Διαπαραταξιακή για τα ακίνητα στον Σκαφιδαρά

Με κάθε λεπτομέρεια εξετάστηκαν χθες όλες οι πτυχές και οι παράμετροι σε σχέση με τη δρομολογούμενη εκμίσθωση των τριών ακινήτων –φιλέτων του Δήμου Ηρακλείου, συνολικής έκτασης 174 στρεμμάτων στην περιοχή Σκαφιδαρά, στο πλαίσιο της διαπαραταξιακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λότζια.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό το Δήμαρχο Β.Λαμπρινό, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχοι Μ.Βασιλάκης και Γ.Καραντινός, από την αντιπολίτευση ο Η.Λυγερός, Ε.Κουκιαδάκης, Μ.Κασαπάκης, Σ. Κασωτάκης, η Γραμματέας του Δήμου Ε.Στυλιανού και τα στελέχη του τμήματος Δημοτικής Περιουσίας κ. Γ.Πολυχρονάκης και Κ.Φωστιέρη.

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο νομικό καθεστώς που διέπει τις πρώην χωματερές όπως αυτή του Σκαφιδαρά, αλλά και ζητήματα σε σχέση με την ακριβή οριοθέτηση της έκτασης που θα τεθεί σε καθεστώς μακροχρόνιας μίσθωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Μ.Βασιλάκης αναφερόμενος στο καθεστώς των πρώην χωματερών ξεκαθάρισε ότι, για τη συγκεκριμένη περίπτωση του Σκαφιδαρά, υπάρχει έγκριση της διαχειριστικής αρχής για την αλλαγή χρήσης του χώρου, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα στην όλη διαδικασία.

Επίσης αυτό το οποίο ξεκαθαρίστηκε είναι ότι όποια τμήματα των ακινήτων είναι δρόμοι, αυτά δεν θα μπουν στη διαγωνιστική διαδικασία παρά μόνο τα «καθαρά» ακίνητα. Παράλληλα αυτό το οποίο ξεκαθαρίστηκε είναι ότι η μίσθωση των ακινήτων δεν θα γίνει συνολικά, αλλά θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία για το καθένα από τα τρία ακίνητα ξεχωριστά.

Παράλληλα ο κ. Καραντινός επανέλαβε ότι τα ακίνητα είναι άρτια και οικοδομήσιμα, και παρά το γεγονός ότι η περιοχή δεν περιλαμβάνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ωστόσο περιγράφεται η χρήση της συγκεκριμένης έκτασης ότι δύναται να αξιοποιηθεί για χρήσεις επιτρέπουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτισμού αθλητισμού και αναψυχής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε το θέμα να ενταχθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Μ. Δευτέρα.

Όπως έχει γράψει η «Π»  τα τρία δημοτικά ακίνητα βρίσκονται στη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Μαλεβιζίου και πιο συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Γαζίου και καλύπτουν μια συνολική έκταση 174 στρεμμάτων στην περιοχή Σκαφιδαρά. Ανάμεσα στα ακίνητα είναι και αυτό που εφάπτεται με το Βαρδινογιάννειο, για το οποίο έχει εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον για τη μίσθωσή του ο ΟΦΗ. Βρίσκεται στη θέση Λαχαραγιάς και καλύπτει μια έκταση 70 στρεμμάτων.

Παράλληλα θα βγει στον αέρα και το ακίνητο που βρίσκεται στη θέση Επτακοσάρης και δεν είναι άλλο από την πρώην χωματερή Σκαφιδαρά, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί μέσα στη 10ετία του ΄90 καθώς είχε κορεστεί η λειτουργία της. Όπως είναι γνωστό ο χώρος των 80 στρεμμάτων αναπλάστηκε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο εσωτερικό του δημιουργήθηκε μια όμορφη έκταση αναψυχής, που όμως ποτέ δεν κατάφερε να συντηρήσει ο Δήμος Ηρακλείου με αποτέλεσμα να απαξιωθεί και όλες οι εγκαταστάσεις  να γίνουν πλιάτσικο.

Στη βάση αυτή η Λότζια ενδιαφέρεται σφόδρα για την αξιοποίησή του προκειμένου η χρήση του να περάσει σε ένα φορέα που θα μπορεί να αναλάβει τη συντήρηση του ακινήτου, αξιολογώντας παράλληλα ότι αποτελεί ευκαιρία για την ομάδα του ΟΦΗ να προβεί στην ενοικίασή του. Το τρίτο ακίνητο είναι αυτό που βρίσκεται στη θέση Αυγερινός και καλύπτει 50 στρέμματα. Από αυτά τα 25 έχουν ήδη διατεθεί στο Δήμο Μαλεβιζίου για να στεγάσει το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ τα υπόλοιπα 25 στρέμματα σχεδιάζει να τα διαθέσει προς ενοικίαση.

Όπως είναι γνωστό τα τρία αυτά ακίνητα περιήλθαν στον Δήμο από την περιουσία του άλλοτε Πανάνειου Δημοτικού Νοσοκομείου. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει την αξιοποίηση της κοινωφελούς περιουσίας μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης, και τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν4182/2013, η οποία θα αξιολογήσει τις προσφορές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει