Ποιοι δείκτες εγκληματικότητας αυξήθηκαν το 2022

Αύξηση των ληστειών κατά 19%, των βιασμών κατά 26% και των υποθέσεων με παράνομα όπλα κατά 239% σημειώθηκε σε όλη τη χώρα το 2022, με συνεχή αυξητική τάση και εντός του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε το «Βήμα της Κυριακής». Ακόμη, τα ίδια στοιχεία δείχνουν αύξηση των κλοπών κατά 21%, των διακεκριμένων κλοπών με διάρρηξη κατά 62%, των σωματικών βλαβών κατά 5%, των περιπτώσεων εξυβρίσεων κατά 15%, των αυτοδικιών κατά 18%.

Μάλιστα, κάθε ημέρα διαπιστώνεται ότι σημειώνονται περίπου 10 ληστείες, 201 κλοπές, 22 επιθέσεις με σωματικές βλάβες, 37 περιπτώσεις εξυβρίσεων και αποκαλύπτονται 45 περιπτώσεις παράνομων όπλων. Παράλληλα, παρουσιάζεται έξαρση των επιθέσεων αντιεξουσιαστών, κλιμάκωση των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και πρωτοφανής βία των ανηλίκων.

Αποδυνάμωση της Αστυνομίας

Τα παραπάνω συνθέτουν μια ανησυχητική και προβληματική κατάσταση, την οποία και οι πολίτες της χώρας βιώνουν, κυρίως λόγω των αδυναμιών που εμφανίζονται στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. Ανάμεσα σε αυτές, η αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών, με ορισμένα τμήματα Ασφάλειας μέχρι και να κλείνουν το βράδυ, με αποτέλεσμα να… εγκλωβίζονται εκεί αστυνομικοί της ομάδας περιπολιών ΔΙΑΣ που προσάγουν δράστες αδικημάτων, τους οποίους δεν μπορεί κανείς να «υποδεχθεί»!  Με αυτόν τον τρόπο εξαϋλώνονται και οι περιπολίες των ενστόλων, που περιμένουν για ώρες στα αποψιλωμένα τμήματα να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία των συλλήψεων.

Επιπλέον, αστυνομικοί της πολυδιαφημισμένης «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» που είχαν διασκορπισθεί σε τμήματα της Αττικής, μετακινούνται και από εκεί και μοιράζονται σε άλλα αστυνομικά έργα.

Πιθανότατα είναι ενδεικτικές οι πρόσφατες αναφορές ότι ο αποχωρήσας κατά τη διάρκεια έκτακτων κρίσεων πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντίνος Σκούμας είχε δεχθεί άνωθεν παρεμβάσεις για να αφαιρεθούν περίπου 135 αστυνομικοί από αστυνομικά τμήματα της Αθήνας  προκειμένου να τοποθετηθούν, όπως μνημονεύεται, σε «βολικές» υπηρεσίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει