Αν η ΔΕΥΑΗ ήταν ιδιώτης, θα είχε πιο άμεση πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης

Κίνδυνος να χαθεί το έργο των φωτοβολταϊκών που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος της επιχείρησης

«Στην κόψη του ξυραφιού» ακροβατεί η ΔΕΥΑΗ που κινδυνεύει να χάσει 1 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χρήματα θα χαθούν αν δεν καταφέρει να συμβασιοποιήσει άμεσα το έργο που αφορά στη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας της, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δε δίνει το «πράσινο φως», αν δεν ελεγχθούν πρώτα  οι αιτήσεις 150 ιδιωτών, επειδή έχουν σειρά προτεραιότητας.

Η ΔΕΥΑΗ είναι εγκλωβισμένη στη μέγγενη του χρόνου καθώς οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές για την απορρόφηση της χρηματοδότησης. Ειδικότερα όπως τονίζει στην «Π» ο πρόεδρος κ. Γ. Βουρεξάκης, «το Ταμείο ανάκαμψης έχει πολύ «κλειστές» προθεσμίες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει ως το Μάιο- Ιούνιο να έχουμε κάνει τη δημοπράτηση του έργου και να εξασφαλίσουμε τη συμβασιοποίησή του ως το τέλος του χρόνου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το όλο θέμα τέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο αλλά λύση δε βρέθηκε και δυστυχώς τώρα είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου θα πρέπει να περιμένουμε την εκλογή νέας Κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το όλο θέμα προκαλεί πονοκέφαλο στη ΔΕΥΑΗ, η οποία εκτιμά ότι  πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια λίστα αναμονής  μια δημοτική επιχείρηση που παράγει κοινωφελές έργο με ένα ιδιώτη διότι με αυτό τον τρόπο χάνονται προθεσμίες και τορπιλίζονται έργα, τα οποία έχει ανάγκη η κοινωνία και στη βάση αυτή, θα πρέπει να γίνει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση.

Όπως εξηγεί  ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης, ότι αυτή τη στιγμή όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, βιώνουν ένα αφόρητο καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ στην οποία καλούνται να πληρώσουν αστρονομικά χρηματικά ποσά λόγω του τεράστιου ενεργειακού κόστους λειτουργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βάρος των δημοτικών επιχειρήσεων διαιωνίζεται μια κατάφωρη αδικία, καθώς χρεώνονται το ηλεκτρικό ρεύμα με το κόστος του οικιακού τιμολογίου και επειδή είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα η λειτουργία των γεωτρήσεων και όλων των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του νερού χρεώνονται αστρονομικοί λογαριασμοί από τη ΔΕΗ.

Προκειμένου λοιπόν να ανακουφιστεί από το βάρος αυτό η ΔΕΥΑΗ κατατέθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και έγινε δεκτή η αίτηση της χρηματοδότησης ύψους 1 εκ ευρώ για την απόκτηση  φωτοβολταϊκών συστημάτων στις δεξαμενές της δημοτικής επιχείρησης ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος λειτουργίας της. Ωστόσο  ο σχεδιασμός δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος ζητά από τη ΔΕΥΑΗ να εξετάσει πρώτα τις αιτήσεις 150 ιδιωτών που προηγούνται κατά σειρά προτεραιότητας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης

Όμως η αναμονή αυτή δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη ΔΕΥΑΗ επειδή όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τη συμβασιοποίησή τους, γεγονός που καθιστά επισφαλές το έργο το οποίο κινδυνεύει με απένταξη. Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, «είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση διότι το δημόσιο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα διότι εκεί οι διαδικασίες είναι πολύ πιο γρήγορες και θα πρέπει νομοθετικά να ρυθμιστεί το όλο θέμα.

Υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να κρατάει κενές θέσεις για τις άδειες που θα χρησιμοποιηθούν από τους Δήμους και από τα Νομικά Πρόσωπα ή από τις ενεργειακές κοινότητες. Θα έπρεπε να προτεραιοποιηθούν οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου που έχουν κοινωφελές έργο και δραστηριότητα.

Ο κ.Βουρεξάκης σημειώνει ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το έργο των ΔΕΥΑ και να αναλάβει την ευθύνη της σε σχέση με το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος τους είτε με τη γενναία χρηματοδοτησή τους, είτε διασφαλίζοντας την ένταξή τους στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως σημειώνει, «μας έβαλαν να κάνουμε ενεργειακές κοινότητες οι οποίες έχουν πρακτικά προβλήματα να περπατήσουν, αφού δεν έχουν καθοριστεί οι όροι χρηματοδότησης ούτε οι άδειες για να λειτουργήσουν. Όμως αυτό το πρόβλημα είναι κομβικό να λυθεί και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αδειοδοτηθούν για τη χρήση ΑΠΕ όλες οι ΔΕΥΑ για να εξοικονομήσουμε το ενεργειακό κόστος».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει