Τσίπρας: Δεν του βγαίνουν η κυβέρνηση ανοχής και το κάλεσμα σε ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Ισχυρή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας ζήτησε από το φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στη Μαρία Νικόλτσιου στο Φόρουμ των Δελφών, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να είναι ένα κόμμα ανάδελφο, αφού δείχνει να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες με άλλα κόμματα.

Είπε, ειδικότερα, ότι «δεν μπορεί με το όμορο κόμμα της δεξιάς πολυκατοικίας, τον κ. Βελόπουλο, και προσπαθεί να του κλέψει υποψήφιους με αποστασίες».

Αν και δεν το απέκλεισε να συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία με την Ελληνική Λύση, είπε πως η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεργαστεί με ένα κόμμα «που έχει καταγραφεί ως φιλορωσικό, ακραίο σε πολλές θέσεις». Επίσης, είπε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί «και με το από τα αριστερά της όμορο, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον αρχηγό του».

Απαντώντας και στο ερώτημα τι σημαίνει η αναφορά που έχει κάνει σε «ανοχή», όταν μιλάει για συγκρότηση κυβέρνησης, σημείωσε ότι η εναλλακτική προοπτική απέναντι στη ΝΔ είναι «να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ» και πως αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη».

«Η απλή αναλογική δεν έχει μόνον οφέλη, έχει και ευθύνες», τόνισε. Είπε, ειδικότερα: «Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε ώστε να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Ερωτηθείς για πρόσφατη ανάλυση της Standard and Poor’s «που βλέπει θετικά την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών», και για το αν σε κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει χώρο το κόμμα του κ. Βαρουφάκη «που έβαλε θέμα νομίσματος», ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την κοινωνία και δεν αφορά την πραγματικότητα, αλλά τις δικές του εμμονές».

Τόνισε ότι «αυτές οι θέσεις και οι απόψεις για το νόμισμα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης. Απόψεις για το νόμισμα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ούτε στις δύσκολες μέρες του ‘15, κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης».

Σχολίασε ότι και ο οίκος Fitch στην πρόφαση αιτιολογική έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στις εκλογές και είπε ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, δεν έχουμε καμία αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία». Κατόπιν αυτού, σημείωσε ο κ. Τσίπρας: «Ας μη δημιουργούμε, λοιπόν, μόνοι μας αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει