ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Εγώ θα ψηφίσω ένα κόμμα μικρό…

… εφόσον δεν έχουν αυτοδυναμία την πρώτη Κυριακή, ούτε και ισχυρά ποσοστά
τη δεύτερη, τότε θα συνομιλήσουν
με το ΠΑΣΟΚ

Θα τα πω όπως τα βλέπω άκριτα. Χωρίς κάποιο φίλτρο. Και θα τα πω απλά, χωρίς πολλές πολλές φαμφάρες. Αρχίζω λοιπόν την «πολιτική ανάλυση» επιπέδου καφενείου.

Η Νέα Δημοκρατία και όλα τα στελέχη της, έχουν δηλώσει ότι τάσσονται κατά της απλής αναλογικής, ενώ από προχθές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εκλογές για την 21η Μαΐου  βγαίνουν μαζικά στα ραδιόφωνα και δηλώνουν πως θα δώσουν άμεσα στα «μικρότερα» κόμματα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επειδή πιστεύουν σε ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Αλλά… εφόσον δεν έχουν αυτοδυναμία την πρώτη Κυριακή ούτε και ισχυρά ποσοστά τη δεύτερη, τότε θα συνομιλήσουν με το ΠΑΣΟΚ. Γιατί βλέπουν ίσως πως μόνο με το ΠΑΣΟΚ μπορούν να τα βρουν, προγραμματικά πάντα, (το πόσο έχει ξεχειλώσει βέβαια αυτό το «προγραμματικά» δεν λέγεται).

Η Ντόρα Μπακογιάννη παράλληλα χθες, τόνισε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως ισχυρές κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν ισχυρές πλειοψηφίες. Απέφυγε ωστόσο να βάλει στην εξίσωση την παράμετρο της ισχυρής συνοχής, κάτι που θεωρώ πως έγινε εσκεμμένα, διότι τη δεδομένη στιγμή τη Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρουν τα νούμερα και όχι η συνοχή. Μετά βλέπουμε…

Ως εδώ καλά; Καλά. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως θα προσπαθήσει, αν ασφαλώς βγαίνουν τα ποσοστά, να σχηματίσει τη λεγόμενη κυβέρνηση «ηττημένων» με πρώτο συνεργάτη τον Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο είναι διατεθειμένοι να δώσουν «αντιπροεδρία», αυξημένες αρμοδιότητες, ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε δυνατό υπουργείο, αλλά όχι την πρωθυπουργία.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, δεν αρνείται μια οποιαδήποτε προοπτική, αν και λέει «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας». Αφήνει ωστόσο τα πορτοπαράθυρα συνεργασιών ορθάνοιχτα, γιατί περιμένει να δει και τι θα πουν οι ψηφοφόροι. Το ίδιο και το ΜέΡΑ 25, που εύκολα φαίνεται ότι θα έμπαινε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αρκεί ο Γιάνης να έχει πολλά φώτα πάνω του. Ας του δώσουν ας πούμε το Υπουργείο … Πολιτισμού!

Ή Ενέργειας! Φως το ένα φως και το άλλο…

Εν προκειμένω… αν ψηφίσω Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός θα «πετάξει» την ψήφο μου της πρώτης Κυριακής γιατί δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, οπότε πάει σε έναν δεύτερο γύρο για να είναι κυρίαρχος. Αν ψηφίσω ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα βρουν, μπορεί όμως και να μην τα βρουν και δεν ξέρεις τι θα βγει.

Θα ψηφίσω κι εγώ λοιπόν ένα κόμμα μικρό, στη βάση των προγραμματικών του θέσεων πάντα, διότι ούτως ή άλλως χρειάζεται και μια υπευθυνότητα στην επιλογή  για την πρώτη Κυριακή, με σκοπό να δείξω ότι αυτά τα «παιχνίδια» που προσπαθούν να επιβάλουν στους ψηφοφόρους το 2023 είναι μάλλον αστεία. Και την δεύτερη Κυριακή έχει ο Θεός. Θα εξαρτηθεί από τη μετέπειτα συμπεριφορά των κομμάτων, αν στις 2 Ιουλίου θα είμαι κάλπη ή … πισίνα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει