Στο Ηράκλειο χτυπά η καρδιά της αθλητικής ρομποτικής

Στα “Δύο Αοράκια” η τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας

Σε έξι μέρες ανοίγει στο Ηράκλειο, η αυλαία της μεγαλύτερης γιορτής ρομποτικής στην Ευρώπη “MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION GLOBAL OLYMPIAD 2023”.

Στις 07 Απριλίου στα «Δύο Αοράκια» στις 19:00 το απόγευμα,   θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης της παγκόσμιας ολυμπιάδας αθλητικής ρομποτικής για την οποία ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (he-ro.gr) και ο Δήμος Ηρακλείου πραγματοποιούν τις τελευταίες ετοιμασίες για να υποδεχτούν στο Ηράκλειο 2.352 αθλητές από 31 χώρες του κόσμου.

Το αγωνιστικό μέρος θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου το Σάββατο 8, τη Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Απριλίου του 2023.

Στο διαγωνισμό καλούνται παιδιά από 6 ετών αλλά και ενήλικες να σχεδιάσουν, κατασκευάσουν και  να προγραμματίσουν το δικό τους Αθλητή-Ρομπότ με σκοπό να διαγωνιστούν σε 16 αθλητικές κατηγορίες.

“MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION GLOBAL OLYMPIAD 2023”.

Μηχανισμοί, κινητήρες, πλακέτες και τα μυαλά των μικρών και μεγάλων «μηχανικών» θα πρέπει να συγχρονιστούν στους ρυθμούς του ποδοσφαίρου, της πάλης, του ράλι, του μαραθωνίου, του δρόμου μετ’ εμποδίων, της κωπηλασίας, της σκοποβολής, της τοξοβολίας, της σκυταλοδρομίας κ.α. Ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση για το 2023 θα δοθεί στις αποστολές από τη Ρουμανία. Για το 2023 η Ρουμανία θα αποτελεί «τιμώμενη χώρα» του διαγωνισμού με ιδιαίτερες εκπλήξεις για τους καλεσμένους και τους συμμετέχοντες.

Η είσοδος στην τελετή έναρξης αλλά και η παρακολούθηση του αγωνιστικού μέρους είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ παράλληλα η οργανωτική επιτροπή έχει μεριμνήσει για τον «αγωνιστικό» παλμό του σταδίου.

Ιδιαίτερο σημείο του διαγωνισμού αποτελεί η υποδοχή διαγωνιζόμενων ομάδων από παιδιά στο φάσμα του αυτισμού τη Δευτέρα 10/04/2023 υπό συγκεκριμένες συνθήκες και με τη βοήθεια της Unified Robotics, η κατηγορία διαγωνισμού στα E-Sports με τη συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Αθλητισμού αλλά και παγκόσμια πρωτοτυπία με εισαγωγή αθλημάτων για τους αθλητές-ρομπότ  σε νερό (κωπηλασία) , σκοποβολής , τοξοβολίας, σφαιροβολίας και συνεργατικών αθλημάτων όπως αυτό της σκυταλοδρομίας.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και τον Δήμο Ηρακλείου (H.E.R.O.), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης  και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του ΕΟΤ και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Τιμώμενη χώρα για το 2023 είναι η Ρουμανία με ιδιαίτερη παρουσία και δρώμενα κατά την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Για το σπουδαίο αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου συνέντευξη τύπου της Ολυμπιάδας Ρομποτικής   παρουσία του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Μανόλη Βελιδάκη, του αντιδημάρχου Κυκλικής Οικονομίας Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Κώστα Βαρδαβά, του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Πρόληψης και Κινητών Μονάδων Γιώργου Πιτσούλη, του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Κώτσογλου, καθώς και του πρόξενου της τιμώμενης χώρας του διαγωνισμού  Ρουμανίας Κώστα Κουρκουνάκη.

Ο  πρόεδρος του H.E.R.O. Μανόλης Βελιδάκης ευχαρίστησε τον υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και τους συνδιοργανωτές, Δήμο και Περιφέρεια Κρήτης, αυτού του πολύ σημαντικού διαγωνισμού για την αγκαλιά που άνοιξαν στον καινοτόμο κλάδο της εκπαιδευτικής αθλητικής ρομποτικής. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε στο Ηράκλειο την μεγαλύτερη διοργάνωση ρομποτικής στην Ευρώπη».

Ο  αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Κώστας Βαρδαβάς τόνισε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα και η Κρήτη υποδέχονται ομάδες από τη παγκόσμια κοινότητα της εκπαιδευτικής ρομποτικής με ισχυρές παρουσίες στους παγκόσμιους διαγωνισμούς. Στον Δήμο Ηρακλείου στηρίζουμε μια ακόμη σπουδαία διοργάνωση που θα φέρει στην πόλη χιλιάδες επισκέπτες».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων Γιώργος Πιτσούλης συγχαίροντας τους διοργανωτές για την Ολυμπιάδα της Ρομποτικής, ανέφερε ότι «η αθλητική ρομποτική που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια συνδυάζει με επιτυχία την τεχνολογία, την επιστήμη και την εκπαίδευση, τομείς που εξελίσσουν περεταίρω τον αθλητισμό.

Η αθλητική ρομποτική προσφέρει πληθώρα αθλημάτων στα οποία τα παιδιά έχοντας τον ρόλο του προπονητή μπορούν να προγραμματίσουν τον αθλητή ρομπότ ώστε να έχει την καλύτερη επίδοση. Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου, δήλωσε ότι «κάθε φορά που γίνεται μια πολύ μεγάλη διοργάνωση και δη μια Ολυμπιάδα, η οποία κουβαλάει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, είναι και μια ευκαιρία και για εμάς.

Οι επισκέπτες μας  θα αποτελέσουν πρεσβευτές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στις χώρες τους. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουμε και θα αποκτήσουμε ένα ακόμα τουριστικό ενδιαφέρον μέσα από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Είναι μια σπουδαία διοργάνωση, ευχόμαστε καλή επιτυχία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει