ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΛΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ: Άνοιξε η… κερκόπορτα και φεύγουν οι συμβασιούχοι

Παραλύει ο Δήμος Ηρακλείου από τις απορριπτικές αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων που ανοίγουν την πόρτα της εξόδου σε περισσότερους από 100 συμβασιούχους για τους οποίους ξεκινά νωρίτερα η εβδομάδα των Παθών, αφού μόλις χθες το μεσημέρι τους ανακοινώθηκε ότι μένουν χωρίς δουλειά.

Στον Δήμο Ηρακλείου υπάρχει έντονος προβληματισμός αφενός για την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεων και αφετέρου για το πώς θα γίνει η διαχείριση της κρίσης που προκαλείται με την αιμορραγία που ανοίγει από την απώλεια τόσων εργαζομένων.

Οι συμβασιούχοι μετά από έως και οκτώ χρόνια δουλειάς, μένουν άνεργοι μια ανάσα πριν τις εκλογές και ενώ είναι γνωστή νομική εμπλοκή που υπάρχει στον Δήμο, που δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις προσωπικού εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι επί σειρά πολλών ετών, έχουν αναλάβει νευραλγικές θέσεις του Δήμου Ηρακλείου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες  των υπηρεσιών τους και στηρίζοντας το Δήμο με όλες  τους τις δυνάμεις, σε περιόδους μάλιστα ακραίας υποστελέχωσης λόγω συνταξιοδοτήσεων, εσωτερικών μετακινήσεων και απουσίας προκηρύξεων πρόσληψης μονίμου προσωπικού.

Πρόκειται για εργάτες Καθαριότητας και Πρασίνου, εργατοτεχνίτες, διοικητικούς υπαλλήλους και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Η απώλεια τόσων εργατικών χεριών δημιουργεί χαοτικά κενά στον Δήμο Ηρακλείου σε νευραλγικές υπηρεσίες με πρώτη και καλύτερη την Υπηρεσία Καθαριότητας που αναμένεται να χάσει 200 άτομα προσωπικό.

Στη Λότζια αυτό που επαναλαμβάνουν είναι ότι αν φύγουν και οι 650 συμβασιούχοι ο Δήμος θα βιώσει μια δραματικά επώδυνη απώλεια που θα προκαλέσει βαθιά λειτουργική κρίση στο εσωτερικό του, αφού τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν, καθώς  θα παραλύσουν και η Τεχνική Υπηρεσία και η Πολεοδομία και η Οικονομική Υπηρεσία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όροι για την πρόκληση μιας πρωτόγνωρης παρακμής.

Σε πρώτη φάση αυτό που περιμένουν όλοι είναι να πάρουν στα χέρια τους τις αποφάσεις για να γίνει ένα ξεκαθάρισμα σε σχέση με το ποια πρόσωπα αφορούν οι απορριπτικές αποφάσεις που προκαλούν ισχυρό κλονισμό στη λειτουργία του Δήμου.

Στο μεταξύ η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει ήδη ανακοινώσει την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τη Μ.Δευτέρα, ενώ παρά τις πιέσεις που ασκούνται δεν φαίνεται από πουθενά ακτίδα φωτός και μια αισιόδοξη προοπτική για την έστω και προσωρινή παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους.

Οι προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν κατατεθεί  για την παραμονή των συμβασιούχων στις θέσεις εργασίας τους δεν φαίνεται να μπαίνουν στην κεντρική ατζέντα της Κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι όλοι προαναγγέλλουν ότι έρχονται πρωτόγνωρες καταστάσεις για την αυτοδιοίκηση, και την τοπική και την περιφερειακή, που θα βιώσει την απόλυτη κατάρρευση.

Παρέμβαση

Στο μεταξύ, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την απαιτούμενη οριστική λύση σχετικά με τους συμβασιούχους που απασχολούνται στους Δήμους, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, Ρεθύμνης Ξανθού Ανδρέα, Χανίων Παύλου Πολάκη, καταθέτοντας Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε τη στήριξη των συμβασιούχων εργαζομένων που απασχολούνται στους Δήμους και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραμένουν στην εργασία τους με διαδοχικές παρατάσεις των συμβάσεών τους, καθώς αυτό αντιτίθεται στην υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά απαιτείται οριστική λύση, με την πρόσληψη των συμβασιούχων με επιπλέον μοριοδότηση και διαδικασίες ΑΣΕΠ, ώστε να μην περιέλθουν οι Δήμοι σε αδιέξοδο λειτουργία.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης και να τους ενημερώσουν αναφορικά με τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβούν για τους συμβασιούχους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει