Θετικοί φορείς του Ηρακλείου για πίστα Moto GP στο αεροδρόμιο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η εθνικά επίκαιρη Ημερίδα «Τουρισμός και Αθλητισμός», υπό την αιγίδα του υφυπουργείου Αθλητισμού.

Ήταν η 3η κατά σειρά Ημερίδα, μετά από εκείνες με θέμα «Υγεία και Αθλητισμός» και «Εθελοντισμός και Αθλητισμός – Κοινωνία Ενεργών Πολιτών», για τον συνδυασμό της διεξαγωγής σπουδαίων διοργανώσεων, όλων των αθλημάτων, με την προσέλκυση ακόμα περισσοτέρων επισκεπτών μέσω της διεθνούς προβολής της χώρας μας και την αδήριτη εθνική και τοπική ανάγκη για ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού.

«Δουλεύουμε συντονισμένα και στοχευμένα για να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη αγορά του αθλητικού τουρισμού, όπου η Ελλάδα μας υστερεί, παρότι αφορά σε μετακινήσεις 220 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο και στο 25% των ταξιδιωτών παγκοσμίως», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και τόνισε πως «η Κρήτη και το Ηράκλειο αποτελούν την ατμομηχανή του τουρισμού και παρά πολλές από τις μεγάλες διοργανώσεις φιλοξενούνται καθώς υπάρχουν όλες οι υποδομές» (απαιτούμενος αριθμός ξενοδοχείων, διαφορετικές κατηγορίες κλινών, ικανές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο και ο ΒΟΑΚ), καταθέτοντας και την πρόταση – όραμα, για ακόμα μεγαλύτερη προοπτική, μέσω της δημιουργίας πίστας MotoGP, διεθνών προδιαγραφών, στο χώρο του νυν αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», μόλις λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Στον χαιρετισμό της, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στο δυναμισμό της Κρήτης και στον «πρωταγωνιστικό της ρόλο», επισημαίνοντας ότι «ο αθλητισμός μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στον τουρισμό για όλο το χρόνο». Αναφερόμενος στην πρόταση του υφυπουργού, ο αερολιμενάρχης του Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας σχολίασε: «Είναι μια εξαιρετική ιδέα. Μπορεί πιθανόν να αξιοποιηθεί μέρος των εγκαταστάσεων αλλά και οι δύο διάδρομοι, απογείωσης-προσγείωσης, ο βοηθητικός αλλά και οι περιφερειακοί δρόμοι. Είναι σημαντικό ότι όλη η έκταση ανήκει στο Δημόσιο».

Ιδιαίτερα θετική ήταν και η αντίδραση του λιμενάρχη Ηρακλείου, Ευθύμη Δουβή: «Ακούγεται σαν όνειρο μακρινό αλλά γιατί να μη γίνει αληθινό;». Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Operation Manager των Grecotel, σχολίαζε πόσο σημαντικό είναι να ελαχιστοποιηθεί το κενό της σεζόν, ώστε να καταστεί δυνατή η μόνιμη εργασία και η επένδυση σε προσωπικό καταρτισμένο και σωστά αμειβόμενο. Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου, τόνισε «Πιστεύω ότι η μισή έκταση θα παραμείνει ως στρατιωτική βάση.

Ο κ. Αλεβυζάκης της ΑΘΛΗ.ΣΥ βράβευσε τον κ. Αυγενάκη
Ο κ. Αλεβυζάκης της ΑΘΛΗ.ΣΥ βράβευσε τον κ. Αυγενάκη

Αν φύγει το στρατιωτικό τμήμα θα μπορέσουν να γίνουν πολλά πράγματα. Ακόμα, όμως και η μισή έκταση, είναι υπεραρκετή για την κατασκευή μιας σύγχρονης πίστας. Είμαι υπέρ αυτής της ιδέας». Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι “μετά τις εκλογές μπορεί να ανοίξει η συζήτηση με όλους τους φορείς γι’ αυτό το εγχείρημα”. Τις προοπτικές του αθλητικού τουρισμού μέσα από τις εμπειρίες και τα καταγεγραμμένα στοιχεία των αθλητικών γεγονότων, αλλά και τις δυνατότητες του τουριστικού κλάδου, ανέλυσαν οι:

Σωτήρης Κυρανάκος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΓΑΣ, για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Τάκης Πουρναράκης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Motosport Greece, για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολης,

Βασίλης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, για τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας (2-6 Μαΐου), που ξεκινά από το Ηράκλειο πριν διασχίσει την Πελοπόννησο, τερματίζοντας στην Αρχαία Ολυμπία.

Γιώργος Αλεβυζάκης, Πρόεδρος Αθλητικού Συλλόγου Υγείας Αρκαλοχωρίου, για τον Ημιμαραθώνιο Κρήτης,

Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Operation Μanager Grecotel, στο θέμα «εργαζόμενοι και τουρισμός»

Χριστίνα Χαλκιαδάκη, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Χαλκιαδάκης ΑΕ, στο θέμα «κρητικά προϊόντα και τουρισμός»,

Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης, στο θέμα «τουρισμός 12 μήνες και αθλητισμός». Η Ημερίδα έκλεισε με βραβεύσεις σε όλους τους τουριστικούς φορείς για τη συμβολή τους στην προώθηση και του αθλητικού τουρισμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει