Αγία Τριάδα: Αίτημα γενναίας χρηματοδότησης για την ανάπλαση

Γενναία χρηματοδότηση για την εφαρμογή της μελέτης ανάπλασης στην ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας θα ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα το βράδυ ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας, ο οποίος δεν κρύβει τη σφοδρή δυσφορία του για την απαράδεκτη εγκατάλειψή της περιοχής από τη Λότζια.

Μάλιστα πριν λίγους μήνες πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την προκλητική στάση του Δήμου Ηρακλείου που συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί το γεγονός ότι εδώ και χρόνια υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης που επιτέλους θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Με αφορμή τη διαμαρτυρία αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να καλέσει τα μέλη του Συλλόγου της περιοχής σε ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να παρουσιάσουν την κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι και να παρουσιάσουν στο Σώμα τις προτάσεις τους σε σχέση με το τι διεκδικούν. Αυτή η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να γίνει απόψε το βράδυ, στη διάρκεια της οποίας αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις της δημοτικής Αρχής για το πώς θα διαχειριστεί τα αιτήματα των κατοίκων και ποιο είναι το σχέδιο του για την ανάπλαση της περιοχής.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Συμεών Χούπας, εδώ και 25 χρόνια  οι κάτοικοι της περιοχής ακούν για την επικείμενη ανάπλαση την οποία δεν βλέπουν να υλοποιείται, παρά το γεγονός ότι διακηρύχθηκε ως προτεραιότητα. Δυστυχώς αυτό που στην πράξη αποδείχτηκε είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανάπλασης αλλά απαξίωση της περιοχής, που κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες μετατρέπεται σε γκέτο.

Ολόκληρη η περιοχή  σχολιάζει σκωπτικά το γεγονός ότι, ενώ κατά καιρούς γίνονται ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό ανάπλασης μερικών δρόμων της ιστορικής συνοικίας,  περνάνε τα χρόνια και δεν υλοποιούνται. Ο ίδιος εξηγεί ότι ο Σύλλογος θεωρεί ότι μόνο μέσα από την ένταξη της Αγ. Τριάδας στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) μπορεί αυτή η ιστορική μα απαξιωμένη και εγκατελελειμμένη συνοικία στο κέντρο της παλιάς πόλης να έχει μια ολοκληρωμένη και βιώσμη αστική ανάπτυξη και ότι με κάθε μέσο θα αγωνιστεί ώστε η Αγ. Τριάδα να ενταχθεί και να πάρει τη θέση που της πρέπει, ανεξάρτητα από δυσκολίες και εμπόδια.

Όπως εξηγεί ο κ. Χούπας,  στην Αγία Τριάδα έχει εγκριθεί το αναθεωρημένο Πολεοδομικό Σχέδιο από τον Ιούλιο του 2018. Επίσης έχουν παραδοθεί από τον μελετητή σχέδια σε επίπεδο οριστικής μελέτης από τον Φεβρουάριο του 2019 (η αρχαιολογία έχει κάνει ελάχιστες παρατηρήσεις και ο Δήμος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα).

Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να ανοίξουν παράλληλα με την εφαρμογή της θεσμοθετημένης μελέτης ανάπλασης, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά ετοιμόρροπα και επικίνδυνα σπίτια στην Αγ. Τριάδα. Μάλιστα έχει παραδοθεί από τον Σύλλογο τεύχος με φωτογραφίες και διευθύνσεις στην πολεοδομία από το 2015 και δυστυχώς τα προβλήματα έχουν αυξηθεί με τους σεισμούς.

Κομβικό ζήτημα για την περιοχή είναι αυτό του φωτισμού, όπως και η υδροδότηση που είναι ανεπαρκής. Γενικά επικρατεί ανισομερής κατανομής φωτισμού και σε πολλά στενά επικρατεί σκοτάδι, ενώ η παροχή ύδρευσης είναι ολιγόωρη και όχι καθημερινά.

Ο Σύλλογος ζητά την παρέμβαση για την απορροή ομβρίων με την προσθήκη εσχαρών συλλογής υδάτων σε διάφορα σημεία, εξηγώντας  ότι  υπάρχει πρόβλημα όταν βρέχει γιατί πλημυρίζουν σαν ποτάμια οι δρόμοι και δεν μπορεί κανείς να τους διασχίσει. Δεν υπάρχουν ούτε πεζοδρόμια.

Η ΔΕΥΑΗ σε αίτημά του Συλλόγου το 2020 απάντησε ότι θα περιληφθεί σε επικείμενη εργολαβία ενταγμένη στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Παράλληλα ο Σύλλογος θέτει μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με την  καθαριότητα,  το πράσινο και την ασφάλεια της περιοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει