Τι αλλάζει μετά το πάγωμα των επιτοκίων 

«Κλείδωμα» του κυμαινόμενου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων στα επίπεδα που ίσχυαν στο τέλος Μαρτίου, αλλά και όφελος για τους δανειολήπτες αν πέσουν τα επιτόκια προβλέπει το νέο μέτρο στήριξης στο οποίο κατέληξαν σύμφωνα με πληροφορίες Υπουργείο Οικονομικών και τραπεζίτες.

Προστατεύει περίπου 500.000 νοικοκυριά με υπόλοιπα της τάξης των 26 δισ. ευρώ, από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στο κόστος του χρήματος, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να καρπωθούν τα οφέλη από μελλοντική μείωση. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το μέτρο θα έχει 12μηνη διάρκεια, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου και θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Σε απόλυτες τιμές, το Euribor 3μήνου, με βάση το οποίο υπολογίζεται η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, στο τέλος Μαρτίου ανερχόταν στο επίπεδο του 3%. Άρα, συμπεριλαμβανομένου και του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας, το τελικό επιτόκιο θα φτάνει κατ’ ανώτατο επίπεδο στο 4,5% με 5,5% (Euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου κέρδους από 1,5% έως 2,5%).

Στον σχεδιασμό και επισκευαστικά δάνεια

Ο ξεχωριστός σχεδιασμός ανά τράπεζα θα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για κάποιες τράπεζες και επισκευαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν συμπληρωματικά στεγαστικών δανείων, μια πρακτική που ήταν διαδεδομένη στο παρελθόν όταν η χρηματοδότηση για αγορά ακινήτων ήταν ακόμη και με μηδενική ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη.

Κάτι που σήμερα έχει αλλάξει καθώς οι τράπεζες χορηγούν δάνεια για αγορά ακινήτου σε ποσοστό μεταξύ 70%-80% με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ιδία κεφάλαια του δανειολήπτη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το euribor 3μήνου στο 3,60% έως τα τέλη του χρόνου, ενώ εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ (0,25 η κάθε μία), το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί τους προσεχείς μήνες στο 4%.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα δάνειο π.χ. 100.000 ευρώ με τελικό επιτόκιο 6,5% (δηλαδή spread 2,5%+4%) και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η δόση θα αυξηθεί κατά 217 ευρώ τον μήνα, ενώ εφόσον το τελικό επιτόκιο συγκρατηθεί στο 6% (spread 2,5% + βασικό επιτόκιο 3,5%), η αύξηση της δόσης θα συγκρατηθεί στα 188 ευρώ και άρα το όφελος θα διαμορφωθεί στα 29 ευρώ τον μήνα ή στα 348 ευρώ τον χρόνο για το ίδιο δάνειο.

Το όφελος μπορεί να μεγιστοποιηθεί ανάλογα με το αν το ύψος του δανείου είναι μεγαλύτερο ή αν η διάρκεια αποπληρωμής είναι μεγαλύτερη, ενώ μικρότερο θα είναι το όφελος για κάποιον που έχει αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου του.

Το νέο αυτό σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που θέτουν σε εφαρμογή οι τράπεζες δεν θα αφορά, επί του παρόντος τουλάχιστον και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

To κόστος του σχεδίου, σύμφωνα με πηγές από τις τράπεζες, διαμορφώνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ θα το αναλάβουν οι ίδιες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι συμβάσεις των εν λόγω δανείων καθώς πρόκειται για μία ακόμη κίνηση επιβράβευσης του δανειολήπτη.

Οι τράπεζες έχουν συγκροτήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς πρόθεση είναι το πρόγραμμα να κλειδώσει άμεσα και να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και σαφώς πριν το Πάσχα. Οι δανειολήπτες θα ενημερωθούν για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου τους με επιστολές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει