Μεγάλο πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων

Εντείνεται, χωρίς να λύνεται, το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων πανελλαδικά αλλά και στην Κρήτη.

Ο κόσμος τρέχει από φαρμακείο σε φαρμακείο  για να βρει από αντισταμινικά και αντιβιοτικά,  μέχρι καρδιολογικά και πνευμονολογικά σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη.

Γιάννης Τσικανδυλάκης
“Από τα ράφια λείπουν πάνω από 245 φάρμακα” μας είπε ο κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης

Από τα ράφια των φαρμακείων του Ηρακλείου λείπουν περισσότερα από  245 φάρμακα, όπως είπε στην «Π» το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης και κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σε όλη την Ελλάδα

Το θέμα των ελλείψεων επανέφερε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς η διακοπή θεραπείας ή η αδυναμία πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος μιλώντας στο in.gr, «από τα 1.300 φάρμακα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις, τα 400 εξάγονται και τα υπόλοιπα 900 δεν εξάγονται. Αυτά τα 900, είτε λείπουν παντελώς από την αγορά, είτε ο εφοδιασμός της αγοράς  φαρμάκου γίνεται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα να υπάρχει και σε αυτά πρακτικά έλλειψη.

Στις ελλείψεις περιλαμβάνονται αντιβιοτικά διαφόρων ειδών, π.χ. κλαριθρομυκίνη, κεφουροξίμη, κεφπροζίλη και τα παιδικά σιρόπια σε όσα βγαίνουν σε παιδική μορφή, πέραν της γνωστής έλλειψης αμοξυκιλλίνης που το πρόβλημα είναι διεθνές. Οι ελλείψεις επεκτείνονται και στα αντίστοιχα γενόσημά τους σε αρκετές περιπτώσεις.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, με τα καινούρια αντιδιαβητικά φάρμακα και τις ινσουλίνες να παρουσιάζουν έλλειψη, διακινδυνεύοντας τη σωστή ρύθμιση των ασθενών και δημιουργώντας συνθήκες για επιπλοκές της νόσου.

Αντίστοιχα δεν υπάρχουν εμβόλια στην αγορά, αντιτετανικοί οροί, καρδιολογικά φάρμακα κλπ».

Θέλοντας να δείξει το εύρος του προβλήματος, ο κ. Λουράντος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τα 100 σκευάσματα που είχε παραγγείλει, δεν έφτασαν στο φαρμακείο περίπου 20-30 είδη.

Ο ίδιος σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που οι ελλείψεις έχουν πάρει τέτοια έκταση και πως «το πρόβλημα είναι οικονομικό», καθώς η χώρα δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό για πωλήσεις φαρμάκων, εξαιτίας του clawback».

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε σχετικές ειδοποιήσεις φαρμακευτικών τόσο προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους όσο και προς τον ΕΟΦ, σύμφωνα με τις οποίες, «τα αποθέματα των φαρμάκων δεδομένης της παγκόσμιας ζήτησης είναι κρίσιμα, οπότε οι ελλείψεις θα είναι επαναλαμβανόμενες, ολικές, μικρής διάρκειας, καθώς η χώρα δεν είναι ελκυστική για τις διεθνείς φαρμακευτικές, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του τομέα του φαρμάκου, η οποία με τη σειρά της έχει γιγαντώσει τις υποχρεωτικές επιστροφές».

Το αποτέλεσμα αυτού είναι οι ασθενείς να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να βρουν τα φάρμακά τους για να καλυφθούν, όμως με αμφίβολο αποτέλεσμα κάθε φορά.

Συνοπτικά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος και ο γενικός γραμματέας Στέλιος Καλογερόπουλος επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους ότι  «οι ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα μας, αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Ο κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας είναι ορατός περισσότερο από ποτέ.

Αντιβιοτικά, αντιτετανικοί οροί, ινσουλίνες, εισπνεόμενα, καρδιολογικά, φάρμακα του ΙΦΕΤ και άλλα, όχι μόνο λείπουν από την αγορά, αλλά δεν διαφαίνεται προοπτική ομαλοποίησης στο άμεσο μέλλον. Έχουμε ζητήσει πολλάκις από τον υπουργό Υγείας άμεση συνάντηση χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη ανταπόκριση.

Καλούμε τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα μπροστά στον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι η διακοπή θεραπείας ή η μη πρόσβαση στη θεραπεία εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει