Μπροστά στις εκλογές

Tου Ζαχαρία Καραταράκη

Με τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, όπου οι πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν και να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους.

Αναλαμβάνουν επίσης πλήρως την ευθύνη της επιλογής τους, γιατί δεν εκλέγουν οι πολιτικοί τους πολίτες, αλλά οι πολίτες τους πολιτικούς. Κάθε τους απόφαση είναι σεβαστή και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης προβλέπεται με κάθε λεπτομέρεια από το Σύνταγμα.

Καλά και κακά παραδείγματα έχουμε και από αυτοδύναμες κυβερνήσεις και από κυβερνήσεις συνεργασίας.  Φυσικά σ’ ένα σύστημα πρωθυπουργοκεντρικό το πρόσωπο του πρωθυπουργού είναι καθοριστικό.

Οι αποφάσεις των κομμάτων θα παρθούν μετά τις εκλογές, γιατί η απόφασή τους θα εξαρτηθεί και από τη δύναμή τους και από το πρόγραμμά τους, που κανείς δε διαβάζει, αλλά κυρίως γιατί ανάμεσα στην προεκλογική περίοδο και τη μετεκλογική μεσολαβεί ένα μεγάλο γεγονός. Ακριβώς οι εκλογές.

εκλογές 2023Οφείλουν οι πολίτες να κρίνουν όχι τις υποσχέσεις της αντιπολίτευσης με το έργο της κυβέρνησης, αλλά τα έργα με τα έργα. Και να κρίνουν δίκαια με στοχασμό και σύνεση ανακαλώντας στη μνήμη τους, όσα έπραξαν εκείνοι που υπόσχονται και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την εξουσία.

Επειδή πολλά χρόνια τώρα ο διχαστικός λόγος κυριαρχεί, βέβαιο είναι ότι στο διάστημα αυτό θα ενταθεί με προσωπικές επιθέσεις. Εμμέσως ή αμέσως και τα δυο μεγάλα κόμματα δηλώνουν ότι, αν δεν επιτύχουν αυτοδυναμία επιθυμούν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό και μόνο δείχνει ότι και πρόσωπα ικανά διαθέτει και πρόγραμμα ρεαλιστικό και αξιόπιστο.

Δικαιούται επομένως κι εκείνο να θέσει τους όρους του, αν φυσικά ο λαός του δώσει αξιόλογο ποσοστό. Η ευθύνη ακυβερνησίας βαρύνει αναλογικά όλους.

Αν οι πολίτες παρασυρθούν από υποσχεσιολογία, μηδενισμό και φτηνό λαϊκισμό τότε το αδιέξοδο σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή είναι δεδομένο. Είναι βέβαιο ότι δυστυχώς σήμερα για πολλούς λόγους η πολιτική δεν γοητεύει τους νέους. Άλλες γενιές έγραψαν την ιστορία τους. Ας γράψουν και εκείνοι τη δική τους. Αν με την αποχή από τα κοινά αφήσουν μια λευκή σελίδα εκείνοι θα το πληρώσουν. Και το τίμημα θα είναι βαρύ. Σε μια χώρα που δυσπραγεί, κανείς δεν μπορεί να πραγματώσει τα όνειρά του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει