ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: 40 χρόνια Μουσείο Καζαντζάκη

Με  ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που αντανακλούν διαφορετικές εκφράσεις της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και με διαδικτυακές παραγωγές και επετειακές εκδόσεις, το  Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του,  σ’ όλοκληρο το νησί.  Το Μουσείο χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών και των υποστηρικτών του,   έφτασε σήμερα να θεωρείται πρότυπο κέντρο πολιτισμού, που όχι μόνο διαφυλάσσει τα τεκμήρια της ζωής και του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή, αλλά με την εξωστρέφεια που το χαρακτηρίζει παράγει από μόνο του πολιτιστικό προϊόν και εκπαιδεύει νέους πολίτες στην πρόσληψη των αγαθών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Χθες  σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης   παρουσιάστηκαν οι  εκδηλώσεις  που  τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, την υποστήριξη των μεγάλων Δήμων και πολλών φορέων του νησιού.

Στην ενημέρωση παραβρέθηκαν συντελεστές του μουσείου, εκπρόσωποι δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων,  η διευθύντρια του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη Μαριλένα Μηλαθιανάκη, όπως επίσης το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Ιωάννα Γιάνναρη.

Όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Ταρουδάκης καθ., πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου  η διαδρομή των 40 χρόνων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη ήταν μια συνεχής ανοδική πορεία που   αντιμετώπισε   όμως  πολλές δυσκολίες.

εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια Μουσείο Καζαντζάκη

«Αλλά η πίστη των διοικήσεων -ανάφερε-της διεύθυνσης και των στελεχών του μετέτρεψε τις δυσκολίες αυτές σε δημιουργικές δυνάμεις που οδήγησαν το Μουσείο να είναι σήμερα το πρώτο «Αναγνωρισμένο Μουσείο» από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Κρήτη, ένα από τα 10 αναγνωρισμένα Μουσεία στην Ελλάδα, αλλά το κυριότερο να έχει μπει στις καρδιές όχι μόνο των Κρητικών αλλά και όλων των Ελλήνων ως κέντρο αναφοράς για τον τρόπο διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης που έχει υιοθετήσει».

«Είμαστε -συνέχισε-ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι ο εορτασμός των 40 χρόνων της λειτουργίας του Μουσείου έδωσε τη δυνατότητα συσπείρωσης όλης της Κρήτης με πρωτοστατούσα βέβαια την Περιφέρεια που διαχρονικά στηρίζει το Μουσείο. Για πρώτη φορά, οι δράσεις του Μουσείου, στηρίζονται πρόθυμα από όλους  τους μεγάλους Δήμους της Κρήτης οι οποίοι με τον τρόπο αυτό αποτείνουν από κοινού φόρο τιμής στον μεγάλο μας συμπατριώτη. Ο Συγκρητισμός που αποδίδεται από τον εορτασμό είμαστε σίγουροι ότι θα γεμίζει αγαλλίαση την ψυχή του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι ευχαριστίες μας για όσους έχουν συνδράμει το Μουσείο στα 40 χρόνια της λειτουργίας του είναι πολλές και δεν χωρούν σε ένα χαιρετισμό όπως ο σημερινός. Οι εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνουμε θα αναδείξουν όλους αυτούς. Ο κ. Ταρουδάκης  εξήρε την  Εκκλησία της Κρήτης που παρέχει την ευλογία της για την φιλοξενία εκδηλώσεων του εορτασμού σε εμβληματικές Ιερές Μονές της Κρήτης, το ΥΠΠΟΑ,   την Περιφέρεια Κρήτης, διαχρονικό συνοδοιπόρο του Μουσείου τους δήμους  που συμμετέχουν και συμβάλλουν και οικονομικά στον εορτασμό, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ηρακλείου ΔΗΚΕΗ (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης) και ΔΕΠΑΝΑΛ, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης Λασιθίου για την δωρεάν παραχώρηση χώρων και εξοπλισμού τις ιερές Μονές Αρκαδίου και Τοπλού με τις οποίες το Μουσείο συνεργάζεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του ανεβάσματος του έργου «Νικηφόρος Φωκάς» του Νίκου Καζαντζάκη και τέλος τον μόνιμο χορηγό του Μουσείου, Ευάγγελο Μαρινάκη.  Σημείωσε  ακόμη τη μεγάλη συμμετοχή εθελοντών από τη Μυρτιά και όχι μόνο, σε όλες τις εκδηλώσεις του Μουσείου,  με πρωτοστάτη τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μυρτιάς.

Όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Ζάχαρης, ρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης- εντεταλμένος σε θέματα Τέχνης-Σύγχρονου Πολιτισμού  «Αξιόλογοι καλλιτέχνες του τόπου μας συμμετέχουν σε παραγωγές θεάτρου, μουσικής, εκθέσεις, installation κ.ά. που θα παρουσιαστούν σε πόλεις εντός και εκτός Κρητης.

Ευχόμαστε στο Μουσείο Καζαντζάκη, να συνεχίσει  να κρατά άσβεστο  το φως του πνεύματος του συγγραφέα και να μεταφέρει την οικουμενικότητα του έργου του εντός Και εκτός Κρήτης.  Σε αυτό το ταξίδι η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει ενεργή συμμετοχή».

Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης, δήμαρχος Σητείας εξήρε το   ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων  και τόνισε ότι ‘’Ο Δήμος Σητείας στην προσπάθεια ενίσχυσης και στήριξης των πολιτιστικών δράσεων θα συνεισφέρει στην πραγματοποίηση της παράστασης Νικηφόρος Φωκάς στη Σητεία και συγκεκριμένα στον εμβληματικό χώρο της Μονής Τοπλού». Μιλώντας ο κ. Κώστας Φασουλάκης εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού,τόνισε μεταξύ άλλων».

Την απόλυτη αγάπη όλων ανεξαιρέτως των Κρητικών είμαι βέβαιος ότι θα πιστοποιήσουν οι εκδηλώσεις μας, οι οποίες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη αποτελεί την πολιτιστική κληρονομιά μας αλλά και τον πνευματικό φάρο μας».

Η κ. Στέλλα Αρχοντάκη, αντιδήμαρχος Ηρακλείου – πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ,  τόνισε ότι πέρασαν 40 χρόνια από τότε που η   αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη εγκαινίαζε το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης και ξεκίνησε να υλοποιείται η επιθυμία του μεγάλου στοχαστή να συγκεντρωθούν στον γενέθλιο τόπο του όλα τα προσωπικά αντικείμενα και τα χειρόγραφά του.

«…Και μια δέσμευση: Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την κοινή προσπάθεια, με στόχο το Μουσείο να εξακολουθήσει να αποτελεί έναν από τους πιο λαμπρούς φάρους πολιτισμού της χώρας μας. Και να στέλνει την ακτινοβολία του στα πέρατα της Οικουμένης. Όπως ακριβώς θα επιθυμούσε ο Νίκος Καζαντζάκης!».

«Οι νέοι μουσικοί του τόπου μας, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, θα  κλείσουν με τη συναυλία τους τις  εκδηλώσεις, προσφέροντας στο κοινό με τη φρεσκάδα και το ταλέντο τους,   στιγμές υψηλής ποιότητας και αισθητικής» υπογράμμισε η κ. Ρένα Παπαδάκη αντιδήμαρχος Ηρακλείου- πρόεδρος ΔΗΚΕΗ, αναφερόμενη στη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου στις εκδηλώσεις.

«Στις εκδηλώσεις συμμετέχει ο Δήμος Αγ. Νικολάου μέσω του ΠΑΟΔΑΝ και της ΠΛΕΑΜ. Καλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσει όλες τις εκδηλώσεις, και στη Νεάπολη Λασιθίου στις 17 Ιουλίου. ανέφερε ο Χάρης Αλεξάκης αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου και πρόεδρος ΠΑΟΔΑΝ.

Ο κ. Ιωάννης Γιαννακάκης αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χανίων  τόνισε σε μήνυμα του μεταξύ άλλων:

«Καθώς όμως γνωρίζετε πολύ καλά τις προθέσεις μας, παρακαλώ να μεταφέρετε προς όλους τη θερμή μας υποστήριξη στο έργο και τις δράσεις του Μουσείου και την ικανοποίησή μας που μέρος από αυτές θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά και μάλιστα στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων».

Στο όραμα του  Γιώργου Ανεμογιάννη και των ανθρώπων που συνετέλεσαν στην υλοποίησή του  για την προβολή και διάδοση του έργου του Μεγάλου Κρητικού  αναφέρθηκε ο κ. Θωμάς Κρεβετζάκης αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου.

«Μέσα  από την παρουσίαση,  τόνισε, πρώτων εκδόσεων,   χειρογράφων,   κειμηλίων, την σκηνική αναπαράσταση των έργων αλλά και της ζωής του,   το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη διατηρεί,   αναδεικνύει και προωθεί το πολύπλευρο  έργο του και  τις διαχρονικές ανθρωπιστικές του ιδέες».

Φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του και είναι για τον Δήμο και τους Δημότες μας μια μεγάλη γιορτή, την οποία θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τόνισε τέλος η κ. Χαρά Γενειατάκη, αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οργάνωσης Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

 

Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του Μουσείου στη Μυρτιά αλλά και σε εμβληματικά σημεία σε όλο το νησί.   Προκειμένου μάλιστα ο εορτασμός να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους συνοδοιπόρους, το Μουσείο οργανώνει διαδικτυακές δράσεις, προσβάσιμες  μέσα από την ιστοσελίδα του. Οι δράσεις   συνοπτικά έχουν ως εξής:

ΘΕΑΤΡΟ

Παραγωγή του θεατρικού έργου «Νικηφόρος Φωκάς», του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη, από το θέατρο των Vivi.

Προγραμματισμένες παραστάσεις:

 • 10 Ιουλίου 2023, Μυρτιά Ηρακλείου.

Επίσημη πρώτη παρουσίαση.

 • 12 Ιουλίου 2023, Ιερά Μονή Αρκαδίου-Ρέθυμνο.
 • 14 Ιουλίου, Ιερά Μονή Τοπλού-Σητεία.

ΜΟΥΣΙΚΗ

– Συναυλία με τίτλο: «Μουσικά στίγματα», από την ορχήστρα Vamos Ensemble.

Προγραμματισμένες συναυλίες:

 • 25 Ιουνίου, Φρούριο Φιρκά Χανιά, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου.
 • 16 Ιουλίου, Μυρτιά.
 • 17 Ιουλίου, Νεάπολη Λασιθίου.

-Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης (ΣΟΝΚΔΗ), υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

 • 19 Νοεμβρίου 2023, Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης.

Σολίστ: Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ταξιδεύοντας … Αναμνήσεις».

 • Ιούλιος 2023, Μυρτιά.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χρυσόστομος Σπετσίδης-Γιάννης Μαυραντωνάκης.

ΒΙΝΤΕΟ

Παραγωγή επετειακού βίντεο για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

 • 20-22 Οκτωβρίου 2023.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ  ΔΡΑΣΕΙΣ

-«Κρυμμένα Διαμάντια».

Ψηφιακή Προβολή 12 τεκμηρίων από τις Συλλογές του Μουσείου, με στόχο να αναδειχθεί μέρος του πλούτου των Συλλογών του, να τιμηθεί ο ιδρυτής του, Γιώργος Ανεμογιάννης, αλλά και να υπογραμμισθεί ο  σπουδαίος  ρόλος των δωρητών του που διαχρονικά κι έμπρακτα στηρίζουν το Μουσείο.

https://www.kazantzaki.gr/gr/12-hidden-gems.

-«Διαδικτυακό Εργαστήριο Μικρομυθοπλασίας».

Πρόκειται για μια περιήγηση γνωριμίας με τον κόσμο της υπερ-μικρής αφηγηματικής φόρμας (micro-fiction). Απευθύνεται σε ενήλικες.

Εισηγητής του Εργαστηρίου: Γιάννης Φαρσάρης, συγγραφέας και εκπαιδευτικός.

Διάρκεια: 4 Μαρτίου-2 Απριλίου 2023

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στον κύκλο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται επίσης 2 κεντρικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στη Μυρτιά και στην Αθήνα.

 • 3 Αυγούστου 2023, Μυρτιά.
 • Νοέμβριος 2023, Αθήνα.

*Οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν και να προσαρμοστούν ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει