Στα 585 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Με ρυθμούς χελώνας γίνεται η υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, ενώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 585 ευρώ.

Κάτω από το 25% αναμένεται να κινηθεί φέτος το ποσοστό των φορολογουμένων που θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετο φόρο εισοδήματος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα πρώτα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων. Ο σταδιακός περιορισμός της άμεσης φορολογίας, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αντικατοπτρίζεται στα… μηδενικά εκκαθαριστικά της εφορίας, τα οποία ξεπερνούν πλέον το 55%.

Η πρώτη «ακτινογραφία» των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι πρόσθετο φόρο, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022, θα πληρώσει μόνο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται στα 585 ευρώ αν και η εικόνα αυτή θα αλλάξει σταδιακά με την αύξηση του όγκου των φορολογικών δηλώσεων, καθώς αυτοί που σπεύδουν συνήθως να υποβάλουν τη δήλωση με το άνοιγμα της πλατφόρμας είναι κυρίως όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου ή χρειάζονται το εκκαθαριστικό για τις κάθε είδους κοινωνικές παροχές.

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά της πρώτης «παρτίδας» ανέρχονται στο 21,37%, με τον προς επιστροφή μέσο φόρο να ανέρχεται στα 402 ευρώ, ενώ το 55,52% των σημειωμάτων είναι μηδενικά.

Αναλυτικότερα:

  • Ο συνολικός αριθμός των εκκαθαριστικών που έχουν εκδοθεί ανέρχεται σε 14.324.
  • Το 55,52% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 7.952 είναι μηδενικά.
  • Για το 21,37% των φορολογουμένων ή για 3.062 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 1,230 εκατ. ευρώ, δηλαδή 402,1 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.
  • Συνολικά το 76,89% των φορολογουμένων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή.
  • Το 23,11% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 3.310 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,936 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 585,14 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2024. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Τι αλλάζει

Η βασική διαφορά που βλέπουν φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα. Πέρα από αυτά, οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της δήλωσης παραμένουν αμετάβλητοι σχεδόν στο σύνολό τους, κάτι που ισχύει και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων, καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 και θα δηλωθούν φέτος.

Παράταση για το Ε9

Σημειώνεται πως παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε η προσθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση.

Το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.

Τι σημαίνει η υποβολή δήλωσης «με επιφύλαξη»

Προσοχή χρειάζεται στις «Δηλώσεις με επιφύλαξη», καθώς μετά την ηλεκτρονική υποβολή τους, οι φορολογούμενοι καλούνται εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει