ΠΕΘΑΝΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Θλίψη για την απώλεια του Αθανάσιου Φειδά

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται από το βράδυ της περασμένης Τρίτης καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχασαν ξαφνικά έναν δικό τους άνθρωπο που επί τρεις δεκαετίες προσέφερε τις υπηρεσίες του, την καρδιά του και τη μαχητικότητά του στο Ίδρυμα.

Ο καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Αθανάσιος Φειδάς άφησε την τελευταία του πνοή στο γραφείο του, τον χώρο όπου πέρασε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, όπου είχε αφιερώσει την ψυχή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», τον αναζητούσε η σύντροφός του, η οποία ήταν αυτό το διάστημα στην Αθήνα. Η ίδια ανησύχησε, ειδοποίησε συναδέλφους του που τελικά τον βρήκαν νεκρό. Στο Ίδρυμα επικρατεί «παγωμάρα» και θλίψη…

Αφήνει πίσω τη σύντροφό του, Ελισάβετ και τα παιδιά του, Δανάη και Μιχάλη.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Θεόδουλος Γαρεφαλάκης αναφέρει στην «Π» ότι «είναι σοκ για εμάς, τον βλέπαμε καθημερινά, ήταν ενεργό μέλος του Τμήματος. Ήταν κάτι τελείως αναπάντεχο. Αφήνει ένα κενό πίσω του».

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για τον αιφνίδιο θάνατο του καθηγητή. «Ο Θανάσης Φειδάς, επιστήμονας με διεθνή προβολή, υπηρέτησε το Τμήμα του και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ήθος, ευγένεια και εργατικότητα. Ήταν ένας εξαιρετικός ακαδημαϊκός δάσκαλος και ένας σημαντικός επιστήμονας στον τομέα  των Μαθηματικών.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», τονίζει η πρυτανεία.

Με θλίψη η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών  Επιστημών πληροφορήθηκε την ξαφνική απώλεια του καθηγητή και τονίζει πως «ο εκλιπών ήταν ιδιαιτέρως αγαπητό, ενεργό και δραστήριο μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας, έχοντας αναλάβει πολλές θέσεις ευθύνης στην πλέον των 30 ετών θητεία του στο Παν. Κρήτης, ενώ επί μακρόν δραστηριοποιήθηκε στα όργανα διοίκησης του Συλλόγου Διδασκόντων του Παν. Κρήτης στο Ηράκλειο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στην  οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος, καθώς και στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών για την απώλεια ενός εξέχοντος μέλου του».

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή στην πανεπιστημιακή κοινότητα το Τμήμα, με μια λιτή ανακοίνωση, «με βαθιά θλίψη αναγγέλλουμε την αναπάντεχη απώλεια του αγαπημένου μας συναδέλφου καθηγητή Θανάση Φειδά. Ο Θανάσης υπηρέτησε στο Τμήμα μας από το 1991.

Ο πρόωρος θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζει πως «ο θάνατός του μας γεμίζει θλίψη. Ο Θανάσης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές και συναδέλφους.

Εκτός από την συνεχή διδασκαλία βασικών μαθημάτων στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, δίδαξε για πολλά χρόνια Απειροστικό Λογισμό και σε πολλά άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου. «Έφυγε» στο γραφείο του. Ο αγαπημένος μας συνάδελφος υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 1991 και συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του Συλλόγου μας, με αρκετές θητείες ως μέλος του Δ.Σ.».

Επί τρεις δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Αθανάσιος Φειδάς γεννήθηκε το 1958 και ήταν καθηγητής Μαθηματικών στον τομέα Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο ίδιος μαθήτευσε στο γυμνάσιο της Βαρβάκειου Πρότυπης Σχολής ενώ στο 1981 έλαβε το πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το 1985 έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Purdue University των ΗΠΑ με θέμα «Tο διοφαντικό πρόβλημα για την πρόσθεση και τη διαιρετότητα σε δακτυλίους πολυωνύμων».

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία:

08/1985 – 05/1986 και 06/1987 – 08/1989: Assistant Professor, Department of Mathematics, Florida International University, Maiami, Η.Π.Α.

09/1986 – 05/1987: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, ‘Ιδρυμα Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πάτρα.

08/1989 – 01/1991: Visiting Assistant Professor, Department of Mathematics, University of Illinois at Urbana-Champaign, Η.Π.Α.

09/01/1991 – 06/06/1996: Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

07/09/1996 – 18/03/2004: Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

19/03/2004 – μέχρι και χθες: Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Μαθηματική Λογική, Θεωρία Ερμηνειών, Θεωρία Αλγορίθμων και εφαρμογές τους στην ‘Αλγεβρα και στη Θεωρία Αριθμών.

Ανασκοπήσεις άρθρων του στο MathSciNet.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει