Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις γεωγραφικές ενδείξεις της Ένωσης αναφορικά με το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, απασχόλησε κατά κύριο λόγο την 5η εκδήλωση για την ποιότητα και τα προϊόντα προσέλευσης στις Βρυξέλλες, παρουσία του επιτρόπου Γεωργίας κ. Τζανούζ Βοτσιεκόβτσκι.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχε και η Περιφέρεια Κρήτης, συζητήθηκαν επίσης μια σειρά από επιμέρους ζητήματα, μεταξύ των οποίων το νέο σύστημα ποιότητας.

Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη προσκλήθηκε να λάβει μέρος σε συζήτηση με θέμα: «Πώς ο νέος κανονισμός πρέπει να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις για τις γεωγραφικές ενδείξεις». Στην παρέμβασή της η αντιπεριφερειάρχης κα. Χουδετσανάκη ανέφερε ότι ο νέος κανονισμός πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τα κριτήρια βιωσιμότητας των Γεωγραφικών Ενδείξεων, την τήρηση της πράσινης συμφωνίας, τη συγκράτηση των νέων στην ύπαιθρο και την ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι η προώθηση και το marketing αποτελούν βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Υποστήριξε τη στήριξη με έναν σημαντικό προϋπολογισμό την προώθηση των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ και στη διατήρηση του τρέχοντος καταλόγου των καταχωρισμένων προϊόντων στο σύνολό του. Τόνισε επίσης ότι η ένωση AREPO ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέψει δράσεις προώθησης και ενημέρωσης με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της ποιότητας ως ανταγωνιστικού παράγοντα για την υγεία και τη σωστή διατροφή.

Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα ΠΟΠ και οι ΠΓΕ θα πρέπει επίσης να προωθηθούν λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο τους στο ευρύτερο πλαίσιο μιας διαφοροποιημένης και ισορροπημένης διατροφής. Ιδιαίτερα επεσήμανε τη στήριξη των μικρών ομάδων παραγωγών Γεωγραφικών Ενδείξεων, ως εκ τούτου, οι μικροί παραγωγοί των Γεωγραφικών Ενδείξεων χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής για δίκαιη πρόσβαση σε προγράμματα προώθησης.

Σύμφωνα με μελέτη για την οικονομική αξία των συστημάτων ποιότητας της Ένωσης που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2021, μόνο οι Γ.Ε. αντιπροσωπεύουν αξία πωλήσεων 74,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αξία πώλησης ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι συχνά διπλάσια από όμοια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Ευρωπαίος επίτροπος  Janusz Wojciechowski αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί η ένωση AREPO στην αναθεώρηση των κανονισμών ενώ επεσήμανε ότι η ψήφιση του νέου κανονισμού  θα συμβάλλει καθοριστικά στην απλοποίηση των διαδικασιών, εστίασε στο νέο ρόλο του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) το οποίο θα συνδράμει στη διεκπεραίωση των εκατοντάδων αιτημάτων για νέες ΓΕ και θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή επιτροπή να επιλύσει ένα σημαντικό γραφειοκρατικό όγκο.

Η πρόταση της επιτροπής για κανονισμό για τη μεταρρύθμιση της προαναφερθείσας πολιτικής ποιότητας, που εγκρίθηκε στις 31 Μαρτίου 2022, έχει ως στόχο την ενίσχυση του συστήματος των Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ένωσης, την αύξηση των  Γεωγραφικών Ενδείξεων σε ολόκληρη την Ένωση, τη συντόμευση του χρόνου καταχώρισης και την αύξηση της σωστής αγοράς, αντίληψη και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την πολιτική Γεωγραφικής Ένδειξης και τα σύμβολα της Ένωσης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει