Επτά χρόνια στον Κρητικό καλλιτέχνη για τους πυροβολισμούς στο μπαρ της παραλιακής

Τα ουίσκι, η… κακή στιγμή, ο σασμός και ο «εξάψαλμος» της εισαγγελέως

Μέχρι και χειραψίες αντάλλαξαν μέσα στη δικαστική αίθουσα οι «πρωταγωνιστές» του σοβαρού επεισοδίου σε μπαρ της παραλιακής του Ηρακλείου, πριν από περίπου έξι χρόνια, για να πείσουν δικαστές και ενόρκους ότι έχει επέλθει σασμός και οι σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Και παρά το γεγονός ότι η όλη κατάσταση δεν έπεισε και τόσο την έδρα, εντούτοις φέρεται να μέτρησε στην τελική κρίση του δικαστηρίου, καθώς στον 35χρονο κρητικό καλλιτέχνη (που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής) επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 9 μηνών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία  για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος 41χρονου σήμερα άνδρα, από χωριό του Μονοφατσίου, ο οποίος συνοδευόταν στο μπαρ από την έγκυο τότε σύζυγο του. Στη διάρκεια του ένοπλου επεισοδίου, είχε τραυματιστεί στο πόδι και ένας θαμώνας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Κρήτη προκειμένου να παρευρεθεί σε γάμο και διασκέδαζε αμέριμνος με την παρέα του.

Ο 35χρονος κρίθηκε επίσης ένοχος για την επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του θαμώνα που τραυματίστηκε ξώφαλτσα στο πόδι, καθώς επίσης για τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

Πάντως, παρά την προσπάθεια των δύο πλευρών να πείσουν ότι η μεταξύ τους κατάσταση έχει πλέον εξομαλυνθεί, δεν έλειψαν τα ερωτηματικά, οι  έμμεσες αλλά και ευθείες βολές της έδρας και κυρίως της εισαγγελέως που ουδόλως «μάσησε» τα λόγια της.

Πολύ περισσότερο στη διάρκεια εξέτασης του 41χρονου παθόντος και βασικού μάρτυρα, η εισαγγελέας της έδρας κ. Ευστρατία Μεγγέ φρόντισε με πολύ σαφή και δυναμικό τρόπο να καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν… τρώνε κουτόχορτο. «Νομίζετε ότι έτσι θα κοροϊδέψετε τη δικαιοσύνη;» τον ρώτησε με αυστηρό ύφος, απαιτώντας να την κοιτά ίσια στα μάτια.

Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη, όμως ο 41χρονος δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως ως ο κρισιμότερος μάρτυρας και έτσι διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του για να προχωρήσει η ακροαματική διαδικασία. Και η εισαγγελέας δεν άφησε ασχολίαστη ούτε τη στάση του αλλά ούτε και το περιεχόμενο της κατάθεσής του. «Έπρεπε να διατάξουμε βίαιη προσαγωγή και να σας αναζητήσουν δύο Αστυνομικά Τμήματα για να μας κάνετε την τιμή; Θέλετε να παίξουμε την κολοκυθιά;».

Ο 41χρονος προσπάθησε να δικαιολογήσει την απουσία του, λέγοντας ότι δεν θεωρούσε επιβεβλημένη την αυτοπρόσωπη παρουσία του από τη στιγμή που υπέγραψε το χαρτί με το οποίο ουσιαστικά δίνει «συγχωροχάρτι» στον κατηγορούμενο.

Ούτε κι αυτό άφησε ασχολίαστο η εισαγγελέας, επικαλούμενη τη μακρά… εμπειρία του μάρτυρα στα ποινικά δρώμενα. Όσο για τον… σασμό, ο 41χρονος ισχυρίστηκε ότι μήνες μετά το αιματηρό επεισόδιο, τα βρήκαν και πλέον οι σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί πλήρως. «Κάνουμε εβίβα, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια, μιλούμε στους γάμους, πίνουμε καφέ, κερνιόμαστε… ε, δεν παίρνουμε ο ένας τον άλλον τηλέφωνο, αλλά δεν έχουμε πρόβλημα»  ισχυρίστηκε  ο 41χρονος, ο οποίος αναφερόμενος στους πυροβολισμούς την επίμαχη νύχτα, είπε: «Ήταν η κακή ώρα. Ήταν και τα ουίσκια. Τώρα όμως μιλούμε και δεν έχουμε βάλει όρους. Συναντιόμαστε ελεύθερα. Έχουμε κάνει και κουμπαριά».

Η εισαγγελική λειτουργός υπενθύμισε στον μάρτυρα την κατάθεση που έδωσε σε δεύτερο χρόνο, αποκαλώντας τον εαυτό του «εγωιστή και φιγουρατζή», ενώ διερωτήθηκε «αλήθεια, κάθε φορά που πίνετε, εμείς δεν πρέπει να κυκλοφορούμε στο Ηράκλειο και να λέμε ο Θεός βοηθός;».

Ο 41χρονος προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι είχε παρεξηγηθεί με τον 35χρονο και τον αδερφό του και αυτή η παρεξήγηση σε συνδυασμό με το αλκοόλ οδήγησε εκτός ελέγχου την κατάσταση.

– Για ποιο λόγο είχατε παρεξηγηθεί; επέμεινε η εισαγγελέας. «Είμαι περίεργη και θέλω να μάθω. Να μας πείτε τώρα τι είχατε χάσει και τι έχετε βρει».

-Για στραβοκοιτάγματα, απάντησε εκείνος.

-Έχετε αντιληφθεί ότι θα μπορούσε να είχε διαφορετική έκβαση; Είστε με αναστολή έξω, σας θυμίζω.

-Μην με κακοπαίρνετε, σας λέω ότι τα έχουμε βρει

-και τι σασμό έχετε κάνει;

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι μπήκαν κουμπάροι στον γάμο ενός ξαδέρφου του, αν και λίγο αργότερα η σύζυγος του 41χρονου κατέθεσε διαφορετικά πράγματα, λέγοντας ότι ο 35χρονος κατηγορούμενος θα είναι ένας από τους 15 σύντεκνους που θα βαπτίσουν το μικρότερο παιδί τους, γεγονός που έκανε την έδρα να διερωτάται αν πράγματι έχει επέλθει σασμός αφού ο ένας μιλούσε για κουμπαριά σε ξάδερφο, η άλλη για  συντεκνιά στο παιδί τους.

Πάντως λίγο πριν ολοκληρωθεί η εξέταση του 41χρονου, ο 35χρονος καλλιτέχνης ζήτησε το λόγο, στάθηκε όρθιος και είπε: «ζητώ και δημόσια συγνώμη από τον άνθρωπο. Εγώ φταίω που είχα όπλο πάνω μου».

Μάλιστα εκείνη τη στιγμή ο 41χρονος έδωσε το χέρι του στον 35χρονο και αντάλλαξε χειραψία τόσο με εκείνον όσο και με τον αδερφό του που κάθισε  στο εδώλιο με την κατηγορία της παράνομης κατοχής πυρομαχικών.

Ο ίδιος ο 35χρονος κατά την απολογία του ζήτησε και πάλι συγνώμη απ’ όλους, υποστηρίζοντας:

«Ντρέπομαι που είμαι σε αυτή τη θέση και ζητώ συγνώμη απ’ όλους. Το λάθος μου ήταν που είχα το όπλο στο τσαντάκι. Το είχα πάρει μαζί μου γιατί δεν ήταν κανείς σπίτι και είχαν γίνει διαρρήξεις στην περιοχή εκείνο το διάστημα. Μας πέταξε ποτήρια. Πήγε ο αδερφός μου να του πει γιατί το κάνεις και τον έβρισε. Είχε το πουκάμισο του ξεζωσμένο και έκανε κίνηση να βγάλει όπλο. Τότε φοβήθηκα και έβγαλα το όπλο από το τσαντάκι για να τον φοβίσω. Πιαστήκαμε στα χέρια και πυροβόλησε το όπλο. Δεν θυμάμαι πόσες φορές, δύο ή τρεις, μέσα στην πάλη. Φοβήθηκα γιατί μας προκάλεσε. Ζήτησα συγνώμη και σήμερα ζητώ συγνώμη» υποστήριξε.

Δεκάδες συγγενείς και φίλοι του 35χρονου βρέθηκαν στα δικαστήρια για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσε  και γνωστός μουσικός, ο οποίος παίζει στο συγκρότημα του νεαρού καλλιτέχνη. Υποστήριξε ότι ο 35χρονος είναι ένας άνθρωπος που δεν θέλει εντάσεις και φασαρίες και απεχθάνεται τα όπλα, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο. Ανέφερε μάλιστα ότι όταν πέφτουν μπαλοθιές σε εκδηλώσεις, ζητά από μικροφώνου να μην επαναληφθεί ώστε να μην αναγκαστεί να διακόψει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει