Στο 5,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 6,9% στην ευρωζώνη
ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΠΤΩΣΗ
Σημαντική πτώση παρουσίασε ο πληθωρισμός τόσο την Ελλάδα αλλά και γενικότερα στις χώρες της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 5,4% έναντι 6,5% που ήταν το Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 6,1%. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός υποχώρησε από το 8.9% του Φεβρουαρίου στο 6.9% τον Μάρτιο. Εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο για τη μείωση του πληθωρισμού διαδραμάτισε η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, μεγαλύτερη ώθηση στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να δίνει το κόστος τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με άνοδο 15,4% σε ετήσια βάση έναντι 15% τον Φεβρουάριο.
Ακολουθεί το κόστος μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών με αύξηση 6,6% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο και των υπηρεσιών με άνοδο 5% έναντι 4,8%. Απεναντίας, το κόστος ενέργειας παρουσιάζει συρρίκνωση 0,9% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 13,7% τον Φεβρουάριο. Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 5,4% το Μάρτιο από 6,5% το Φεβρουάριο.
Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είχε η Λετονία με 17,3% και ακολούθησε η Εσθονία με 15,6%. Αντίθετα ο χαμηλότερος εντοπίζεται στο Λουξεμβούργο με 3%, στην Ισπανία με 3,1% και ακολουθεί η Ολλανδία με 4,5%, το Βέλγιο με 4,9% και τον τέταρτο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη έχει η Ελλάδα με 5,4%.
Γιατί καθυστερεί η πτώση των τιμών
Όπως προβλέπουν οι αναλυτές, o δείκτης των τροφίμων θα αρχίσει να σημειώνει σημαντική αποκλιμάκωση από το Φθινόπωρο και μετά και αυτό διότι πρέπει να κλείσει ο κύκλος της οικονομίας από το… χωράφι στο ράφι.
Για παράδειγμα το ελαιόλαδο είναι ένα από τα προϊόντα εκείνα που έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία παραγωγής του στο χωράφι έχει ξεκινήσει σχεδόν πριν ένα χρόνο. Τότε που οι τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στο πετρέλαιο κ.λπ. ήταν πολύ υψηλές.
Εν συνεχεία οι αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος συλλογής του προϊόντος. Αφού λοιπόν πουλήθηκε το ελαιόλαδο από τους αγρότες στην βιομηχανία, η τελική τιμή του προϊόντος στο ράφι του σούπερ μάρκετ είναι αυξημένη και θα διατηρηθεί αυξημένη έως ότου έρθει η νέα παραγωγή που εκτιμάται χρονικά τον επόμενο χειμώνα.
«Τρώνε» καταθέσεις για να αντεπεξέλθουν
Οι Έλληνες μάλιστα κάνουν πρωταθλητισμό στην… απόσυρση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα απανωτά κύματα ακρίβειας. Όπως προκύπτει από έρευνα της Eurostat, περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων καταναλωτών απέσυρε τα χρήματά του από τις αποταμιεύσεις του ως απάντηση στους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι σημειώθηκαν το 2022.
Οι απαντήσεις των καταναλωτών που ερωτήθηκαν διέφεραν πολύ μεταξύ των χωρών. Τα ποσοστά των καταναλωτών που έχουν ξοδέψει ορισμένες από τις αποταμιεύσεις τους λόγω του αυξημένου πληθωρισμού κυμαίνονταν μεταξύ 16% (Κροατία) ως και 58% που αφορά την Ελλάδα, η οποία καταγράφει το χειρότερο ποσοστό.
Η τάση αυτή αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν μείωση των καταθέσεων. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε καθαρή εκροή 4,510 δισ. ευρώ από καταθετικούς λογαριασμούς ιδιωτών. Τον Φεβρουάριο η τάση συνεχίστηκε με καθαρή εκροή 1,456 δισ. ευρώ και συνολικά 5,966 δισ. στο δίμηνο!