ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ: Και στην Κρήτη θύματα της σπείρας που άδειαζε λογαριασμούς

Είχαν σηκώσει 2 εκατ. ευρώ σε 87 περιπτώσεις!

Τουλάχιστον δύο άτομα από την Κρήτη έπεσαν θύματα των απατεώνων που άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλη την χώρα. Η λεία τους σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν αστυνομικοί της Κατερίνης ξεπερνά τα δύο εκατομμυρια ευρώ, ενώ η η δράση τους ξεκίνησε τους τελευταίους εννέα μήνες. Η εγκληματική οργάνωση είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους και στη συνέχεια έκλεβαν τις τραπεζικές καταθέσεις.

Στη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν 15 άτομα, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται τα ονόματα ακόμα 34 ατόμων που έχουν ταυτοποιηθεί αλλά δεν συνελήφθησαν. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που σχηματίστηκε, η αρχή της δράσης του είναι από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και από πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δράστες επικοινωνούσαν με διάφορες εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή και πολίτες σε όλη τη χώρα, λέγοντάς τους ότι έπρεπε να προχωρήσουν στην εξόφληση χρεών ή να καταβληθεί κάποιου είδους προκαταβολή. Με τον τρόπο αυτό αποκτούσαν επαφή μαζί τους και στη συνέχεια τους έστελναν έναν υπερσύνδεσμο -link- που όταν τον πατούσαν οδηγούσε σε ηλεκτρονικό περιβάλλον που προσομοίαζε απόλυτα με αυτό των τραπεζών.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να αποκτήσουν τους κωδικούς ασφαλείας των θυμάτων τους και κατ’ επέκταση πρόσβαση στον ηλεκτρονικό λογαριασμό -e banking- αρπάζοντας τα χρήματα που υπήρχαν στους λογαριασμούς τους.

Τι βρέθηκε στην κατοχή τους

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, προχώρησαν σε 87 περιπτώσεις απάτης αποσπώντας 1.964.856 ευρώ.

Τα θύματά τους ήταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: Κρήτη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κέρκυρα.

Στην κατοχή των δραστών αλλά και από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: πιστόλι αγνώστου διαμετρήματος με γεμιστήρα και τρία φυσίγγια, πιστόλι κρότου αερίου με φυσίγγιο, κυνηγετικό όπλο για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο τμήμα Ασφάλειας Μαραθώνος, αστυνομική ράβδος, 6 ΙΧ αυτοκίνητα, διαβατήριο, 75 κινητά τηλέφωνα, 20 λάπτοπ, 84 κάρτες κινητής τηλεφωνίας, 8.310 ευρώ, 10 βιβλιάρια καταθέσεων, 38 χρεωστικές κάρτες, άδειο χρηματοκιβώτιο, 2 usb, 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, κοσμήματα και αποδεικτικά έγγραφα μεταφοράς χρημάτων.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτες, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών, κλοπή και για τον νόμο περί όπλων.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. «συγκρότησαν -εντάχθηκαν σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση, που αποσκοπώντας στον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους, δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει