητο και να φάει στην τοπική αγορά και φυσικά είναι πολύ καλοί στο εμπορικό κομμάτι, δίνουν μια ώθηση στην αγορά και κυκλοφορούν στην πόλη. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά για εμάς”.

Το Ρέθυμνο προσφέρει νέες τουριστικές εμπειρίες

Η Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικότερα, “απομακρυνεται” από τη λογική της αποκλειστικής προβολής του τουριστικού μοντέλου “ήλιος και θάλασσα” και με δεδομένο το παραπάνω συγκριτικό πλεονέκτημα, εμπλουτίζει τις δράσεις που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες του, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις νέες εμπειρίες που προσφέρονται στο Ρέθυμνο.

Όπως εξήγησε η κα Μπιρλιράκη: “Ο ήλιος και η θάλασσα για εμάς είναι πια ένα πάγιο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως δεν το αξιολογούμε όπως παλιά. Όταν προβάλλουμε την Κρήτη πλέον βασιζόμαστε σε άλλα πλεονεκτήματα, όπως το τι άλλα πράγματα μπορεί να δει, τις νέες εμπειρίες, τους ντόπιους, τη γαστρονομία μας, τις εκδηλώσεις στα χωριά και τις πόλεις, τις πλούσιες δραστηριότητες και τον αθλητισμό.

Αυτό που κάνουμε σαν Δήμος Ρεθύμνης -και πλέον έχουν αρχίσει κι άλλοι δήμοι να το κάνουν- είναι να δώσουμε την προοπτική να κάνει κάποιος εδώ τον γάμο του, τις επετείους, τις βαφτίσεις, τις εκδρομές, να βιώσει τα εμπειρικά δρώμενα και όλα αυτά βέβαια πάνω στη βάση του ήλιου, της θάλασσας, του καλού φαγητού και φυσικά της προσβασιμότητας, κάτι που είχαμε κοινό με την Κύπρο.

Μην ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε πρώτοι με την Αγία Νάπα τους ηλεκτρονικούς και έντυπους οδηγούς όπου δίνουμε μια καλή εικόνα για το πού μπορεί να πάει ένας άνθρωπος με προβλήματα κινητικότητας. Αναδεικνύουμε λοιπόν και κάνουμε γνωστά όλα τα παράλληλα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στις διακοπές του”.

Όπως υπογράμμισε η κα Μπιρλιράκη, στην εκδήλωση την Κύπρο, υπήρξε θετική συνεργασία με τον υπεύθυνο του ΕΟΤ και συζητήθηκε διεξοδικά η απευθείας επικοινωνία του Δήμου Ρεθύμνης με τους ποδηλατικούς συλλόγους της Κύπρου, προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις με άξονα τον ποδηλατικό τουρισμό.

Το Ρέθυμνο μάλιστα, εκπροσωπήθηκε χθες στην Αθήνα, από την κα Μπιρλιράκη, στην υποψηφιότητά του για μια ιδιαίτερη διάκριση που αφορά τον ποδηλατικό τουρισμό, κάτι στο οποίο επενδύει σταθερά η δημοτική αρχή για την επόμενη ημέρα του τουρισμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει