Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους ζητούν οι φαρμακοποιοί

Την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και τη διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές ανεκτέλεστες, καθώς λείπουν από την αγορά φάρμακα. Επανέλαβε την πρόταση του ΠΦΣ για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών όλων των φαρμάκων για δύο χρόνια μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όπου έχει υπάρξει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών η κατάσταση βελτιώνεται, ωστόσο παρουσιάζονται ελλείψεις σε άλλα σκευάσματα. «Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται και υπάρχουν ευθύνες» είπε ο κ. Βαλτάς.

Προσέθεσε ότι έχει ζητηθεί από τον ΕΟΦ να επικαιροποιήσει και να συμπληρώσει τη λίστα με τα φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές, αυστηροποιώντας παράλληλα τους ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ελλείψεις στο Ozempic

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο σκεύασμα Ozempic το οποίο προορίζεται για ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο κ. Βαλτάς επέρριψε ευθύνη σε ορισμένους γιατρούς οι οποίοι «καταστρατηγούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του αλλά για τον έλεγχο του βάρους». Όπως είπε, «ενώ έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου».

Ο ΠΦΣ ζητάει από την Πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

«Επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι προτεραιότητά μας είναι η κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και όχι οι “ανάγκες” που έχουν σχέση με το lifestyle, για το οποίο δυστυχώς συνταγογραφείται», τόνισε.

Φάρμακα υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Σχετικά με το θέμα των φαρμάκων υψηλού κόστους, σημείωσε ότι η διακίνηση τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις στην επομένη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται σε ταλαιπωρία ασθενείς και οι συγγενείς τους προμηθευόμενοι τα φάρμακα από ελάχιστα σημεία κρατικών δομών ανά τη χώρα, επειδή κάποιες εταιρείες επιμένουν να κερδοσκοπούν.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει επιτέλους αυτό το διαχρονικό πρόβλημα. Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι μπορούν να αποσυμφορήσουν το σύστημα για να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει