Εξασφάλιση στέγης σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

«ΚΑΛΥΨΗ»... ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ESTIA

186

Με τους ρυθμούς φτωχοποίησης της χώρας να αυξάνονται και με την ένταξη στην κατηγορία της ακραίας φτώχειας όλο και περισσότερων συμπολιτών μας στην Κρήτη έρχεται ένα νέο πρόγραμμα το οποίο σκοπό έχει να εξασφαλίσει στέγη σε συνανθρώπους μας που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κάλυψη» της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από τη διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Το πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την αξιοποίηση ακινήτων, τα οποία είχαν διατεθεί στο παρελθόν για τη στέγαση αιτούντων διεθνούς προστασίας, με σκοπό την κάλυψη στεγαστικών αναγκών νέων, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στο πρόγραμμα «κάλυψη» μπορούν να ενταχθούν οι ιδιωτικές κατοικίες που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «ESTIA II» και «ESTIA 2021».

Η εκμίσθωση θα έχει διάρκεια τρία χρόνια και το μίσθωμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό μίσθωσης με το οποίο η κατοικία είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIA II» και «ESTIA 2021», αναπροσαρμοζόμενο κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2022.

Το πρόγραμμα καλύπτει, επίσης, δαπάνες για επισκευές των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και με τη λήξη αυτής.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος «ΚΑΛΥΨΗ» είναι άτομα ηλικίας είκοσι πέντε έως τριάντα εννέα  ετών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή μέλη ωφελούμενων νοικοκυριών. Η έγκριση του προγράμματος θα περάσει από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη

Όπως τονίζει με δηλώσεις της στην «Π»  η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη- Σκαλίδη η επιλογή των δικαιούχων του προγράμματος θα γίνει με μοριοδότηση που θα στηριχθεί σε συγκεκριμένα κριτήρια. Για παράδειγμα προκρίνονται οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες, τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και Αναπηρία πάνω από 67%, τα νοικοκυριά στα οποία έχει κοινοποιηθεί δικαστική απόφαση έξωσης, μονογονεϊκές οικογένειες…

Την  εκτέλεση  του προγράμματος θα αναλάβει να υλοποιήσει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως για παράδειγμα γιατί δεν ξεκίνησε νωρίτερα, όταν έφυγαν οι πρόσφυγες όταν ακόμα ήταν διαθέσιμα περισσότερα σπίτια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα οποία στην πορεία ενοικιάστηκαν και είναι τώρα πρακτικά δύσκολο να ανανεωθεί το ενδιαφέρον για νέα σπίτια, με δεδομένο και το γεγονός ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει